Tütün ihracatı 1 milyar dolar barajını aştı

Türkiye'nin tütün ihracatı 2013 yılına göre yüzde 19'luk artışla 906 milyon dolardan 1 milyar 75 milyon dolara ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'ye 2014 yılında 1 milyar 75 milyon dolar döviz girdisi sağlayan, 60 bin üreticinin geçim kaynağı olan geleneksel ihraç ürünlerinden Türk tütününde sürdürülebilirlik ve rekabette güçlü olmak için yeni bir proje hayata geçiriliyor. Türkiye'nin tütün ihracatı 2013 yılına göre yüzde 19'luk artışla 906 milyon dolardan 1 milyar 75 milyon dolara ulaştı. Bu sayede Türkiye'nin tütün ihracatı tarihinde ilk kez 1 milyar dolar barajını aşmış oldu.

Ege Tütün İhracatçıları Birliği tarafından Temmuz ayında uygulamaya konulan proje ile Türk tütününün üretiminde yabancı maddeden ve ilaç kalıntısından arındırılmasının hedeflendiğini kaydeden Ege Tütün İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, müşteriye güven veren üretimi ve ihracatı hedeflediklerini kaydetti.

Proje kapsamında Tütün üreticisinin eğitimi için Ege, Samsun, Basma ve Adıyaman üretim Bölgelerinde tütün firmalarının üst düzey yöneticileri vasıtasıyla 46 alım noktasında, 51 grup toplantısıyla tütün ihracatçısı firmaların 3 bin 500 civarındaki köy temsilcisine eğitim verildiğini anlatan Özgener, "Sektörde çalısan Tütün Eksperleri vasıtasıyla 60 bin civarında üreticiye bire bir ulaştık. Tütün sektöründe üretici ve ihracatçı etle tırnak gibi. Türk tütünü üretici tarafından ilaç kalıntısız ve yabancı maddeden arındırılmış bir şekilde üretildiğinde, ihracatçı da bu ürünü değerinde satacak. Hem üretici, hem de ihracatçının kazandığı bir modeli hayata geçirmiş olacağız" diye konuştu.

Projenin çıktılarını değerlendirmek amacıyla 15 Eylül 2015 Salı günü Ege İhracatçı Birlikleri Konferans Salonu'nda Türk Tütün Sektörü'nün yöneticileri ve teknik elamanlarıyla değerlendirme toplantısında bir araya geldiklerini ifade eden Özgener şöyle devam etti:

"Türk tütününün markalaştırılması için yapılan çalışmaların başarılı bir şekilde sürdürülmesi konusunda görüş birliğine vardık. Türk Tütüncülük Sektörü'nün koyduğu hedefe ulaşması için başta tütün üreticileri ve teknik elemanlara çok büyük görevler düşüyor. Türk tütüncülüğünün ortaya konulan hedeflere ulaşmanın yolu üretimde sürdürülebilirliği garanti altına almaktan geçiyor. Bu sayede rekabet masasında rakip ülkelere göre avantaj sağlayacağız."

Türkiye'nin tütün üretimi 2014 yılında 88 bin ton seviyesinde gerçekleşirken, 2015 yılında 62 bin ton civarında üretim bekleniyor. Türkiye'nin tütün ihracatı ise 2013 yılına göre yüzde 19'luk artışla 906 milyon dolardan 1 milyar 75 milyon dolara ulaştı. Türkiye'nin tütün ihracatı tarihinde ilk kez 1 milyar dolar barajını aşmış oldu. Türkiye'nin tütün ürünleri ihracatında en büyük dilimi 517 milyon dolar ile yaprak tütün ihracatı aldı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir