‘Alarm çalıyor, STEM işimizden bile öncelikli’

TÜSİAD, Türkiye’nin orta gelir tuzağından kurtulabilmesi için çıkışı STEM eğitiminde görüyor. Esin Güral Argat, “Türkiye’nin tek çıkışı var, bilgi ekonomisine döndü, döndü... Yeni dönemde analitik düşünceyi kullananlar ayakta kalacak” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÖZLEM ERMİŞ BEYHAN

Türkiye’nin orta gelir tuzağından kurtulması ve katma değerli üretime geçmesi gerektiğini söylemeyen yok ancak bu yolda ne yapılması gerektiğine pek değinilmiyor. TÜSİAD bu anlamda önemli bir adım atarak, “Bilgi ekonomisine dönüşmemiz için STEM (Fen, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) eğitimi çok önemli” dedi ve ekim ayında bir zirve düzenleyerek konuyu sahiplendi. Konuyla ilgili yaptırılan araştırma sonuçları dahil tüm bilgiler stemtusiad. org adresinde paylaşılıyor. STEM ile ilgili önümüzdeki dönem global şirketlerin tecrübelerini paylaşacakları yeni bir aşama planladıklarını açıklayan TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Bilgi Toplumu, Bilgi-İletişim Teknolojileri ve İnovasyon Komisyonu Başkanı Esin Güral Argat, “Türkiye’nin tek çıkışı var, bilgi ekonomisine döndü, döndü... Dönemezse bugünkü haliyle kalır. Yeni dönemde analitik düşünceyi kullananlar ayakta kalacak. Örneğin tekstilde nano teknolojiye geçebilmeli, 1 dolara alıcı bulmaya çalışmamalıyız” dedi.

Analitik düşünceyi konuşmanın tam zamanı

Peki maden kazalarının, işçi ölümlerinin gündemi kararttığı bugünlerde STEM, gerçekten gündemin ilk sıralarında olması gereken bir konu mu? “Evet, hem de bugünlerde çok daha önemli” diyen Esin Güral Argat, şöyle devam etti: “STEM belki gündemimizde ilk sırada olsa, bu gündemleri çok farklı noktalarda yaşıyor olurduk. Daha çok analitik düşünen insanımız olsa, gerçekten inovasyonumuz ve teknoloji üretim kapasitemiz olsa, gündemimiz çok daha farklı olurdu. Dolayısıyla tam da zamanı bunları konuşmak için. Ne zaman ki bunları konuşmayı bir kenara bırakıyoruz, sonuçlarını görüyoruz.” 

Türkiye için inovasyon kapasitesinin artırılmasını TÜSİAD olarak çok önemsediklerini anlatan Esin Güral Argat, “Artık bilgi, üretim sürecinin itici ve yaratıcı unsuru. Biz iş dünyası olarak global rekabetten geride kalmak istemeyiz. Bu yolda STEM en önemli dinomolardan birisi. İş dünyası olarak burada bir alarm görüyoruz. Benim işimden de öncelikli bir konu bu çünkü biliyorum ki küresel rekabette var olmanın tek yolu bilgiyi kullanıp, farklılık yaratabilmek. Bunu da STEM eğitimi almış nitelikli işgücü ile yapabilirsiniz. Aksi halde rekabette var olamazsınız” diye konuştu.

Esin Güral Argat, analitik düşünen insan sayısının hızla arttığı bir Türkiye için TÜSİAD olarak çalışmalarını sürdüreceklerini, bunun içselleştirilmesi gereken bir süreç, bugünden yarına gerçekleşemeyecek bir “zihniyet devrimi” olduğunu anlattı. Bu süreçte “siyaset üstü bir seferberlik” gerektiğini vurgulayan Esin Güral Argat, konunun politika yapıcılar dahil tüm paydaşlarca sahiplenilmesi gerektiğine inanıyor. Bir ekosistemin oluşmasının bu noktada çok önemli olduğunu vurgulayan Argat, bu oluşumu tetiklecek önerilerde bulunmayı da hedeflediklerini anlattı. 

KOBİ’lerin teknolojiye erişimi teşvik edilirse... 

“Önümüzden bir tren geçiyor, bilgi ekonomisi. Gelişmiş ülkeler tamamen bilgi temelli hale geldi. O trene binmek zorundayız” diyen Esin Güral Argat, bu noktada atılması gereken adımlardan birinin KOBİ’lerin Ar-Ge yatırımının artırılması gerektiğini söyledi. Esin Güral Argat şöyle devam etti: “Türkiye’de küçük ve orta ölçekli şirketler bilgi iletişim teknolojilerinden yararlanmıyor. Burada bir teşvik gerekiyor ki STEM alanındaki işgücü istihdamı daha fazla artsın. Burada STEM alanından mezun olanların aranan niteliklere sahip olmadığını görüyoruz. Dil eğitimi büyük bir eksik, İngilizce bilgisinin lise sürecinde edinilmesi çok önemli. Üniversite-sanayi işbirliğinde sorunlar nedeniyle yerinde öğrenme-staj konusunda eksikler var. İnterdisipliner bakış açısının da yerleşmesi gerekiyor. Sadece tek bir konuda eğitim almış STEM mezunu yetmiyor. Nitelikli derken bunların tümünü kastediyoruz.”