'Ekonomik riskleri fırsata çevirmekte kararlıyız'

İTO’nun ocak ayı meclis toplantısında açıklamalarda bulunan, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Çağlar, jeopolitik ve ekonomik riskleri, fırsata çevirmeye kararlı olduklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, “Jeopolitik ve ekonomik riskleri, fırsata çevirmeye kararlıyız“ dedi. 

Çağlar, İTO’nun ocak ayı meclis toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Olumsuz gelişmelerden dolayı dünya ticaret hacminin büyüyemediğine dikkati çeken Çağlar, “Azalan likidite rekabet ortamını kızıştırıyor ama biz tüm jeopolitik ve ekonomik riskleri fırsata çevirmeye kararlıyız” ifadesini kullandı. Çağlar, 2016 yılında amaçlarının ihracata dayalı büyümeyi sağlayabilmek olduğunu belirterek bu amaca ulaşmak için “2016 reformlar ve yeni pazarlar yılı olsun” mottosuyla yeni pazar arayışlarına yoğunlaşacaklarını dile getirdi. Dünyada 22 trilyon dolarlık bir ticaret hacmi olduğunun altını çizen Çağlar, “2015’te bu hacimden 145 milyar dolar aldık. Bu payı hep birlikte artıracağız. 2016’da tüm üyelerimiz proje üretmeli. Ülkeye model olmalıyız. 22 trilyon dolardan daha fazla pay almalıyız. Finansmana erişim zorlaştı. Bu sene daha çok çalışacağız. Gittiğimiz ülkelerde perakende sektörüne girmemiz lazım” diye konuştu. Çağlar, bu konuda iki strateji belirlediklerini bildirerek, “Birincisi; dış pazarlarda kendi perakende dağıtım kanallarımıza sahip olmamız. Ürünlerimizi o pazarlara en rahat ve en az maliyetli olarak ancak bu şekilde ulaştırabiliriz. Oda olarak bu konuda çalışmaya başladık. İhracatta yolumuzu açacak. ikinci strateji de; Eximbank’ın farklı kredi mekanizmalarını devreye almasıdır” dedi. 

Yatırım ortamının iyileştirilmesi ile ilgili etkinlikleri bekliyoruz 

Reformları çok iyi takip etmeleri gerektiğini vurgulayan Çağlar, iş dünyası olarak işçi-işveren ilişkileri ve kıdem tazminatına ilişkin sorunlar, vergi kanunlarının revizyonu, finansmana kolay erişim noktasında atılacak adımlar, yatırım ortamının iyileştirilmesi konularında yapılacak etkinlikleri beklediklerini kaydetti. Çağlar, bunlara ek olarak ithalata bağımlılığın azaltılması, yüksek teknolojinin desteklenmesi, bürokrasinin azalması ve işveren üzerindeki yüklerin düşürülmesi konularını da hükümetin ilgili birimlerine aktardıklarını bildirdi. 

Döktükleri kanın hesabını vermekten kaçamayacaklar 

Sultanahmet ve Diyarbakır’da gerçekleşen terör saldırılarını lanetleyen Çağlar, “Ülkemizi aşağıya çekmek isteyenler farklı sebepleri bahane ederek yıllardır bu oyunları sahneye koyuyor. Bu ülkeyi bileğinin gücüyle, aklıyla, cesaretiyle deviremeyenler, arkadan dolaşarak, kalleşçe oyunlarla bizi zora düşürmeye çabalıyor. Teröre destek veren her kişi, kurum ya da ülke döktükleri kanın hesabını vermekten kaçamayacaklar. Bir yandan hendek kazarken diğer yandan masum bebeklerin canına kastedenler bilmelidirler ki; bu kalleşçe eylemler ancak ve ancak terörle mücadeledeki azmimize ve kararlığımıza hizmet eder” değerlendirmesinde bulundu.