1.3 trilyon dolar yatırım hedefi

İnşaat sektöründe 2023’e kadar 1.3 trilyon dolar yatırım hedefleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) ve ANBA Yayın Grubu'nun işbirliği ile oluşturulan ‘İnşaat Platformu’ toplantısı bugün Biz Cevahir Hotel İstanbul’da düzenlendi. 

İnşaat sektörü sorunlarının ele alınarak çözüm yollarının aranacağı İnşaat Platformu toplantısına; sektörün önde gelen müteahhitlik, mühendislik, mimarlık ve inşaat sanayicilerinin dernek temsilcileri ile birçok kurum ve kuruluşların yetkilileri katıldı. 

Ülkemizin lokomotif sektörlerinin başında gelen inşaat sektörü, 200 civarında alt sektöre katkı verirken, doğrudan ve dolaylı olarak 5 milyona yakın kişiye istihdam sağlıyor. 

İnşaat sektörünün, sektöre girdi sağlayan tüm unsurlarla birlikte GSYH’dan aldığı payın yüzde 30’a yaklaştığını kaydeden ANBA Yayın Grubu Genel Yayın Yönetmeni  Mahmut Kılınç, 40 bin çeşit inşaat malzemesi kullanan sektörün, aslında alt segment ürünlerle birlikte 1 milyon kalem ürüne yaklaştığını söyledi.

Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023 yılına kadar kentsel dönüşüm projeleri başta olmak üzere, ulaşım-enerji-altyapı ve üstyapı projelerine 1.3 trilyon dolar yatırım öngörüldüğünü hatırlatan Mahmut Kılınç, şunları söyledi: 

“Ülkemizde 2023 yılına kadar planlanan; altyapı yatırımları 100 milyar dolar; enerji projeleri 100 milyar dolar; ulaşım yatırımları 350 milyar dolar; konut – kentsel dönüşüm 400 milyar dolar; ticari- eğitim- kültür – sağlık yatırımları 350 milyar dolar civarında. Bu yatırımlar, Türkiye’nin daha çağdaş bir noktaya ulaşması açısından kilit bir öneme sahip. Cumhuriyetimizin 100. yılına kadar yapılacak olan yatırımlar için inşaat sektörünün çalışmalarına aralıksız devam etmesi önemlidir” dedi. 

Prof. Metin Hepgüler’e, İnşaat Platformu Vefa Plaketi verildi 

İnşaat Platformu Vefa Plaketi, Prof. Metin Hepgüler’e verildi. 50 yıl önce Türkiye’nin ilk uluslararası mimarlık şirketini kuran Metin Hepgüler, bugüne kadar ödüllendirildiği 181 proje yarışmasında; 81 birincilik, 29 kez uluslararası birincilik ve 14 kez milletlerarası madalyaya layık görüldü. Prof. Metin Hepgüler, 21. asrın 200 meslek lideri içerisinde tek mimar ve tek Türk olarak tarihe geçti. İnşaat Platformu, önümüzdeki aylarda düzenleyeceği toplantılarında, ülkemiz inşaat sektörüne değer katan bir duayenlerine vefa plaketleri verecektir. 

insaat-platformu2.jpg

Türk inşaat sanayisinin 2023 yılı ihracat hedefi, 100 milyar dolar   

Dünya inşaat harcamalarının 9.3 trilyon dolar, dünya inşaat malzemeleri pazarının 6.8 trilyon dolar olduğunu belirten Mahmut Kılınç, konuşmasına söyle devam etti:  
“Türkiye olarak, dünya inşaat malzemeleri pazarından yüzde 1 pay aldığımız takdirde, inşaat malzemeleri ihracatımızın 68 milyar dolar olması mümkün. Bu hedefe ulaşabilmek için, inşaat sanayisinin markalaşma ve yurt dışı tanıtım hizmetlerine ihtiyacı var. Ayrıca, yurt dışında başarı gösteren müteahhitlerimize ilaveten, proje – mühendislik ve müşavirlik firmalarımızın iş alması teşvik edildiği takdirde, Türk inşaat malzemeleri ihracatı için 2023 hedefi olan 100 milyar dolar rakamına yaklaşılması hayal değil” diye konuştu.  

