'Büyüme hikayesi yeniden başlatılmalı'
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, "Yatırım şevki kırıldı, büyüme hikayesi yeniden başlatılmalı" dedi
HÜSEYİN GÖKÇE
ANKARA - Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Türkiye’nin kaybolmaya yüz tutan büyüme hikayesine yeniden başlaması gerektiğini söyledi. Bir grup gazeteciyle bir araya gelerek sanayicinin ve Türkiye ekonomisinin mevcut durumunu değerlendiren ASO Başkanı Nurettin Özdebir, gerek TÜİK verileri gerekse üyeleriyle yaptığı toplantıda cirolarda ve büyümede artış tespit ettiğini bildirdi. Buna rağmen, şirketlerin finansmana erişimde sıkıntı yaşadığını ve kar elde edemediğini söyleyen Nurettin Özdebir, öz varlıkların artmadığını bildirdi.
Merkez Bankası’nın uyguladığı sıkı para politikası ve ekonomiyi soğutmaya yönelik tedbirlerin piyasalarda ödeme vadesini de uzattığını söyleyen Özdebir, “Firmalar küçüldükçe para kazanamıyor. Cironun yüzde 75’ini elde eden büyük şirketler fiyat ve vadeyi belirliyor. Rekabet Kurulu burada devreye girmeli” dedi. Sanayicinin pahalı aldığı hammaddeyi nihai ürüne çevirip sattıktan sonra bunun parasını tahsil etmekte güçlük çektiğine vurgu yapan Nurettin Özdebir, “Bankalar da ellerinde kaynak olduğu halde şirketlerin riski büyüdüğü için kredi açamıyor” diye konuştu. Nüfusa bağlı olarak işgücüne katılımın da arttığını, yeni istihdam yaratabilmek için yatırımın şart olduğunu söyleyen Özdebir, “Sanayicinin uzun vadeye yönelik yatırım şevki kırıldı” dedi. Özdebir, firmaların tahsilat sıkıntısını aşabilmek adına çeklerini yüksek faizle faktöring şirketlerine vermek zorunda kaldıklarını anlattı.
‘Yeni Türkiye’de iş yapmak kolay olmalı’
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Merkez Bankası’na yönelik eleştirilerinin kısmen haklı olduğunun altını çizen Özdebir, “Ancak bankacılık sistemi de gözden geçirilmeli. Bankalar dışarıdan yüzde 1.5 ile aldıkları döviz kredisini yüzde 6-7 ile borç olarak veriyor. Bankacılar kamunun kendilerine verdikleri imtiyazı yine kamu lehine kullanmalı” ifadelerini kullandı. Yabancı sermayenin Türkiye’ye yüksek faiz almak için değil, kriz ortamındaki büyüme performansı için geldiğini belirten Nurettin Özdebir, büyüme hikayesinin yeniden başlamasının önemine işaret etti.
Bütün mevzuatın devletin korunmasına üzerine kurulduğunu anlatan Özdebir, bunun özel sektörün iş yapabileceği şekilde yeniden düzenlenmesini istedi. Son dönemlerde bir çok plan açıklandığını ve yeni Türkiye vurgusu yapıldığını hatırlatan Özdebir, “Yeni Türkiye'de iş yapmak kolay olmalı” dedi.
‘Bakanlar bürokrat seviyesinde olmalı’
Başkanlık sistemine ilişkin daha önce de destek verdiğini hatırlatan Özdebir, mevcut sistemde parlamentoda yasama ve denetim görevlerinin iç içe girdiğini söyledi. Özdebir, bu kapsamda denetimin doğru dürüst yapılamadığını belirtirken, “Parlamento denetim görevi yapıp, bakanlar da bürokrat seviyesinde olursa, hesap sorulabilir” dedi.
'İşçiye 100 lira ödüyoruz, cebimizden 206 lira çıkıyor’
Yeniden gündeme gelen kıdem tazminatı tartışmalarına değinen ASO Başkanı Nurettin Özdebir, işçiler adına özel hesap açılmasını öngören Avusturya modelinin yeniden tartışmaya açılması gerektiğini bildirdi. Dünyada istihdam üzerinde en büyük yükün Türkiye’de olduğunu dile getiren Özdebir, “ABD’de işçiye 100 lira ödeyen işverenin cebinden 116 lira çıkıyor. AB’de ortalama 130 lira çıkarken, Almanya’da 156 liraya mal oluyor. Türkiye’de TEPAV’ın araştırmasına göre 185 lira çıkarken, benim kendi yaptığım araştırmaya göre ise işçiye 100 lira ödeyen işverenin cebinden 206 lira çıkıyor” dedi.