FİSKOBİRLİK, fındık yağını fırsata dönüştürecek

Zirai don nedeniyle fındıkta düşük rekolte beklentisi, deposunda 8 bin ton fındık yağı bulunan FİSKOBİRLİK için önemli bir kaynağın yolunu açacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GİRESUN - Zirai don nedeniyle fındıkta düşük rekolte beklentisi, deposunda 8 bin ton fındık yağı bulunan Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) için önemli bir kaynağın yolunu açacak. 

Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada FİSKOBİRLİK dışında başka hiçbir kurumda fındık yağı stoku bulunmadığına işaret ederek, ellerindeki 8 bin ton civarındaki yağı, piyasada oluşacak açıktan dolayı fırsata dönüştürmeyi hedeflediklerini belirtti. 

Bayraktar, son yıllarda dönem dönem Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından düzenlenen yağ ihalelerine girerek alımlar yaptıklarını hatırlatarak, şöyle konuştu: 

"Zirai don nedeniyle 2014 ürünü fındığın zarar görmesi ve rekoltede beklenen azlık, beraberinde fındık yağı sektöründe de ciddi ham madde sorununa yol açacak. Piyasada ciddi yağ açığı oluşacak. Stokumuzda bulunan yağ, piyasa için önemli bir potansiyel. Bu noktada devreye girmeyi planlıyoruz. Piyasanın ihtiyacını karşılayacağız. Yeni fındık rekoltesinde yaşanacak düşüş, fındık yağı sektöründe açığın oluşmasına neden olacak. Piyasaya girerek bu durumu fırsata çevirip, yağ stokumuzdan önemli kar elde etmeyi hedefliyoruz." 

Piyasada oluşacak yağ açığı nedeniyle fındık yağı fiyatının da artış göstereceğine işaret eden Lütfi Bayraktar, "Piyasada yavaş yavaş yükseliş eğilimi başladı. Sanayide kullanılan yağ fiyatında artış var ancak tahminimiz yemeklik yağ fiyatında ciddi bir artış olmayacağı yönünde" ifadelerini kullandı. 

Geçen mart ayının son günlerinde soğuk havayla yaşanan don, fındık ağaçlarında ürün zararına yol açmıştı.