UİB'den nisanda 1,9 milyar dolarlık ihracat

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) kanalıyla nisanda yapılan ihracat, geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 11,22'lik artışla 1 milyar 934 milyon dolara ulaştı.

UİB Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, nisan ayı ihracat rakamlarını değerlendirdiği yazılı açıklamasında, birliğin yılın ilk 4 aylık dönemindeki ihracatının yüzde 4,39'luk artışla 7 milyar 492 milyon 444 bin dolara yükseldiğini belirtti.
Gençoğlu, geçen yılın aynı döneminde UİB'den 7 milyar 177 milyon 185 bin dolarlık ihracat yapıldığını hatırlatarak, birlik olarak 2013 yılı için 21 milyar dolarlık ihracat hedefine emin adımlarla yürüdüklerini, son yıllarda ekonomiyle ilgili birçok sorununu çözen Türkiye'nin de 2023 hedefleri doğrultusunda yoluna devam ettiğini vurguladı.
Ülkenin büyümesinde en büyük payın başarılı ihracat hamleleri olduğuna dikkati çeken Gençoğlu, şunları kaydetti:
"Özellikle, Avrupa'da sıkıntıların etkisini azaltmaya yönelik Ortadoğu ve Afrika pazarlarına açılım, büyük bir başarıdır. 2002 yılında bizim Ortadoğu ve Afrika ülkelerine ihracatımızın toplam ihracat içindeki payı yüzde 12 iken, bu rakam bugün neredeyse yüzde 32'ye ulaştı. 10 sene içerisinde bu kadar büyük bir dönüşüm yaşanmış. Bu dönüşüm yaşanmasaydı, Avrupa'daki borç krizinin Türkiye üzerindeki etkisi çok daha büyük olur, ihracatımız ciddi düzeyde kan kaybederdi.
AB ile Türkiye arasında Gümrük Birliği Anlaşması olmasına karşın, AB'nin üçüncü ülkelerle yapacağı anlaşmalara Türkiye'nin taraf olmaması gibi bir durum var. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Geçmiş hükümetlerin aldığı bu kararın sıkıntısını yıllardır yaşıyoruz. AB ile ABD arasında yapılacak ve Türkiye'nin taraf olmayacağı bir serbest ticaret anlaşması Türkiye'yi olumsuz etkiler."
Gençoğlu, Türkiye'nin dışa açılım sürecinde birçok ülke ile vize muafiyeti anlaşmaları imzalamasının ihracata olumlu yansıdığına da değinerek, "Vizeler kaldırıldıkça ihracatçımızın motivasyonu ve gayreti de artıyor. Hükümetimize bu yöndeki çabaları için teşekkür ediyoruz" ifadesini kullandı.
İhracata yönelik inovatif, yüksek teknolojili ürünlerin imalinde Ar-Ge'nin önemini vurgulayan Gençoğlu, şöyle devam etti:
"UİB olarak Ar-Ge ve inovasyonda Türkiye'ye model olduk. Otomotiv ve tekstil sektörlerinde uluslararası düzeyde gerçekleştirdiğimiz Ar-Ge Proje Pazarı etkinlikleri diğer ihracatçı birlikleri tarafından da örnek alınıyor. Bu bağlamda ülkemizin 2011 yılı itibariyle yüzde 1'in altında olan Ar-Ge harcamalarının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya oranının yüzde 3'ler seviyesine çıkması, hayati önem taşımaktadır. Geleneksel üretim ve ihracat yöntemleri artık vadesini doldurmuştur. Ülke olarak ancak katma değeri yüksek, ileri teknolojili ürünler ihraç ederek 2023 yılı için konulan 500 milyar dolarlık hedefe ulaşabiliriz."

OİB ihracat şampiyonu

Birlikten verilen bilgiye göre, UİB kanalıyla nisanda yapılan ihracat, geçen yılın aynı ayına oranla, yüzde 11,22'lik artışla 1 milyar 934 milyon dolara ulaştı.
Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), nisan ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,44 artışla 1 milyar 584 milyon 989 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Dört aylık dönemde ise geçen yılın aynı dönemine göre ihracatını yüzde 4,05 artıran OİB, bu dönemde 6 milyar 200 milyon 509 bin dolar ihracat yaptı.
Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) de nisan ayı ihracatını geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 14,54'lik artışla 117 milyon 598 bin dolara yükseltti.
Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğinin (UHKİB) ihracatı ise nisan ayında geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 17,58'lik artışla 46 milyon 813 bin dolara ulaştı.
Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliğinin (UMSMİB) nisan ihracatı da 15 milyon 493 bin dolara ulaşarak, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19,82 oranında artış kaydetti.
Nisan ayında ihracatı yüzde 9,28 oranında artan Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) de 5 milyon 487 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
UİB Genel Sekreterliği üzerinden ihracat kaydı yapılan ve "diğer" başlığı altında listelenen sektörlerin toplam ihracatı ise nisan ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,78'lik yükselişle 163 milyon 630 bin dolar olarak gerçekleşti.