50 bin Filistinli yoksulluğu yenecek

TOBB'un Filistin’de 10 bin kişiye istihdam sağlayacak Cenin Organize Sanayi Bölgesi’nin yapım aşamasına gelindi. Bu proje hayata geçtiğinde yaklaşık 50 bin Filistinliye umut ışığı olacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL (DÜNYA) -Türkiye’nin tüm Anadolu’ya yayılmış, girişimci bir orta sınıf ortaya çıkarabildiği için başarılı olduğunu anlatan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bu deneyimi bölge ülkelerine yaymak için gayret sarf ettiklerini söyledi. Hisarcıklıoğlu, “TOBB olarak, Filistin’de 10 bin kişiye istihdam sağlayacak Cenin Organize Sanayi Bölgesi’nin yapım aşamasına gelindi. Bu proje hayata geçtiğinde aileleriyle birlikte 50 bin Filistinli yoksulluktan kurtulacak, belki de bu bölgede çalışanlar Filistin’in girişimci sınıfı haline gelecek” dedi.

Özel Sektörün Yoksullukla Mücadele ve Sosyal İçermedeki Rolü Konferansı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) İstanbul Uluslararası Özel Sektör ve Kalkınma Merkezi (IICPSD) işbirliğinde gerçekleştirildi. Konferansa TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TİKA Doğu ve Güney Asya, Pasifik ve Latin Amerika Daire Başkanı Rahman Nurdun ve Nobel Ödüllü Ekonomist Prof. Joseph Stiglitz katıldı. Konferansta konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Yoksullukla mücadele için milyarder sayınızın kaç olduğu değil, her yıl kaç yeni milyoner ortaya çıkarabildiğiniz önemli. İşte Türkiye’nin başarısı burada. Biz, tüm Anadolu’ya yayılmış, girişimci bir orta sınıf ortaya çıkarabildiğimiz için başarılı olduk” dedi. 

Türkiye’deki bu deneyimi bölge ülkelerine yaymak ve az gelişmiş ülkelerde girişimci bir orta sınıfın doğuşunu desteklemek için de gayret sarf ettiklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, “Bu kapsamda en önemli projelerimizden birini Filistin’de yürütüyoruz. 2005 yılında Filistin Odalar Federasyonu ve İsrail İmalatçılar Birliği ile Ankara Forumu’nu kurduk. TOBB olarak, Filistin’de 10 bin kişiye istihdam sağlayacak Cenin Organize Sanayi Bölgesi’nin yapım aşamasına gelindi. Bu proje hayata geçtiğinde aileleriyle birlikte 50 bin Filistinli yoksulluktan kurtulacak, belki de bu bölgede çalışanlar Filistin’in girişimci sınıfı haline gelecek” diye konuştu. 

‘Her gün 22 bin çocuk yoksulluktan ölüyor’ 

Bir ülkede özel sektörün gelişmesi ve ekonominin büyümesinin tek başına yoksulluğun azaltılmasına yetmediğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, “Hem özel sektörün gelişmesi, hem de girişimciliğin tabana yayılması gerekiyor” dedi.TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, yaklaşık 1.3 milyar insanın günde 1.25 doların altında bir gelirle yaşamlarını idame ettirmeye çalıştığını, dünya genelinde 870 milyon insanın günlük gıda ihtiyacını karşılayamadığını ve UNICEF’e göre her gün 22 bin çocuğun yoksulluktan hayatını kaybettiğini söyledi. TİKA Doğu ve Güney Asya, Pasifik ve Latin Amerika Daire Başkanı Rahman Nurdun da küresel bir işbirliği yapmak için sadece finansal değil aynı zamanda toplumsal, çevresel ve etik anlamda da değer yaratılması gerektiğine işaret etti. UNDP IICPSD Direktörü Simona Marinescu ise “Tarihçiler bizim çağımıza ‘eşitsizlik çağı’ olarak atıfta bulunursa bu doğru olacaktır. Çünkü insani ve sosyal ilişkiler düşünüldüğünde bu kadar az insanın bu kadar çok ayrıcalığının olduğu başka bir dönem olmamıştı” dedi. 

‘Yatırım için yargı güveni şart'

Konferansta konuşan Nobel Ödüllü Ekonomist Prof. Joseph Stiglitz, küresel ölçekte bankacılık sektörünün görevini yapmadığını savunarak, “KOBİ’lere kredi verilmeli ekonomik kalkınma ancak böyle olur. Dünya üzerinde büyüme istihdam yaratmadığı için yoksulluk giderilemiyor” dedi. Bir ülkede yatırım yapılabilmesi için yargı güvenliği olması gerektiğine dikkat çeken Stiglitz,”Bir yargıç aleyhte bir karar aldı diye görev yeri değiştirilmemeli.Türkiye’de ekonomik başarının nedenini Maliye Bakanına sordum yüksek vergilerin doğru yerde harcandığını söyledi. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde dolaylı vergilerin oranları düşürülmeli. Daha çok gelir vergisi olmalı Türkiye’de gelir tespiti yapılamıyor” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir