Boydak: Hakkımızın çatışmaya girmeden diplomatik yolla korunacağına inanıyoruz

Boydak, iş dünyasının ümitsizliğe düşmemesi gerektiğini belirterek, “Türkiye’nin çatışmaya girmeden, diplomatik kanallarla, hakkımızı en üst düzeyde koruyacağına inanıyoruz” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GÜNEŞ DOĞDU SOYLU

KAYSERİ - Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) mart ayı olağan meclis toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak, ülke gündeminin çok hızlı ilerlediği şu günlerde iş dünyası olarak işlerini daha iyi yapma mücadelesi içerisinde olduklarını söyledi.

Bundan sonra kur ve faiz artışlarında fazla dalgalanmalardan ziyade pozitif yönde gelişmeler beklediklerini ifade eden Boydak, “Tabii bir taraftan da dış dünyadaki gelişmeleri izleme zorunluluğumuz var. Özellikle ABD’deki finansal hareketlerden bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin çok fazla etkilendiğini görüyoruz. Ukrayna-Kırım krizinde hem Rus hem de Ukrayna parasında ciddi bir değer düşüşü yaşandı. Bu süreçten ülke olarak biz de etkilendik ama biraz daha rahattık. Önümüzdeki dönemde bu büyük fotoğraf içerisinde Türkiye’nin herhangi bir çatışmaya girmeden, diplomatik kanallarla, hak ve hukukumuzu en üst düzeyde koruyacak şekilde çalışmaların devam edeceğine inanıyoruz” dedi.

Başkan Boydak, Kayseri’de kapasite kullanım oranlarının makul seviyelerde olduğunu, iç politikada yaşanan karışıklıklara rağmen özel sektörün işinin başında olduğunu ve üretimlerine devam ettiğini, bunun da dayanıklı bir ekonomiye sahip olmanın bir göstergesi olduğunu ifade etti.  

Son dönemlerdeki anlaşmaların dikkatlice yapılması gerektiğini, özellikle konut alış ve satışlarda yapılan anlaşmalara dikkat edilmesi gerektiğini belirten Boydak, “Firma isimlerinin küçük farkları ile yanlış yazılarak insanların alım-satımlarda mağduriyete uğradıklarını, taahhütlerin yerine getirilemediğini duymaktayız” dedi. Finansal ihtiyaçların muhakkak finans kuruluşlarından temin edilmesi gerektiğine işaret eden Boydak, “Borçlanmak ayıp değil, borcunu ödeyememek de ayıp değil. Borçlarını ödemeyen firmalar,  finansal sektör dışında bazı yerlerden para alarak borçlarını ödeme gayreti içerisine girmemeleri lazım. Maalesef ülke genelinde olduğu gibi Kayseri gibi sanayinin canlı olduğu illerde de bu yönde duyumlarımız var” şeklinde konuştu.

Teminat istemek de ayıp değil

Geçtiğimiz günlerde Başbakan tarafından Halk Bankası’ndan küçük esnafa yüzde 5 maliyetle kredi verileceğinin açıklandığını, bu konuda kendilerinin de talepleri olduğunu açıklayan Boydak, “Eğer bu konuda sanayimizi göz önüne alarak hükümetimiz gerek Halk Bankası gerekse başka bankalarımız üzerinden böyle limitli krediler öngörürlerse buna biz çok teşekkür ederiz ve alkışlarız. Bu bize can suyu olur. Alt limiti 250 bin TL, üst limit 500 bin TL olarak bu imkanlar KOBİ’lere de sağlanırsa çok büyük memnun oluruz. Bu konuda hükümetimize açıkça talebimizi yapıyoruz. Bu noktada Başbakanımızın bir himmeti olursa KOBİ’ler olarak büyük bir memnuniyet duyarız” diye konuştu.

Başkan Boydak, sanayicilerin gerek iç piyasa gerekse dış piyasa ile iş yaparken istihbarat çalışmalarını iyi yapmaları gerektiğini, bu konuda iyi çalışma yapmayan firmaların mağdur olduklarını, hatta zamanla ortadan kalktıklarını belirterek, “Bu dönem bu konulara azami dikkat edelim. Mal sattığımız firmaları iyi tanıyalım. Teminat istemek artık ayıp değil, teminatlarımızı alalım” şeklinde konuştu.

Hafta sonu yapılacak yerel seçimlerde adaylara başarılar dileyen Boydak, Kayseri’de centilmenlik ve sükûnet içerisinde geçen bu sürecin başka illere de örnek olması temennisinde bulundu.

Twitter’dan paylaşamadım, buradan söyleyeyim…

İyi bir twitter kullanıcısı olduğunu, yaptığı son Amerika seyahatinden bazı paylaşımlarda bulunduğunu ancak son alınan kapatma kararıyla takipçilerinin bunları göremediklerini aktaran Başkan Mustafa Boydak, “Bu nedenle bu toplantıda paylaşmak istiyorum. Amerika’da ekonomiyi canlı gördüm, insanlar mutlu, gelecekten umutlu. Bu tabloyu görmek beni de mutlu etti. ‘Komşuda pişer bize de düşer’ misali sevindim bu hareketliliğe. Amerika’da büyük bir iş potansiyeli var. Ben hiçbir zaman negatif olmadım, iş dünyası da ümitsizliğe düşmesin. Tüketim sınırsız. Yapacağımız daha çok işler var iş dünyası olarak. Daha alacağımız çok yol var” şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir