Ekonomide sıkıntılar büyük ama hükümet sevildiği için bağıran az

2012'nin tahribatının, 2011'den sağlananlarla balans edildiğini belirten Kahraman "Aslında ciddi sıkıntı var, hükümet sevildiğinden fazla bağırılmıyor, sanayici olarak bunu rahatlıkla söyleyebilirim" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

Canan SAKARYA

ANKARA - Orta Anadolu İhracatçılar Birliği (OAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Kahraman, Avrupa başta olmak üzere tüm dünyadaki ekonomik daralmanın Türkiye'ye doğru ağır ağır sirayet etmeye başladığını belirterek "Şu anda aslında ciddi bir sıkıntı var, insanlar hükümeti sevdiği için fazla bağırıp çağırmıyorlar, ben sanayici olarak bunu rahatlıkla söyleyebilirim" dedi. 2011 yılının sanayici ve işadamı için iyi geçtiğini kaydeden Kahraman, "Onun sersemliği devam ediyor. 2012'nin getirdiği tahribatı oradan aldığı ile balans ediyor" değerlendirmesini yaptı.

İhracatçıların sorunlarına değinen Kahraman, "Bence ihracatçıya nakliyatta ÖTV iadesi yapılması gerekiyor, bu önemli bir teşvik olur. Mazottaki ÖTV direkt ihracatçının eline verilmeli" önerisini yaptı. Şirketlerin üzerindeki müşavirlik yükünün giderek ağırlaştığını kaydeden Kahraman, "Şu anda neredeyse çalıştırdığımız personelin dörtte birini müşavirler oluşturacak" diye konuştu. Kahraman, Ankara Temsilcimiz Ferit B. Parlak ile arkadaşımız Canan Sakarya'nın sorularını yanıtladı.

Yılın ikinci yarısında büyüme yüzde 3'ün altına indi, yıl sonu için beklentiniz nedir?

Ekonominin frenine basıldı, ekonomi yönetimi bu yönde karar aldı ama ortada müthiş bir para darlığı var. Avrupa başta olmak üzere tüm dünyada bir daralma yaşanıyor ve bu bize doğru ağır ağır sirayet etmeye başladı. Bir de üzerine Ortadoğu'daki ateş çemberi eklendi, Suriye, Irak diğer yandan İran'la giderek bozulan ilişkiler etkiliyor. 2011 yılı ülke için sanayici ve işadamı için iyi geçti onun sersemliği devam ediyor, 2012'nin getirdiği tahribatı oradan aldığı ile balans ediyor. Geçen yıl büyüme iyiydi, Irak, İran, Suriye ile ticaretlerimiz çok açıktı. 2012'de frene basıyorsanız, yüzde 4-4.5 büyüme hedefliyorsanız balans yapamıyorsanız o arada bir kaza olabilir. Herkesin bu balansa hazır olması lazım. İnsanlar geçen yıl işler  yiydi yine iyi olur diye düşünüyor. Türkiye ihracatında İran bence çok önemli. Bizden altın aldılar ve ticaret bununla canlı yoksa İran'daki gelişmelerde kaygı verici. Şu anda aslında ciddi bir sıkıntı var, insanlar hükümeti sevdikleri için fazla bağırıp çağırmıyorlar ama şu anda fevkalade bir sıkıntı var, ben sanayici olarak bunu rahatlıkla söyleyebilirim. Bunun üzerine bir de sanayicinin üzerindeki yükler var.

Sanayicinin üzerindeki yüklerin azaltılması için hangi adımların atılmasını istiyorsunuz?

Dolaylı vergiler çok yüksek. Bu kolay vergi alma yöntemi. Ama asıl vergi alacaklarında özendirmek
ve önünü açmak lazım. Bizim orman ürünleri sektöründe yüksek oranlarda kayıt dışı gözüküyor bunun sebebi belli yüksek KDV oranları. Yüzde 18 KDV ile kim evine mobilya alır? Ben diyorum ki; bizim orman ürünleri tarım ürünü. Orada KDV indirimini yaptınız burada da yapılsın.Dağdaki odunda KDV yüzde 18 adam bunu alıyor MDF, sunta yapıyor yine yüzde 18 KDV ile satıyor o da mobilyacılara satıyor ama mobilyacıda esnafta KDV eriyip gidiyor orada KDV yok işin içinden nasıl çıkıyorlar bilmiyorum. Ankara Sitelerde lüks bir mobilyacıya gidin 10 bin liraya mobilya alın hiç KDV kesmiyor. Odundan başlayarak mobilyaya kadar KDV'yi düşürün çünkü tüm sektörde düşürmezseniz bu kez mobilyacının elinde şişip kalıyor. KDV'yi yüzde 8'e indirip
sonuna kadar götürürseniz sektörden düzgün vergi alırsınız. Biz istiyoruz ki bu ülke artık vergisini
düzgün toplayan bir ülke olsun, dolaylı vergileri azaltsın. Kalkınma Bankası'nda katıldığım bir toplantıda bizim sektörde kayıt dışı işçi oranının yüzde 55 olduğunu dile getirdiler, ben sektörde olan biri olarak bir tek kayıt dışı insan çalıştıramadığıma göre sektör bunu nasıl beceriyor bu yüzde 55 nereden geliyor. Kurumsal bir şirketseniz bir kişiyi bile kayıt dışı çalıştıramazsınız. Kurumsallaşan işletmeleri cezalandırıyorsunuz. Bir ihaleye girdiğinizde kurumsallaşmış bir firmaysanız her şeyiniz kayıt altında, maliyetleriniz bellidir ama ihalede kim daha düşük teklif veriyorsa onunla oturup bir de o rakam üzerinden eksiltmeye giriyorsunuz. Sonuçta acayip rakamlarla karşılaşıyorsunuz. Bir yandan kurumsallaşma diyorsunuz diğer taraftan kim ucuz fiyat verdi iş onda kalıyor.

LEASİNGDE KDV İNDİRİMİ ŞART

Leasingde KDV indirimi yapılırken mobilya sektöründe kullanılan makinaları unutmuşlar. Bir üyemiz arayıp uyardı mobilya makinalarında da KDV'nin yüzde 1'e indirilmesini bekliyoruz. Bakanlığa söyledik Maliye Bakanlığından geçmesi lazım dediler. Sektör için önemli bir sorun.

Komşu ülkelerle ihracatta durum nedir?
 

[PAGE]

Komşu ülkelerle ihracatta durum nedir?
 
Şu anda Irak pazarımız hala iyi görünüyor son aylarda sıkıntı bekliyoruz. İran pazarında ilk 7 ay iyi geçti, geçen yıla göre de artış var ama gittikçe para tahsil etmek ve mal göndermek zorlaşıyor. Bundan sonra İran'da sıkıntı ortaya çıkar çünkü para alamıyorsunuz. Bütün olumsuzluklara rağmen Türkiye'nin ihracatında İran'ın, Irak'ın belli bir yeri var, Suriye'yi artık kaybettik. Ama İran, Irak, Azerbaycan bizim ihracatımızda hala başı çekiyor. Sektör olarak Kuzey Afrika'da ne yapabiliriz, Avrupa'da kaybettiğimiz pazarları Kuzey Afrika'da doldurur muyuz diye çaba sarf ediyoruz. Şunu söylemek istiyorum, olumsuzluklara, küçülmeye ve daralmaya rağmen, Türkiye ihracatı bu güne kadar başarılı geçti. Yıllık ihracatta 145-150 milyar dolara çıkarız. Batıdaki daralmaya bakınca başka yerlerden bu açığı kapatma başarımız var.

Yeni pazarlar konusunda yoğun bir çaba içerisindeniz, bunlardan hemen sonuç alabiliyor musunuz?

Bazen hemen de sonuç alabiliyorsunuz. Farklı ülkelerde yaptığınız, pazar arayışları katıldığınız fuarlar aslında boşa gitmiyor. Bunlardan aslında bir defada sonuç beklemeyeceksiniz,ısrarla bir daha bir daha gideceksiniz, ihracat böyle bir şey, birkaç kere sizi fuarda görecekler. Fuarlarda sürekli göründüğünüzde dünya firması olduğunuzu kabul ediyorlar. Fuarlara bir kere katılmanın anlamı yok sürekli gidip  geleceksiniz, zihinlerde yer edeceksiniz.

Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçı Birlikleri Başkanı olarak sektörün durumu hakkında bilgi verir misiniz?

Birçok ülkenin toplam yüzölçümünden daha fazla orman varlığına sahip olan Türkiye'nin ormanlık alanı yüzde 26, bu derece büyük bir kaynak iyi değerlendirilir ve sanayiye tam anlamıyla kazandırılırsa ülke ekonomisi için büyük bir avantaj sağlar. Yaklaşık 300 bin kişiye istihdam imkanı sağlayan Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri Sektörünün büyüklüğü 19 milyar dolar, sektörün ihracatı 2002 yılında 800 milyon dolar iken 2011 yılında 2.4 milyar dolara yükseldi. Bu rakam 2011 yılında 134.5 milyar dolar değerinde ihracat yapan Türkiye'nin, ihracatında Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri sektörünün yüzde 2.4 oranında pay aldığını gösteriyor.

