Gençleşen MÜSİAD, çıkışı üretim kampüslerinde buldu

Yeni yönetimine daha fazla genç alan MÜSİAD, Türkiye’nin üretim ekonomisine odaklanmasına yönelik ‘üretim kampüsü” projesine ağırlık verecek. TOSİ projesi hayata geçirilirse, her ilde orta ölçekli sanayi siteleri kurulacak ve KOBİ’lerin ölçek sorununa çare bulunacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sercan AKINCI

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD), genç MÜSİ- AD Başkanlığı yapmış 5 ismi yönetime alarak dinamik bir yapı kurmayı hedefliyor. Gençleşen MÜSİAD, yeni döneminde öncelikle tüm illere kurulması gerektiğini ifade ettikleri üretim ekonomisine geçişe, orta ölçekli sanayi sitelerine ve yatırımcıların faizsiz finansa ulaşması konularına odaklanacak. Öte yandan eski başkan Nail Olpak döneminde genel sekreterlik görevine getirilen fakat bir süre sonra bu görevinden alınan Oğuz Özcan, yeni yönetimle birlikte tekrar MÜSİAD Genel Sekreteri oldu.

MÜSİAD 3 Haziran’da düzenlenen 24. Olağan Genel Kurulu’nun ardından, yeni yönetimini belirlemişti. Abdurrahman Kaan’ın Genel Başkanlığı’nı üstlendiği MÜSİ- AD’ın yeni yönetim kadrosu ve yeni dönem projeksiyonu MÜSİAD Genel Merkez’de düzenlenen bir basın toplantısıyla tanıtıldı. MÜSİAD’ın 6’ncı Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, MÜSİAD’ın yatırım, ticaret ve ihracat seferberliği başlattığını ve bu seferberlikle hem MÜSİAD üyelerinin hem de ülke ekonomisinin büyümesine önemli katkı sağlayacaklarını kaydetti. Kaan toplantıda, Toplu Sanayi İdaresi’nden (TOSİ), faizsiz ekonomik modele kadar önemli bilgiler verdi.

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, MÜSİAD’ın sadece bir iş adamları derneği değil bir medeniyet olduğunu kaydetti. Kendilerinin de bu medeniyeti büyütmek için kolları sıvadıklarını anlatan Kaan, “Yatırımı, ticareti ve ihracatı artırmak üzere seferberlik ilan ettik ve bu kapsamda projeler üretiyoruz. Ana önceliğimiz üretim ekonomisi olacak. Üreterek büyümek için üzerimize ne düşüyorsa fazlasıyla yapacağız. Üyelerimiz arasındaki ticareti artırmak da en önemli hedeflerimiz arasında yer alıyor” dedi.

Orta ölçekli sanayiciler için 81 ilde TOSİ’ler kurulacak

Sanayinin büyümesi ve katma değerli ürün geliştirmesi için çalışmalarına hız verdiklerinin altını çizen Kaan, orta ölçekli sanayiciler için 81 ilde TOSİ adını verdikleri sanayi siteleri kurulması için çalıştıklarını söyledi. Üreterek büyüme stratejilerinin temelini Toplu Sanayi İdaresi (TOSİ) projelerinin oluşturduğunu söyleyen Kaan, 3 yıldır üstünde çalıştıkları projenin hayata geçmesi için kanuni altyapının oluşturulmasına dönük görüşmeler yaptıklarını ifade etti.

Küçük sanayi sitelerinde 100- 150 metrekarelik alanlarda üretimler yapıldığını belirten Kaan, “Bu işletmelerin, maddi imkân yetersizliğinden dolayı 3 bin metrekarelik Organize Sanayi Bölgeleri’nde yer almaları mümkün olmuyor. Fiziki ortam, üretim şartlarını etkiliyor ve üretim miktarları düşük oluyor. Bu projemizin ana çıkış fikri, fiziki şartları büyüterek firmaları büyük hedeflere yönlendirmek oldu. TOSİ’ler, sanayi siteleri ve OSB arasında sıkışmış işletmeleri bir alternatifle buluşturacak. İşletmesini küçükten orta ölçeğe taşıma hedefi olan firmalara cesaret verecek. Proje, TOKİ öncülüğünde gerçekleşecek ve bir ‘üretim kampüsü’ şeklinde inşa edilecek. Burada en az 200 sanayi yapısı faaliyette olacak. Kampüsün içinde konutlar, bir meslek okulu ve sağlık kuruluşu gibi yapılar yer alacak” diye konuştu.

Yatırım dışı fazla esasına dayanan bir modele geçilmeli

Yüksek faizin, günümüz ekonomilerinde yatırımcılar için büyük engel ve risk oluşturduğunun altını çizen Kaan, MÜSİAD’ın yeni dönemde, kâr odaklı ve üretimi besleyen faizsiz çözüm ile faizsiz model hazırlığı yaptığını belirtti. Faizin iş dünyası için yatırımların düşmanı olduğunu savunan Kaan, şöyle konuştu: “Bir sömürü aracı olan faiz, iş dünyası için de yatırımların can düşmanıdır.

Bir girişimcinin yapacağı yatırım ya da bir yatırımcının sürdürülebilir bir büyüme içinde olmasının önündeki en büyük engeli faiz olarak görüyoruz. Büyük umutlarla girilen işler, belki risk alınarak hayata geçirilen işletmeler, faiz kurbanı oluyor. Biz bu noktada faizsiz modeller üzerine yoğunlaştık. Kar odaklı ve üretimi besleyen alternatif bir model üretme sürecindeyiz. Çünkü Türkiye, artık faiz dışı fazladan yatırım dışı fazla esasına dayalı bir ekonomik yapıya geçmelidir. Bu noktada yeni bir komisyon oluşturduk. MÜSİAD Girişim Sermayesi Yatırım Komisyonumuz, faizsiz finans ilkeleri doğrultusunda girişimcileri yatırım sermayesiyle buluşturan en güçlü uluslararası yatırım ağı olmayı amaçlıyor.”

Kanun tasarısı önerileri sunacak

Bugüne kadar Türkiye’de dile getirilmemiş veya çözüm üretilmemiş, ekonomiyi, toplumu, sosyal hayatı etkileyen konulara yönelik mevzuat çalışmaları yapacaklarını belirten Kaan, “Ekonomi ana işimiz gibi gözükse de aileden eğitime, sağlıktan spora, sanattan hukuka yani hayatın her alanıyla ilgili önemli kanun tasarısı önerileri sunacağız. Zekât Fonu/Zekât Vakfı, Dijital Zorbalık ve Unutulma Hakkı ve Kamu Özel Sektör İşbirliği (PPP), yakın dönemde sunacağımız önerilerden birkaçı olacak” şeklinde konuştu.