'Okul sütü' peynir, yoğurt ile çeşitlendirilmeli

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, "Projenin peynir, yoğurt gibi süt ürünleri ile çeşitlendirilmesi ve mutlaka yasal bir zemine oturtulması gerektiğine de inanıyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yarın başlayacak okul sütü dağıtımı programını sonunu kadar desteklediklerini bildirerek, "Çocuklara düzenli süt tüketimi alışkanlığı kazandırılması geleceğin fiziksel ve zihinsel sağlıklı toplumunun oluşumuna büyük katkı sağlayacaktır" dedi.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, okullarda süt dağıtımının yarın, eğitim öğretim yılının ikinci dönemiyle birlikte başlayacağını hatırlatarak, sütün, sadece bebeklikte değil, insan yaşamının her evresinde tüketilmesi gereken bir besin olduğunu, düzenli süt tüketimi alışkanlığının, bebeklikten yaşlılığa, bireyin zihinsel ve fiziksel gelişimine, vücudunun güçlenmesine ve sağlığının korunmasına çok ciddi oranda katkı sağladığını vurguladı.

Çocukların, geleceğin fiziksel ve zihinsel sağlıklı toplumunu oluşturabilmesi için sağlıklı beslenmesinin şart olduğunu bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:

"Sağlıklı beslenme sağlıklı çocukluluk, sağlıklı çocukluk da sağlıklı yetişkinlik ve sağlıklı nesiller demektir. Çocuklara düzenli süt tüketimi alışkanlığı kazandırılması, geleceğin fiziksel ve zihinsel sağlıklı toplumunun oluşumuna büyük katkı sağlayacaktır. Bu yüzden henüz küçük yaşta iken çocuklara düzenli süt tüketimi alışkanlığının kazandırılması gerekir.

Hükümetimizin geçen yıl uygulamış olduğu her gün 7,2 milyon okul çağındaki çocuğa 200 mililitre uzun ömürlü süt dağıtımı eleştirilere ve tartışmalara rağmen başarılı bir şekilde yürütülmüştür. TZOB olarak uygulama döneminde de belirttiğimiz üzere, bu programı çok önemsiyor ve atılan bu olumlu adımı sonuna kadar destekliyoruz."

"Peynir, yoğurt gibi süt ürünleri ile çeşitlendirilmeli"

Bayraktar, okul sütü programlarının; sağlıklı nesillerin yetişmesi açısından sosyal, tüketim alışkanlıklarının artırılarak süt ve süt ürünlerine talep yaratılması ve süt sektöründe arz-talep dengesinin sağlanması açısından da ekonomik fayda sağladığını vurguladı. Bu nedenle, sağladığı fayda ve gelişmiş ülkelerdeki uygulamalar dikkate alındığında, bu programın başlatılmasının yanında, ayrıca bu programın "peynir, yoğurt gibi süt ürünleri" ile çeşitlendirilmesi ve mutlaka yasal bir zemine oturtulması gerektiğine inandıklarını ifade eden Bayraktar, sağlıklı nesillerin yetiştirilmesinin devlet garantisine alınmış olacağını kaydetti.

Bayraktar, uzun vadede yürütülecek "Okul Sütü Programı"nın, Türkiye'de süt kalitesi ve tüketimini artıracağını, aynı zamanda hayvancılık ve hayvancılıkla ilişkili diğer sektörleri de gel

60'dan fazla ülkede okul sütü programı uygulandı

Gelişmiş ülkelerde süt tüketim rakamlarının Türkiye ile karşılaştırıldığında; kişi başına Avrupa Birliği'nde 10,7, ABD'de 11,8 kat daha fazla süt içildiğini belirten Bayraktar, dünyada birçok ülkenin bu sorunu çözmek için bireyleri özendirici ve teşvik edici okul sütü programlarına başvurduğunu, mevcut verilerin 60'dan fazla ülkede okul sütü programlarının uygulandığını gösterdiğini ifade etti.