Sektörde ihracat bu yıl nasıl gidiyor?

[PAGE]

Sektörde ihracat bu yıl nasıl gidiyor?

Türkiye 2012 yılının Ocak-Ağustos döneminde 97.7 milyar dolar değerinde ihracat yaptı, Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri Sektörünün bu ihracattan aldığı pay 2.4 milyar dolarla yüzde 2.5 oranında. Sektörün en önemli ihraç kalemleri mobilya, kağıt, ahşap eşya ve orman ürünleri. Son 8 aylık dönemde sektörün ihracatının yüzde 39'unu kağıt sektöründe yapılırken ,yüzde 38'i mobilya sektöründe gerçekleştirildi.

Ağaç ve ahşap eşya ihracatı en fazla İran, Irak ve Türkmenistan'a gerçekleştirildi. Kağıt ve karton sektörünün ihracat rakamlarına bakıldığında yılın 8 aylık döneminde ihracat geçen yıla kıyasla yüzde 16.8 artış gösterdi. Söz konusu dönemde kağıt ve karton ihracatı en fazla Irak, İran ve İngiltere'ye yapıldı.

Uzun vadeli hedeflerinizden söz edermisiniz?

Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yılında yani 2023 yılında ülkemiz Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri Sanayinin üretim kapasitesinin yüzde 50, ihracatının ise yüzde 500 oranlarında artarak üretimin 32 milyon metreküpe ihracatının ise 16 milyar dolara ulaşması hedeflenmekte. Söz konusu hedefin 6 milyar doları mobilya, 7 milyar doları da kağıt sektörünün ihracat hedefi. Sektörün geleceğe dönük hedefleri arasında, sektörde istikrarlı ihracat artışı sağlamak, hedef pazarlarda bilinirliği ve tanıtım faaliyetlerimizi artırmak, sektörün sorunlarını hızla çözümlemek geliyor.

Çek Kanunu sıkıntı yarattı

Çek Kanunu'nda yapılan değişiklik eleştiri konusu, yeni kanun sıkıntı yarattı mı?

Evet, bir sıkıntı yaratmaya başladı, ilgili bakanlar rakamlarda bir fark olmadığını söylüyorlar ama bana göre ikiye katladı. Ekonomik suçun cezası ekonomik olmalı doğru ama çeki ödememekten içeri girenlerin yüzde kaçı hapise girmeseydi çalışıp borcunu ödeyecekti, yüzde 10'a çıkmazdı. Normalde karşılıksız bir çekin avukata verilmesi zaten 6 ayı buluyordu. Çeki ödeyemeyen tanıdık oluyor arayıp niye ödeyemediğini soruyorsun birkaç ay daha bekliyorsun yine ödemiyor, bekliyorsun. Müşteridir, tanıdıktır bekliyorsunuz. Çeki ödemedi hemen içeri girsin şeklinde bir uygulama zaten pratikte yoktu. Bazı düzenlemeleri yaparken çok iyi düşünmek lazım, insanlar hapis yatsın demiyoruz ama ancak hapis yatacağı ana kadar bekleyip son anda ödeyen insanlar da vardı. Şimdi nasıl olsa hapis yok diye herkes rahatça çekini alıp yazıyor, bir gevşeme var.

Kahraman'ın Dikkat Çektikleri

[PAGE]

Kahraman'ın Dikkat Çektikleri

Ferit B.PARLAK
[email protected]

"Her şerde bir hayır vardır" denir ya iİthalat ile ihracat arasındaki makasın ithalat lehine açılması ve dolayısıyla oluşan cari açıkta ‘sürdürülebilirlik' dayanağının ortadan kalkması ‘yerli malı' ve ‘ihraç edilebilir ürün' kavramlarına yönelişi sağladı. Sıcak paranın, borsanın, altının, ithalatın, dövizin konuşulduğu/kıymete bindiği, cari açığın tavan yapmasına zemin hazırlayan bu dönemde, üretim ve ihracata yönelen ve bu seçimiyle sadece kendine değil ülkeye de kazandıranlar tabi ki vardı, şimdi o sayı artış trendine girdi. Bu hafta Ahmet Kahraman ile ihracatta sağlanan ivmenin nedenlerini konuştuk. İnovatif ürünlerle farklılaşmayı sağlayarak, firmasını sektöründe dünya sıralamasına sokan Kahraman, olası yeni musibetleri ve bunların baştan savulması için yapılması gerekenleri de anlattı.