Yaş sebze-meyve ihracatında Rusya'nın payı %70’i geçer

UYMSİB Başkanı Arif Güney, "Rusya çok önemli bir pazar ve Türkiye ihracatındaki payının yüzde 70'leri geçmesini öngörüyoruz' dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GÜLAY SOYDAN PEHLEVAN 
BURSA 

Rusya’nın, AB’ye karşı yaptırımlara ilişkin kararnamenin süresini uzatma kararı Türkiye meyve sebze ihracatına olumlu yansıyacak. Güncel talepler almaya başlayan ihracatçılar, Türkiye için çok ciddi bir pazar olan Rusya’ya ihracat oranının yüzde 60’tan yüzde 70’lerin üzerine çıkmasını bekliyor. 

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Arif Güney, Rusya’nın AB’ye karşı yaptırımlara ilişkin kararnamenin süresini uzatma kararının, Türkiye ihracatına olumlu etkileri olacağını vurguladı. Taleplerin güncel olarak gelmeye başladığını vurgulayan Güney, özetle şu açıklamaları yaptı: “Yaz meyve-sebzesine olan talep artıyor. Kış dönemi için de hazırlıklara başladık. Rusya’ya elmadan narenciyeye tüm ürünlerde ihracatımızın çok daha iyi olması bekleniyor. Geçen yılın son aylarında Rusya’da yaşanan devalüasyondan nedeniyle, Türk ürünlerine talep son derece yüksek olmasına karşın, dolar bazında gönderilen ürünler değer kaybetti. Bu nedenle ihracatçımız sıkıntı yaşadı ve ihracatı kapattı. Durgunluk yaşandığı için 2014’ün son dönemi kayıplarla geçti. Bu yıl Rusya’daki istikrar her ne kadar problemli görünse de gidişat düzeliyor. Halkın mevcut duruma alışması, yeniden tüketime başlaması ve piyasaya olan güveni yeniden tazelendiği için Rusya’da bu yıl Türkiye’nin ihracatında yüzde 30’a yakın artış beklenmesi mümkün.”

Siyasi ya da güvenlik ile ilgili herhangi sıkıntı çıkmadığı müddetçe meyve sebze ihracatçıları olarak Rusya’ya ihracatta bu yıl büyük artış beklediklerinin altını çizen Güney, ibrenin Rusya ile Türkiye arasındaki ticari ilişkinin çok daha iyi duruma geleceğini gösterdiğini bildirdi. Rusya’nın Türkiye meyve sebze ihracatında yüzde 60 pazar payına sahip olduğunu aktaran Güney, Rusya’nın çok önemli bir pazar olduğunu ve yeni taleplerle birlikte Türkiye ihracatındaki payının yüzde 70’leri geçmesini öngördüklerini vurguladı. 

Irak’a kiraz ihracatında rekor kırıldı 
Meyve-sebze ihracatında Rusya’nın ardından en önemli pazarlarının yüzde 30 pay ile AB olduğunu anlatan Güney, Ortadoğu ülkelerine de yüzde 10 civarında ihracatlarının bulunduğunu söyledi. “Özellikle Kuzey Irak ile ilgili güvenlik problemleri çıkmadan önceki döneme kadar çok ciddi satışlarımız vardı” ifadelerini kullanan Güney, “Irak, geçtiğimiz dönem yaklaşık 15 bin ton ile tarihinin en yüksek kiraz alımını yaptı. 2014’te bu rakam 3 bin ton seviyesindeydi. Bu dönem tabi ki biraz kesintiye uğrayacak ama uzun süreli olmayacak” diye konuştu. 

İran’la ilişkilerin artması bekleniyor 
Ambargonun tam olarak kalkmasıyla birlikte İran’ın Türkiye için önemli bir pazar haline geleceğinin altını çizen Güney, “Bölgeye bu yıl ihracatımız yok denecek kadar az, hatta sıfır seviyesinde. Yalnızca sınır ticareti şeklinde belli bir miktar söz konusu. Onun dışında resmi olarak ihracat rakamlarına girecek bir miktar yok. Anlaşmayla birlikte bir yıl içinde dönemsel olarak bazı ürünlerde yüzde 5’i yakalayabiliriz. Sistem rayına oturduğu takdirde ilerleyen dönemde bu oran tabii ki artacak” dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir