İbrahim Bodur vefatının birinci yılında anıldı

Geçen yıl 88 yaşında hayatını kaybeden Kale Grubu kurucusu ve Onursal Başkanı Dr. İbrahim Bodur için anma töreni düzenlendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kale Grubu kurucusu ve Onursal Başkanı Dr. İbrahim Bodur, vefatının birinci yılında törenle anıldı.

Törende konuşan Kale Grubu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Zeynep Bodur Okyay, "Aramızda babamın sanayileşme mücadelesinde kader birliği yaptığı çalışma arkadaşlarının yanı sıra üniversiteyi henüz bitirmiş, Kale Grubu’nda yeni çalışmaya başlamış gençler de var. Bizi Kale Grubu çatısı altında ve sanayileşme ülküsü etrafında buluşturan Kurucumuz ve Onursal Başkanımıza dua etmek için bir aradayız." dedi.

Babası Bodur'un milletin ve iş dünyasının birliğine, beraberliğine büyük önem verdiğini ifade eden Okyay, şunları kaydetti:

"O bir misyon insanıydı. Hayatını Anadolu’nun sanayileşmesine vakfetmişti. Allah lafzını dilinden hiç düşürmeden, herkese ve her kesime cesaret verip yol gösteren, ülkesinin kalkınması için emek harcayan biriydi. 'Bir ülkenin sanayileşmeden, bir değer yaratmadan, üretmeden, yalnızca tüketmekle kalkınması mümkün değildir' diyerek, hayatı boyunca sanayicilikten hiç vazgeçmedi. Kolay kazanmaya tevessül etmeyen, her zaman zora talip olan cesur bir girişimciydi. Dünyada en ileri ne varsa Türkiye’de de olmasını, Türk sanayicileri tarafından üretilmesini isterdi. Rahmetli babam, topluluğumuzun misyonunu, 'Yaptığınız iş öncelikle ülkenin hayrına, milli menfaatlere uygun olacaktır' diyerek yüreklerimize çivi gibi çaktı."

İbrahim Bodur'un bu topraklarda inanç, azim, sabır, güven ve dua ile başlayan bir başarı hikayesi yazdığını aktaran Okyay, "Ancak, ufku Türkiye ile sınırlı değildi, bir dünya insanıydı, ama Anadolu’dan aldığı değerleri tüm hayatının rehberi yapmaktan bir an bile şaşmadı. 'Sizi siz yapan öz değerlerinize sahip çıkın. Çünkü onlar sizi bir ağacın kökleri gibi ayakta tutacaktır.' derdi. Hepimiz ondan çok şey öğrendik." dedi.

Okyay, verilen sözlerin imzalanan kağıtlardan daha önemli, uzun vadeli kazanılan ticari ilişkilerin ve dostlukların kısa vadeli kazançlardan daha kıymetli, itibarın paradan daha değerli olduğunu ve hep “en iyinin peşinden koşmayı” babası Bodur'dan öğrendiklerini dile getirdi.

Değerlere sadık kalabilmenin zor olduğunu ve babasının zor olanı yaptığını belirten Okyay, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kale Grubu olarak, bugüne kadar onun eserini korumak ve büyütmekte muvaffak olduğumuz için Allah’a şükrediyorum. Onun davasına, Anadolu’nun sanayileşmesine, bu ülkenin kalkınma davasına bundan sonra da sahip çıkacağız. Onun mirasını daha da ileriye götürecek, Kale Topluluğu’nu daha da büyüteceğiz. Mekanı cennet olsun. Allah’ın rahmeti üzerinden eksilmesin. Kurucumuz ve Onursal Başkanımız, değerli babamın aramızdan ayrılışının üzerinden tam 1 yıl geçti. Ona duyduğumuz derin hasret içimizde her geçen gün daha da büyüyor."

İbrahim Bodur kimdir?

Kale Grubu'nun Kurucusu ve Onursal Başkanı İbrahim Bodur, 23 Mayıs 2016'da 88 yaşında yaşamını yitirdi. 1928 yılında Çanakkale'de doğan Bodur, Robert Kolej ekonomi bölümü mezunu.

1951 yılında ABD'de İş İdaresi ihtisasını tamamlayan Bodur, babası ve kayınpederinin ortaklığı ile 1951 yılı sonunda Bodur-Eğinlioğlu Edirnekapı Pamuk İpliği Fabrikası'nı kurdu. 1957 yılında Türkiye'nin ilk seramik karo fabrikalarının temelini atan Bodur, ilk kurulan limited şirketi o gün 750, bugün ise bin 200 ortaklı Çanakkale Seramik Fabrikaları Anonim Şirketi'ne dönüştürdü ve böylece aile fertlerinin, çalışanların, bayilerin bölge halkının iştirakleri ile Türkiye'nin ilk halka açık şirketini kurmuş oldu.

Türk Sanayici ve İş Adamları Derneğinin (TÜSİAD) ilk 6 kurucusundan biri olan Bodur, uzun yıllar bu kuruluşun yönetiminde ve İSO'yu temsilen, Türkiye İktisadi Kalkınma Vakfında (İKV) yer aldı. 2000 yılı başında İSO Meclisi, Onursal Üyesi ve Başkanı olarak onurlandırılan Bodur, ayrıca aralıksız olarak 21 yıl boyunca Oyak Genel Kurul Üyeliğini devam ettirdi.

1985 yılında Çekoslovakya Devlet Nişanı ve İtalyan Devlet Nişanı alan Bodur, 1997 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Üstün Hizmet Madalyası'na ve 2006 yılında TBMM Üstün Hizmet Ödülü'ne layık görüldü. Bodur'a, 2007 yılında İtalya Seramik Derneği tarafından seramik sektörüne katkılarından dolayı Uluslararası Aldo Villa ödülü verildi. İbrahim Bodur'a, 1994'te Karadeniz Teknik Üniversitesi, 1997'de de Çanakkale 18 Mart Üniversitesi tarafından Fahri Doktora unvanları verildi.