'Sözleşmeli besicilik, sektörü rahatlatacak'

SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Yörük, sözleşmesi besicilikle sektörün rahatlayacağını ve verimin atacağını dile getirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜZCE - Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı Murat Yörük, Et ve Süt Kurumu'nun sözleşmeli besiciliği cazip kılmak için hayvan alım fiyatı ve şartlarında iyileştirmeye gittiğini belirterek, "Sözleşmeli besicilikle yetiştiriciler, kesimlerini garanti altına almış olacaktır" dedi. 

Yörük, yaptığı açıklamada, sözleşmeli besicilikte maliyetlerin düşürülerek hayvansal üretim ve verimin arttırılmasının amaçlandığını söyledi. 

Son yıllarda özellikle Doğu Anadolu'da sektörel projelerin uygulandığına değinen Yörük, "Et ve Süt Kurumu, sözleşmeli besiciliği daha cazip hale getirmek için hayvan alım fiyat ve şartlarında iyileştirmeye ve projeyi daha yaygın hale getirme yoluna gitmiştir. Bu amaçla da hayvan alım fiyatı büyükbaş için kilogram başına 16,50 liraya yükseltilirken, sözleşmeli besicilik fiyatlarına da ilave ödeme yapılmaktadır" şeklinde konuştu. 

Yörük, besicilere 45 kuruş sözleşme primi ödenmesinin yanında, uzak mesafeden hayvan nakli yapanlar için ilk 100 kilometrede 10 kuruş, sonraki her yüz kilometreye ilave 5 kuruş nakliye primi ödendiğini belirterek, bu sayede üreticilerin eline bir kilogram karkas et için ortalama 17,10 lira geçtiğini dile getirdi. 

Verim artacak 

Yörük, sözleşmeli besicilikle maliyetlerin düşürülerek hayvansal üretim ve verimin arttırılmasının amaçlandığını kaydetti. 

"Sözleşmeli besicilikle yetiştiriciler, kesimlerini garanti altına almış olacaklardır" diyen Yörük, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Piyasa fiyatlarının altında alım yapılması durumunda yetiştirici zarar etmiş olur. Bunun yanında sözleşmeli besicilikte bazı hükümler de bulunmaktadır. Örneğin, besi tosunlarının, asgari yüzde 57 randıman verecek şekilde beslenmiş olması, karkas randımanı yüzde 57'nin altında kalanların, kurumun sözleşmeli besicilik modeli dışında uyguladığı alım esaslarına göre değerlendirileceği gibi yükümlülükler bulunması, üreticileri zor durumda bırakabilmektedir." 

Bu konularda ilginizi çekebilir