EGİAD, İşçi Sağlığı Projesi’ne start verdi

EGİAD İşçi Sağlığı Projesi, İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde Eltaş firmasıyla start aldı. Bu kapsamda 3 bini İAOSB’de olmak üzere çeşitli firmalardan 45 bin çalışan sağlık taramasından geçirilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR (DÜNYA)

Üye firmalarında istihdam edilen yaklaşık 45 bin çalışanı hedef alan EGİAD (Ege Genç İşadamları Derneği) İşçi Sağlığı Projesi, İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde (İAOSB) Eltaş firmasıyla start aldı. Bu kapsamda 3 bini İAOSB’de olmak üzere çeşitli firmalardan 45 bin çalışan sağlık taramasından geçirilecek. 

Projenin ilk adımı olarak Eltaş’ta sağlık taraması düzenlediklerini belirten EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya, çalışanların sağlığını sosyal, ruhsal ve bedensel olarak en üst düzeyde tutmanın işletmelerin görevi olduğunu kaydetti. Çalışma koşullarını ve üretim araçlarını sağlığa uygun hâle getirmenin, çalışanları zararlı etkilerden koruyarak işin ve çalışanın birbirine uyumunu sağlamanın işletmenin en büyük sorumlulukları arasında geldiğini dile getiren Kaya,  Şubat 2013’de imzaladıkları BM İlkeler Sözleşmesi ile insan hakları, iş gücü ve çevre konularındaki sorumluluğu üyeleri için teminat altına aldıklarını hatırlattı. 
 
Tüm çalışanların yaşam kalitesinin artmasını önemsediklerini söyleyen Kaya, “Bu nedenle, meslek hastalıkları için alınması gereken tedbirlere önem veriyoruz. İşverenlerimiz ve çalışanlarımız işçi sağlığı konusunu içselleştirip sahiplenmediği sürece bu konuda başarılı olmamızın mümkün olmadığı gerçeğinin altını bir kez daha çizmek durumundayız. İşverenler bu konuda elini taşın altına sokmalı, üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmelidirler. İş kazaları ve meslek hastalıklarının önüne ancak ortak bir irade koyarak ve kararlılık göstererek geçebiliriz. Aynı şekilde, işçilerin de işyeri ortamında kendilerini bekleyen tehlikelerin farkında olmaları ve hiçbir olasılığı göz ardı etmeden o işyeri için konulmuş olan kurallara titizlikle uymaları lazım” dedi.

Modern işletmelerin artık karlılık, verimlilik gibi unsurlar dışında mutlaka çevre bilinci, işçi sağlığı gibi değerlere önem vermeleri gerektiğine dikkat çeken Kaya, “Projemiz ile, imzamız bulunan Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’nde yer alan evrensel değerleri baz alarak üye firmalarımızda çalışan işçilerimizin sağlıkla ve güvenli bir şekilde üretime dahil olmaları konusunda farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz. Bir benzeri olmayan ve örnek nitelikteki bu çalışma ile hem işçi sağlığı hem de işyeri verimliliğini hedefliyoruz. Sağlıklı ve güvenli işyerleri ile sağlıklı çalışan verimli bir çalışma ve yüksek kalitede iş yaşamının sağlanması için oldukça önemli. İşçi sağlığı ekonomi için önemli bir yatırım.  Bu noktada bizim gibi sivil toplum kuruluşlarına çok büyük sorumluluklar düştüğünün bilinci ile inisiyatif üstlenmek istedik” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir