İMİB yönetiminden fuarlar sonrası istifa sinyali

İMİB yönetimi olağanüstü genel kurulu ocakta yapmaya karar verdi. Buna rağmen Başkan Ali Kahyaoğlu, nisanda da seçim olacağına işaret ederek “Önümüzde 3 fuar var. Bunları atlattıktan sonra muhtemelen hep beraber istifa edip, seçimi nisana bırakacağız” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sercan AKINCI

Son dönemde Türkiye’nin en hareketli ihracatçı birliği İstanbul Maden İhracatçıları Birliği’nde (İMİB) yönetim ocakta genel kurul kararı aldı. İlk hedefini 23- 26 Ağustos tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenecek olan “İstanbul Project Marble Eurasia – Doğal Taş, Mermer Proje ve Teknolojileri Fuarı” olarak belirleyen İMİB yönetimi, nisan ayında da yapılacak seçimleri düşünerek, İtalya ve Çin fuarlarının ardından komple istifa etmeyi planlıyor. Bu şekilde seçimler nisan ayına kalacak.

DÜNYA’yı ziyaret eden İMİB Başkanı Ali Kahyaoğlu, yönetimdeki kavgalardan, Ur- Ge projeleri ve fuarlara kadar bir çok konuda bilgi verdi. Geçtiğimiz hafta yapılan yönetim kurulunda 40’tan fazla karar aldıklarını dile getiren Kahyaoğlu, “Yıkılmadık, görevimizdeyiz” mesajı verdi. İMİB’te 21 yönetim kurulu asil ve yedek üyesinin 13’ü istifa etmiş ve yönetim 8 kişiye düşmüştü. Bu nedenle olağanüstü genel kurula gidecek olan birlik, tarihi ocak olarak belirledi. Buna karşın Kahyaoğlu, önlerinde 3 tane büyük fuar olduğunu, bunları atlattıktan sonra, üyelerin önüne 2 kez sandık getirmemek içim hep birlikte istifa edebileceklerini kaydetti. Bu şekilde seçimler normal takvimde olduğu gibi nisan ayına kalacak.

Yönetimden istifa edenlerin tek derdinin kendisi olduğunu söyleyen Kahyaoğlu, “Hırsızlık yok, uğursuzluk yok, birliği kendi lehine kullanma yok. Tek argümanları sektörü bölüyor diyorlar. Yönetim 8 kişiye düştü. 1 arkadaşımız son yönetim kurulu toplantısına geldi. 40’tan fazla karar aldık, hepsinde imzası var. Toplantının ardından ben istifa mektubunu getirmesini istedim. Yönetimi düşüremediler. Sektör için başkanlığa devam ediyorum. İlk başkan seçildiğimde 28 ocağım, 500 milyar liralık kira gelirim vardı hepsini kaybettim.

En başta yönetime giren arkadaşlara ‘Başkanlık hedefi olmayan girmesin’ dedim. Bu iddiasızlık olur, çalışamazsınız” dedi.

İlk fikir ayrılığı Ur- Ge’den kaynaklandı

Birlikten ayrılanlarla ilk fikir ayrılıklarının kendisinin KOBİ’leri desteklemesi nedeniyle olduğunu ileri süren Kahyaoğlu, şöyle devam etti: “Ur- Ge çalışmaları kapsamında mikro ölçekli firmalarla Çin’e fuara gidiyorduk. Bana ‘Bunları Çin’in kuzeyine gönder, burası bize kalsın’ dediler. Kuzey’de iş yok ki.” Ur- Ge’de birtakım sıkıntılar yaşandığına işaret eden Kahyaoğlu, cirosu çok yüksek firmaların da bu programa girebildiğini vurguladı. Programın amacının küçük işletmelere uluslararası ticareti öğretmek olduğunu anlatan Kahyaoğlu, buna karşın sınırların net çizilmediğini ifade etti.

Kahyaoğlu, İMİB’te 7 tane Ur- Ge projeleri olduğuna değinerek, 10 tane yapma hakları olduğunu bildirdi. Kahyaoğlu, hepsini yapmaları halinde 3 yılda 29 milyon dolarlık bir bütçeye sahip olabileceklerini aktardı. Ur- Ge projelerinin başarılı olduğuna da dikkat çeken Kahyaoğlu, “Ur- Ge’yle Çin fuarında ABD’den 500 bin dolarlık iş alıp, teslim etti. İş çıkıyor burada.

Çin fuarına heyet düzenleme yetkisi Ege’ye aitti. Ben Ur- Ge için bu izni aldım. Sonra Ur- Ge’de fuar destekleri kalkınca Mehmet Büyükekşi ‘Ur- Ge’de fuar destekleri senin yüzünden kalktı’ dedi” diye konuştu.

TL ile fuar yapıp, 125 liraya satıyor

İzmir’deki fuar alanında yaşanan teknik sıkıntılar nedeniyle 2004 yılında İstanbul’da fuar yapmaya kararı aldıklarını hatırlatan İMİB Başkanı Kahyaoğlu, CNR’ın düzenlediği maden fuarını birlikte yapmaya başladıklarını kaydetti. Bu tarihten sonra 2 yılda İzmir’in üstüne çıktıklarını söyleyen Kahyaoğlu, şöyle devam etti:

“2010’da seçimi kaybettiğimizde fuar da bitti. 2014 yılında tekrar başkan olduğumda fuarı yeniden yapmaya karar verdik. Bu kez İstanbul Fuar Merkezi’nde 23- 26 Ağustos’ta yapacağız. Fuarın adı İstanbul Project Marble Eurasia – Doğal Taş, Mermer Proje ve Teknolojileri Fuarı. Fuar şirketini 1 euro 1 tl metrekaresi 125 TL’ye yapın dedik, bizi kırmadılar. Fuarı sattık. Neredeyse yüzde 100 doluluğa ulaştık. 40’tan fazla ülkeden alım heyeti geliyor. 350 kişinin biletini aldık. Hindistan’dan, Çin’den, Arap ülkelerinden alıcılar gelecek. Alım heyetindekilerin sayısı 500’ü geçecek. Bu fuarda Türkiye’de TL ile fuar yapılıp, metrekaresini 125 TL’den satılabileceğini ve zarar edilmeyeceğini gösterdik.”

"Satıcı, vizyonmuş şimdi memurdan fırça yiyoruz"

İMİB Başkanı Ali Kahyaoğlu, ihracatçıların bugün bürokrasi karşısında zorlandığına işaret etti. TİM eski başkanı Oğuz Satıcı’yı “TİM için bir vizyonmuş” diye tanımlayan Kahyaoğlu, “Onunla çok kavga ederdik ama şu an neden olduğunu bile unuttum. Onun döneminde müsteşar ihracatçıya sesini çıkaramazdı. Şimdi neredeyse memurdan fırça yiyoruz” dedi.

‘Çağlayan ile kavga eder birliği böldürmezdim’

İhracatçı birliklerinin bölünme işini 3 yıldır bildiğini ifade eden Kahyaoğlu, başkanlığı kaybettiği dönemde 2 birlikten 6 birliğe bölündüklerini ifade etti. Başkanlığının devam etmesi halinde dönemin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile gerekirse kavga edebileceğini ama birliği böldürmeyeceğini savunan Kahyaoğlu, “Ben, bizden ayrılan birçok firmayı tekrar bizim birliğe çekmeye çalışıyorum. Yönetimden ayrılanlar 1 tane bile firmayı geri döndürmediler. TİM’deki taslak çalışma ihracatı artırmaz. Mermer sektörünü İMİB’ten almaya kimsenin gücü yetmez. Tüm gücümü kullanır, Türkiye’yi ayağa kaldırırım. Eğer bir çalışma yapılacaksa tek birlik altında olmalı. O zaman gerekirse yönetimin kurulundaki kişi sayısını artırıp, şu bölgelerden ve şu alt sektörlerden şu kadar kişi yönetimde olmalı diye değiştirilmeli” açıklamasını yaptı.