'Büyüme, Türkiye’ye moral oldu'

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, beklenenin üzerinde büyümenin Türkiye’ye moral olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye ekonomisinin, geçen yılın ikinci çeyreğine göre yüzde 3,8 ve yılın ilk yarısında yüzde 3,1 ile piyasa beklentilerinin üzerinde büyümesini oldukça olumlu değerlendirdiklerini belirterek, "Bu veriler zor günlerden geçen Türkiye’ye önemli bir moral oldu" dedi.

Bugün açıklanan büyüme rakamlarına ilişkin yazılı bir değerlendirmede bulunan Büyükekşi, "Türkiye, ulaştığı yüzde 3,8’lik büyüme rakamıyla, ikinci çeyrek büyüme rakamları açıklanan 50 ülke arasında ilk 10’a girdi. Brezilya, Rusya, Venezüella gibi ekonomisi 2. çeyrekte küçülen ülkelerin yanı sıra, yüzde 3,3 büyüyen Polonya’yı, yüzde 3,1 büyüyen İspanya’yı, yüzde 3 büyüyen Mısır’ı ve İsveç’i ve yüzde 2,2 büyüyen Güney Kore ve Meksika’yı geride bıraktı" diye konuştu.

Büyükekşi, değerlendirmesinde şunları söyledi:

"Yılın ilk yarısında büyümenin yüzde 3,1 olması, 2015 yılı 2. Çeyrek Eğilim Anketi’nin sonuçlarına göre yılsonu büyüme tahminini yüzde 3 olarak yapan ihracatçılarımızın beklentilerine uygun olarak gerçekleşti. 

Bugün açıklanan 2015 yılı ikinci çeyrek büyüme rakamlarına göre, yüzde 5,6 oranında bir büyüme sergileyen özel tüketim, büyüme hızına 3,6 puanla en büyük desteği verdi. Özel yatırımlar ise, aynı dönemde ciddi bir toparlanma sergileyerek, gerçekleştirdiği  yüzde 11,4 oranındaki artış sonucu, büyümeye 2,3 puanlık önemli bir katkı verdi. 

2. çeyrekte kamu tüketim harcamaları da yüzde 7,2 artışla, büyümeyi 0,8 puan yukarı yönlü etkiledi. Birim fiyatlardaki gerileme ve Euro/Dolar paritesindeki düşüş etkisiyle ihracatımız yılın ikinci çeyreğinde büyümeye yeterli katkıyı sağlayamadı. Ancak kilogram bazındaki artışa paralel olarak ihracatımızın yılın son çeyreğinden itibaren toparlanacağına ve büyüme hızına destek vereceğine inanıyoruz. 

Ekonomik büyümenin devamı için kenetlenmemiz şart

Son günlerde terör örgütü ne yazık ki hain saldırılarını sürdürerek ülkemizin huzur ve barış ortamını baltalamaya çalışıyor. Bu hain saldırıların yatırım ve iş ortamının olumsuz etkilenmemesi için bir an önce birlik, beraberlik ve kardeşliğimizi pekiştirerek, barış ve huzur ortamını tekrar tesis etmemizin büyük önem taşıdığına inanıyoruz.

Temennimiz 1 Kasım’da yapılacak seçimler sonrasında siyasi istikrarın tesis edilerek güçlü bir hükümet oluşturulması ve ihracat odaklı büyüme perspektifinin tekrar Türkiye’nin gündeminde en üst sıralarda yer almasıdır.”