'Türkiye bunları hak etmiyor'

MÜSİAD Genel Başkanı Olpak, Türkiye'nin son günlerde zorlu bir süreçten geçtiğini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - '2023 Vizyonunda Sağlık Sektörü'  konulu zirvede ülke gündemine ilişkin konuşan MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, Türkiye'nin bugünlerde zorlu bir süreçten geçtiğini belirterek Türkiye'nin bunları hak etmediğini söyledi. Olpak, hukuk, adalet, kanun gibi kavramların birbirlerine girdiğini, kişi hak ve özgürlüklerinin nerelerde başlayıp nerelerde bittiğinin çok sağlıklı bir şekilde tartışılamaz bir konuma gelindiğini söyledi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Sağlık Sektör Kurulu tarafından '2023 Vizyonunda Sağlık Sektörü' konulu sektör zirvesi T.C Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu'nun katılımlarıyla Tekirdağ'da gerçekleştirildi.

'2023 Vizyonunda Sağlık Sektörü' toplantısın Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Çorlu Kaymakamı Hulusi Doğan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, İstanbul Milletvekili Gülay Dalyan, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Ali Rıza Arslan, MÜSİAD Sağlık Sektör Kurulu Başkanı Hüseyin Sarpkaya, MÜSİAD Üyeleri, doktorlar ve çok sayıda sağlık çalışanı katıldı.

MÜSİAD Tekirdağ Şube Başkanı Oktay Dede, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin en pahalı ilacı kullanan ülke durumundan hastasını helikopter ambulans ile taşıyan ülke konumuna geldiğini kaydetti. Dede, "Son 10 yıla kadar özellikle 2000 yıllarda dünyanın hızla küreselleşip küçüldüğü süreçte Türkiye ve Türk halkı birçok konuda olduğu gibi sağlık alanında maalesef narkozsuz uyutulmuştur. Dünyanın en pahalı ilaçlarını kullanan, muayene randevuları için haftalarca bekletilen, acile ölüm tehlikesiyle yetiştirilip üç ay sonrasına ameliyat randevusu alınan bir Türkiye'den Kazakistan'da kaza yapan TIR sürücüsünü ambulans uçakla tedavi için getiren bir Türkiye'ye kavuştuk. Sağlıkta gelinen bu noktada en büyük pay sahibi başta özel sektör ve STK'lar ile sürekli istişarede bulunan Bakanım başta olmak üzere tüm sağlık çalışanlarımıza fedakârlıklarından dolayı teşekkürü bir borç bilirim" dedi.

Sektör Zirvesi'nde konuşan MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, ülke gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Olpak bu konuda şunları söyledi:

"Türkiye bugünlerde gerçekten zorlu bir  süreçten  geçiyor. Neden olduğunu anlamaya çalıştığımız, fikir sağlığı noktasında da bir fikir birlikteliğine ihtiyaç olduğumuz bir süreci yaşıyoruz. Maalesef kavramları çok hızlı tükettiğimiz, kavramların anlamlarını birbirine karıştırdığımız olmaması gereken yerel seçimleri ve hizmetleri konuşmamız gerekirken, neredeyse  bir referandum havası içerisinde  Türkiye'nin geleceğinin oylanmaya çalışıldığı bir süreci yaşıyoruz.  Kavramlar gerçekten öyle bir yer değiştirmiş durumdaki hukuk, adalet, kanun gibi kavramlar birbirlerine girmiş durumda. Kişi hak ve özgürlüklerinin nerelerde başlayıp nerelerde bittiğini çok sağlıklı bir şekilde tartışamaz bir konuma gelmişiz. Türkiye'nin hakikaten bunları hak etmediğini düşünüyorum."

Müezzinoğlu: Türkiye Ar- Ge konusunda 10 yılda sessiz devrimi gerçekleştirdi

Bakan Müezzinoğlu ise, Türkiye'nin Ar- Ge konusunda son 10 yılda sessiz devrimi gerçekleştirdiğini dile getirerek, "İlaç bizim için çok önemli. Bugün yılda 16 milyar Türk Lirası tutarında ilaç tüketimimiz var. Şimdi önümüzdeki 10 yıl sonra bu rakamın 25 milyar Türk Lirası'na çıkacağını hesaplıyoruz. Bu ilaç tüketimimiz aynı dinamiklerdeki ilaç üretimimizi besliyor olması bize yetmez. Biz iki misli artış oranıyla ilaç üretimini Türkiye'de, patentini alabileceğimiz üretebileceğimiz stratejik ürünleri alt yapısını hazırlıklarını Ar-Ge'sini yapabilmeliyiz. Ar- Ge konusunda Türkiye son 10 yılda yine sessiz devrimi gerçekleştirdi. Ar-Ge'ye her geçen yıl artan oranlarda desteği devam ediyor ve stratejik desteği de veriyoruz. 3 yıl, 5 yıl alım garantisi 7 yıla varan alım garantilerini stratejik planlarla birlikte çalışarak mutlaka başarabilmeliyiz. Türkiye'nin tüketeceği 25 milyar lira ilaca talip olan bir anlayışla da bunu yapmamalıyız. Türkiye sağlıkta, serbest bölge konseptiyle, şehir hastaneleri konseptiyle artık farklı bir konsepti ortaya döküyor. Şehir hastanelerini biz 2018 yılı sonu tamamlamış olacağız. 45, 50 bin yatak kapasiteli şehir hastanelerimizi 2018'de bitirmiş olacağız" diye konuştu.


 

Bu konularda ilginizi çekebilir