Zeybekci: Mısır'ın kararı ihracatımızı etkilemez

Bakan Zeybekci, Ro-Ro seferleri ile yapılan taşımacılığa ilişkin Mısır'ın kararının ihracatı etkilemeyeceğini söyledi ve ekledi: İran'la görüştük, Arap Yarımadası'na, Basra Körfezi üzerinden kolaylıkla girebileceğiz.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Mısır üzerinden Ro-Ro seferleri ile yapılan taşımacılığa alternatif güzergah konusunda İran tarafı ile görüştüklerini kaydederek, "Kızıldeniz'den girdiğimiz Arap Yarımadası'na, Basra Körfezi üzerinden girme üzerinde şimdilik bir problem yok. Bu güzergahtan da kolaylıkla girebileceğiz. Arkadaşlarımız bu konuda gönüllerini ferah tutsunlar" dedi. 

Zeybekci, Ankara Palas'ta Çek Cumhuriyeti Sanayi ve Ticaret Bakanı Jan Mladek ile ikili görüşmenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.  

Türkiye ile Mısır arasında Ro-Ro seferlerine ilişkin görüşmelerdeki son durum ve İran'ın bu noktada alternatif olup olmayacağına ilişkin soru üzerine Zeybekci, "Bu yolla yapılan ihracat, o bölgeye yapılan ihracat içerisinde yüzde 2 civarında bir rakama karşılık geliyor. Son derece önemsiz ve kolaylıkla başka çözümler bulabileceğimiz bir rakam" ifadelerini kullandı. 

Mısır'ın kararı ihracatımızı etkilemez

Bu şekilde yapılan taşımacılığın, denizyolu ile yapılan taşımacılıktan pahalı olduğuna dikkati çeken Zeybekci, "Mısır'ın bu şekilde (anlaşmanın yenilenmemesi) bir tercihinin olmasını bizim gönlümüz istemez. Ülkeler arasındaki en önemli bağlar, ticari ve ekonomik bağlardır. Bu bağlar diğer ilişkileri de pozitif etkiler. Ben Mısır'ın bu şekilde bir yaklaşımının olmamasını temenni ediyorum ama olursa da Türk ekonomisi, ihracatı bundan en ufak bir şekilde etkilenmeyecektir" değerlendirmesinde bulundu. 

Zeybekci, alternatif güzergah konusunda İran tarafı ile görüştüklerini kaydederek, "Kızıldeniz'den girdiğimiz Arap Yarımadası'na, Basra Körfezi üzerinden girme üzerinde şimdilik bir problem yok. Bu güzergahtan da kolaylıkla girebileceğiz. Arkadaşlarımız bu konuda gönüllerini ferah tutsunlar" diye konuştu. 

Türkiye'nin Asya Yatırım Bankası'ndaki kararı kabul gördü 

Bakan Zeybekci, Türkiye'nin Asya Altyapı Yatırım Bankası'na üyeliği konusundaki son durumun sorulması üzerine de Türkiye'nin bu konuda niyet olarak kararını bildirdiğini belirtti. 

Bunun katılıma ilişkin bir irade olduğunu belirten Zeybekci, "Sermayesi ne kadar olacaktır, Türkiye buna ne kadar katılacaktır? Detaylar önümüzdeki günlerde teknik olarak belli olacak. Biz kararımızı bildirdik ve kabul gördü" dedi.