40 yıldır, 102 ülkede, 300 milyar doları aşan iş hacmiyle Türkiye’yi dünyada başarıyla temsil eden yurt dışı müteahhitlik firmalarının, ENR Top 250 listesinde, 42 firmayla 2.’ci sırada geldiğini anlatan Mahmut Kılınç, şunları kaydetti: “Türkiye, 42 firma ile 2014 yılında yurt dışı iş hacmi olarak yaklaşık 25 milyar dolar iş hacmine ulaştı. İspanya ise, 13 firma ile geçtiğimiz yıl 85 milyar dolar iş hacmine ulaşmıştır. Yurtdışı Türk müteahhitlik sektörünün, yıllık iş hacminin en az 50 milyar dolara ulaşabilmesi için devletin çok aktif rol alması gerekmektedir” şeklinde konuştu. 

Müteahhitliğin tanımı yok, inşaatın yasası yok 

İnşaat sektörünün yapısal ciddi sorunlarının bulunduğuna dikkat çeken Mahmut Kılınç, bütün yapıları inşa eden müteahhitliğin tanımının, tarifinin ve yasasının olmadığını vurguladı. 80 milyon nüfuslu Almanya’nın 2 bin 700 inşaat müteahhide sahipken; aynı nüfusa sahip olan ülkemizin kamu verilerine göre 305 bin kamu müteahhidi bulunduğuna işaret eden Mahmut Kılınç, her önüne gelenin de inşaat müteahhidi olmasının yasal olarak önüne geçilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. 

Türkiye’de 217.7 milyon metrekare alanda inşaat devam ediyor 

-2014 yılında 217.7 milyon metrekarelik alan için inşaat izni alındı 
-Bunun 122.4 milyon metrekaresi (yüzde 56.2) konut, 
-58.7 milyon metrekaresi  (yüzde 27.0) konut dışı, 
-36.6 milyon metrekaresi (yüzde 16.8) ortak kullanım alanı olarak gerçekleşti. 
-Bu yatırımların rakamsal karşılığı TÜİK verilerine göre 180 milyar TL’ye denk geliyor. Bize göre bu rakam yaklaşık 280 milyar TL'dir. 
-Projehaber.com inşaat bilgi bankası verilerine göre, ülkemizde denetimi yapılan özel sektöre ait 60 bin 500 şantiye var. Kamu, belediye ve TOKİ yatırımları eklenince 100 bin civarında şantiye olduğunu biliyoruz. 

2014 özel sektör görünümü ve kamu inşaat istatistikleri

-TÜİK verilerine göre, 2014’te konut satışları yüzde 0,7 arttı ve 1.1 milyon olarak gerçekleşti. 
-Ülkemizde mevcut konut stoğu 24 milyon civarındadır. Satılamayan konut stoğu ise 250 bin ulaşmıştır.  
-Kentsel dönüşüm kapsamında acilen yenilenmesi gereken konut adedi yaklaşık 6.5 milyona ulaştı. 

Türkiye’nin mega projeleri dünya rekorları peşinde 

-İzmit Körfez Geçiş Köprüsü: 1.700 metrelik genişliği ve 3 km’lik toplam uzunluğu ile tamamlandığında dünyanın en uzun 2’ci köprüsü olacak. 
-3.Boğaz Köprüsü: 9 metrelik genişliği ile dünyanın en geniş, 1.408 metrelik ana açıklığı ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun, 322 metreyi aşan yüksekliği ile dünyanın en yüksek kulesine sahip asma köprü olacak. 
-3.Havalimanı: Yaklaşık 100 milyon yolcu hedefi ile dünyanın en yüksek yolcu kapasiteli havalimanı ve 77 kilometrelik alanı ile dünyanın en büyük 5.’ci havalimanı olacak. 
-Esenler Şehir Parkı: 2,5 milyon metrekarelik alanı ile dünyanın en büyük 3.’cü şehir parkı olacak. 
-Türkiye’de nükleer enerji: Akkuyu Nükleer Santrali, Sinop Nükleer Santrali, 3.Nükleer Santral (3 proje için toplamda 60 milyar dolar yatırım yapılacak)