'İkinci yarıda fon akışında olumlu performans bekleniyor'

TÜYİD'in "Fon Akışı" raporuna göre, yılın ikinci yarısında Türkiye'ye giren fon akışında olumlu performans bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Yatırımcı İlişkileri Derneği (TÜYİD) ve IPREO iş birliğiyle hazırlanan ve Türkiye'deki fon akışıyla ilgili trendleri ortaya koyan "Fon Akışı" raporu, 2014 yılının ikinci çeyreğinin değerlendirmesini yaptı. 

Rapora göre ikinci çeyrekte Türkiye'den gerçekleşen net varlık satışı, ilk çeyrekteki sınırlı pozitif girişe karşın net satış gösterse de Macaristan ve Rusya'dan gerçekleşen satış trendine kıyasla kısıtlı oldu. 

Kurumsal yatırımcıların satışları 207 milyon doları bulurken, İngiltere ve İrlandalı yatırımcıların da yer aldığı Aberdeen Asset Managers tarafından gerçekleşen 433,7 milyon dolarlık satışlar, Türkiye'deki net satış rakamlarının artmasına sebep oldu. 

12 aylık sermaye girişlerinin toplamı 1,1 milyar doları buldu

Kuzey Amerika ve Batı Avrupalı yatırımcılar, Türkiye'yi desteklemeye devam ederken, ikinci çeyrekte Kuzey Amerika'dan yaklaşık 273,6 milyon dolarlık net sermaye girişi gerçekleşti. Amerikalı yatırımcıların 12 aylık sermaye girişlerinin toplamı 1,1 milyar doları bulurken, Batı Avrupa yatırımcıları ise 63,4 milyon dolarlık net alım gerçekleştirdi. 

Rapora göre, genel fiyat performansına ve fon akışına bakıldığında ikinci çeyrekteki net satışların sadece bir fonun satışından kaynaklandığı, bu satış dışarıda bırakıldığında Türkiye'ye 200 milyon dolarlık fon akışı olduğu görülüyor. 

Raporda, bu durumun, yılın ikinci yarısında pozitif anlamda bir fon akışının, Türkiye'ye girmesini destekler nitelikte olduğu ve yılın ikinci yarısında Türkiye'ye giren fon akışında olumlu performans beklendiği belirtildi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir