Garanti Belgesi Yönetmeliği tüketiciye neler getirdi ?

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Vekili Kalyoncu, yeni yürürlüğe giren Garanti Belgesi Yönetmeliği ile tüketicileri bekleyen olumlu gelişmeleri paylaştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BALIKESİR - Tüketiciler Birliği Genel Başkan Vekili Hatice Saadet Kalyoncu, yeni yürürlüğe giren Garanti Belgesi Yönetmeliği ile tüketicilerin, servislerde sürünmekten kurtulduğunu söyledi. 

2003 yılından bu yana yürürlükte olan "Garanti Belgesi Uygulama Esaslarına Dair Yönetmelik"in geçen cuma günü yürürlükten kaldırılmasıyla birlikte, yürürlüğe giren "Garanti Belgesi Yönetmeliği"ne ilişkin açıklamalarda bulundu.

Tüketici, hiçbir ücret ödemeksizin malın onarımını yaptırabilir

Tüketicilerin ayıplı bir mal satın aldığında, seçimlik haklarından biri olan ücretsiz onarım hakkını kullanabildiğini ifade eden Kalyoncu, "Bu durumda tüketici, işçilik masrafı, değiştirilen parça bedeli ya da başka herhangi bir ad altında hiçbir ücret ödemeksizin malın onarımını yaptırabilir" dedi. 

6 defa arızalanma olduğunda, tüketici malı ücretsiz değiştirilmesini talep edebilir

Kalyoncu, önceki yönetmelikte, "tüketicinin onarım hakkını kullanmasına rağmen malın tüketiciye teslim edildiği tarihten itibaren, garanti süresi içinde kalmak kaydıyla, bir yıl içerisinde en az 4 kez veya imalatçı-üretici ya da ithalatçı tarafından belirlenen garanti süresi içerisinde 6 defa arızalanma olduğunda, tüketici malın ücretsiz değiştirilmesini, bedel iadesi veya ayıp oranında bedel indirimi talep edebildiğini" dile getirdi. 

Tüketiciler tekrar tekrar servislerin insafına terk edilmeyecek

Tüketicinin daha önceden, servis hizmeti almasına rağmen şikayetinin devam etmesi halinde 3 kez daha servis hizmeti almadan malı değiştirme veya para iadesi isteme hakkında sahip bulunmadığını anımsatan Kalyoncu, şunları kaydetti: 

"Bu da tüketicinin servislerde sürünmesine sebep oluyordu. Yeni yönetmelikte bu bir yıl içinde 4, garanti süresince (asgari 2 yıl) 6 defa arızalanma şartı kaldırıldı. Tüketici onarım hakkını kullandıktan sonra, aldığı ürün garanti süresince tekrar arızalanırsa, malın bedel iadesini, ayıp oranında bedel indirimini veya imkan varsa malın ayıpsız misli ile değiştirilmesini satıcıdan talep edebilecek. Yasada da yer alan yeni düzenlemeyle, onarım hakkını kullanan tüketiciler tekrar tekrar servislerin insafına terk edilmeyecek, sürekli arıza yapması nedeniyle maldan faydalanamama gibi bir sıkıntıyı artık yaşamayacaklar" 

Azami 30 iş günü içinde, talebi yerine getirilmek zorunda

Onarım hakkını kullanan tüketicinin, aldığı üründe yeniden bir arıza yaşaması durumunda, arızanın tespitiyle para iadesi, değişim veya bedel indirimi isteyebileceğini vurgulayan Kalyoncu, "Satıcı, üretici ve ithalatçı, tüketicinin bu hakkını kullanmasından müteselsilen sorumludur. Bu sorumluluk tamir için gereken azami sürenin aşılması durumunda da geçerlidir. Tüketici, para iadesi isterse derhal, malın ayıpsız misli ile değiştirilmesini isterse, azami 30 iş günü içerisinde, bu talebi yerine getirilmek zorundadır" ifadelerini kullandı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir