İhracatçı faizde düşüş bekliyor

Mayıs ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5.8 artışla 13.4 milyar dolara çıktı. TİM Başkanı Büyükekşi, Merkez Bankası'ndan faiz indirimi beklediklerini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAYLAN BÜYÜKŞAHİN

ŞANLIURFA - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, mayıs ayı ihracat rakamlarını Şanlıurfa’da düzenlenen toplantıda açıkladı. Büyükekşi, mayıs ayında ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5.8 artışla 13 milyar 412 milyon dolar olduğunu açıkladı. Bu yılın ilk 5 ayında ihracatın yüzde 8 artışla 67 milyar 92 milyon dolara yükseldiğini belirten Büyükekşi, son 12 aylık ihracatın ise yüzde 1.7 artışla toplam 156 milyar 145 milyon dolar olarak gerçekleştiğini ifade etti. 

Konuşmasının başında Soma’daki maden faciasına değinen Büyükekşi, “Son 1 ayda gözümüz, kulağımız Soma’daydı. Bu olaydan sonra tüm işyerlerindeki iş güvenliği ve işçi sağlığının önemi iyice ortaya çıktı. Her anlamda bunun gerekliliği üzerinde durmalıyız” şeklinde konuştu. 

Ekonomideki son gelişmeler hakkında konuşan Büyükekşi, Merkez Bankası’nın yaptığı yarım puanlık faiz indirimini yetersiz bulduklarını belirterek, “Merkez Bankası’nın yaptığı bu faiz indirimi, politika faizini yüzde 9.5’e çekti. Bu faiz indirimini yeterli görmüyoruz. İhracatçı olarak dolar kurunun 2.15-2.20 bandına gelmesini bekliyoruz” dedi. 

TÜİK’in açıkladığı dış ticaret verilerini değerlendiren Büyükekşi, ihracatın ilk 4 ayda yüzde 8.5 arttığını ve ithalatın yüzde 4.2 gerilediğini söyledi. Bu gelişmeler neticesinde, ilk 4 ayda dış ticaret açığının yüzde 24 gerilemesinin son derece olumlu olduğunu aktaran Büyükekşi, tüm bu gelişmelerin cari açığın 2014 yılında olumlu iniş seyrine devam edeceğini gösterdiğini, büyümenin yeniden dış ticaret tabanına döndüğünü ve büyümede ihracatın ağırlığının arttığını vurguladı. 

‘Paradigma değişimlerini iyi okumak gerekiyor’ 

Yılın ilk 4 ayı itibariyle dış ticaretin büyümeye yaklaşık 3 puanlık bir katkı yapmasının öngörüldüğünü belirten Mehmet Büyükekşi, “Bu anlamda 10 Haziran’da açıklanacak ilk çeyrek büyüme rakamlarının olumlu gelmesini ve ihracatın büyümeye pozitif katkı yapmasını bekliyoruz” diye konuştu. 

Küresel ekonomide yeni normale alışma süreci devam ettiğini dile getiren TİM Başkanı Büyükekşi, paradigma değişimlerini iyi okumak gerektiğini, çünkü oyunun kurallarının yeniden şekillendiğini belirtti. Önümüzdeki dönemde finansal kaynak maliyetlerinde yaşanabilecek artışlara hazırlıklı olunması gerektiğini kaydeden Büyükekşi, FED’in parasal genişlemeden çıkışa devam etmesinin ve bir süre sonra faizleri yükseltmesinin beklendiğini söyledi. 

Büyükekşi, ABD’de ikinci çeyrek göstergelerinin nispeten daha iyimser olduğunu, Çin’in ise daha yavaş da olsa yine en hızlı büyüyen pazarlardan biri olmaya devam edeceğini ve AB ülkelerindeki toparlanmayla beraber genel dinamiklerin yılın geri kalanında da tüm jeopolitik risklere rağmen talepte olumlu gelişmelere işaret ettiğini belirtti. 

Öncelikli pazarlarda artış sürüyor

TİM Başkanı Büyükekşi, yılın ilk 5 ayında Almanya’ya ihracatın yüzde 18 artışla 6.3 milyar dolara, Irak’a ihracatın yüzde 11 artışla 5 milyar doların üzerine ve İngiltere’ye ihracatın ise yüzde 20 artışla 3.9 milyar dolara çıktığını söyledi. Ana ihraç pazarlarındaki çift haneli rakamların devamı ile Kuzey Afrika ve Ortadoğu bölgelerindeki talebin güçlenmesine dikkat çeken Büyükekşi, Orta Vadeli Program hedefi olan 166.5 milyar dolar ihracata yıl sonunda erişileceğini belirtti.

Büyükekşi, TİM başkanlığına aday

Mehmet Büyükekşi, 7 Haziran Cumartesi günü Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin yeni çalışma döneminin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı Seçimli Olağan Genel Kurulu ile başlatılacağını belirtti. Büyüekşi, “Genel Kurulumuza şimdiden yoğun bir ilgi var. Tüm delegelerimizin katılacağı genel kurula iş dünyasının önde gelen isimlerinden 100’ün üzerinde katılım ile 20’den fazla büyükelçi ve başkonsolosun katılımını bekliyoruz. 4 yıllık bu yeni çalışma döneminde, tüm birlik başkan ve yönetim kurulu üyelerimizin takdirleri ve teveccühleriyle, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanlığına tekrar aday olacağımı belirtmek isterim. Yeni çalışma döneminin ülkemiz için hayırlı olmasını dilerim” dedi.