'Çiftçi acil yardım bekliyor'

Türkiye Ziraatçılar Derneği, hükümetten destekleme artırımı ya da vergi indirimi yoluyla çiftçi bütçesi üzerindeki baskının azaltılmasını istiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, çiftçinin kullandığı girdilerde vergi yükünün azaltılması gerektiğini vurgulayarak, destekleme artırımı ya da vergi indirimi konusunda hükümetin acil adım atmasını beklediklerini belirtti. 

Yetkin yazılı açıklamasında, ülkedeki önemli girdilerin son yıllarda doğrudan ithal edildiğini ya da ithal malzemeyle üretildiğini belirtti. Döviz kurlarındaki artıştan sonra girdi fiyatlarında artış görüldüğüne dikkati çeken Yetkin, dolardaki yükselişin ardından başta mazot olmak üzere girdi fiyatlarındaki artışların çiftçinin bütçesindeki açığı büyüttüğünü ifade etti. 

Tarımsal girdilerdeki yüksek vergi oranlarının üreticileri zorladığını kaydeden Yetkin, "Gübrede KDV oranı yüzde 18'dir. Kırsal elektrikte ise yüzde 1 enerji fonu, yüzde 2 TRT payı ve yüzde 18 KDV vardır. Tarımsal ilaçlarda, tarım makinaları ve traktörlerde, tohumluk ve hayvan yemlerinde KDV oranı yüzde 8'dir" ifadesini kullandı. Çiftçinin kullandığı girdilerde vergi yükünün azaltılması gerektiğini vurgulayan Yetkin, destekleme artırımı ya da vergi indirimi konusunda hükümetin acil adım atmasını beklediklerini belirtti. 

Yetkin, petrol fiyatlarındaki düşüşün, çiftçilerde de mazot fiyatlarında düşme beklentisi yarattığını ancak çok küçük indirimler hariç düşüşün mazot fiyatlarına yansıtılmadığını savundu. buna karşılık dolar kurundaki artışın mazot fiyatlarına yansıtıldığına işaret eden Yetkin, motorinin litre tavan fiyatının, 2 Nisan'da gelen zamla 3,82 lira, 16 Nisan'da yapılan son zamdan sonra ise 3,96 liraya yükseldiğini bildirdi. 

'Sektör yılda 3,3 milyon ton mazot kullanıyor'

Tarım sektöründe yılda 3,3 milyon ton civarında mazot kullanıldığını ve desteklemeler kapsamında çiftçiye verilen mazot desteğinin, bu rakamın yalnızca yüzde 5'ini karşıladığını ifade eden Yetkin, şu değerlendirmelerde bulundu: 

"Aslında bu destek bir elle verilen diğer elle alınan' bir destektir. Çünkü, çiftçi bu rakamın 4 katı KDV ödemektedir. Litresi 3,96 liraya satılan mazottan, yüzde 36,57 ÖTV ve yüzde 15,07 KDV alınmaktadır. Bu rakam, çiftçiye bu yıl verilen 10 milyar liralık toplam desteğe yakın bir miktar oluşturmaktadır. Yani salt mazottan alınan dolaylı vergilerle, bırakınız mazot desteğini, çiftçiye bir yılda verilen tüm prim ve girdi desteği geri alınmaktadır."