İş adamlarından hedeflerini büyütmelerini istedi

DEİK Genel Kurulu'nda konuşan Başbakan Davutoğlu, DEİK'in Türkiye'yi dünyaya açtığını ifade ederek, işadamlarından ölçek küçültmemesini, hiçbir alandan geri çekilmemesini istedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Başbakan Ahmet Davutoğlu, yeni Türkiye'de devletin görevinin, iş adamlarının önününü açmak olduğunu belirterek, "Ama size şunu söylemek; 'Ölçeğinizi küçük tutmayacaksınız.' Şirketler ölçeklerini küçük tutarlarsa zihniyet olarak hedeflerini küçük tutarlarsa ülke siyasetçileri ne kadar büyük hedeflerden bahsederlerse bahsetsinler o hedeflere ulaşılmaz" dedi.

Davutoğlu, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde düzenlenen Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Genel Kurulu'ndaki konuşmasında, küresel ekonomik krizden, Avrupa içinde yaşanan krizlerden sonra her kurum, her devlet ve her uluslararası organizasyonun kendisini yeniden yapılandırdığını, G20 içinde de yeniden yapılanmaya yönelik istişareler bulunduğunu anlattı.

Davutoğlu, DEİK'in Türkiye'yi dünyaya açtığını ifade ederek, iş adamlarından ölçek küçültmemesini, hiçbir alandan geri çekilmemesini istedi.

Türkiye'nin önemli bir coğrafyası olduğunu ancak bu coğrafyada petrol kaynamadığını söyleyen Davutoğlu, "Bizim insanımız var. İşte DEİK bu insan topluluğunu temsil ettiği için önemli. Hiçbir şey bundan daha önemli değil" diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu, en önemli meselenin, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nu, ortak aklın üretildiği ve şirketlerin ortak aklıyla devlet aklının birleştiği kurullar haline getirmek olduğunu vurgulayarak, "Evet bir devlet aklı var. Bundan emin olunuz. Hiç tereddüttünüz olmasın. Türkiye'de bugün devlet aklı ve vizyonu vardır. O devlet aklıyla kastettiğim siyasi istikrarı ve siyaseti elinde bulunduran bugünkü kadroların dünyaya bakışının bir perspektifi var. 12 yıldır bu perspektif kararlı bir şekilde sürdürüldüğü için bir netice alabiliyoruz" ifadelerini kullandı.

Yeni programlar açıklanacak

Başbakan Ahmet Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Reel sektörle ilgili alanların dışında inşallah 8 makro ekonomik alanda, 8 de sosyal alanda ayrıca paketleri önümüzdeki haftalarda açıklayacağız. G-20'ye çok güçlü bir şekilde gidiyoruz ve G-20 dönem başkanlığını da 1 Aralık'ta alacağız. İş kazalarıyla ilgili yeni yasal düzenlemeler yapıyoruz ve daha bir çok alanda. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu yeniden yapılanırken, Türkiye'nin siyaseti de yeniden yapılandı. Bu yeniden yapılanma içinde bir saat bile kaybedilmedi. Tek bir tartışma bile yaşanmadı, tek bir sorumsuz davranışla ülke ekonomisi riske edilmedi. Bir açıklamayla bir davranışla... Bu hükümetimizin ve AK Parti içindeki değişimin nasıl bir toplam zihniyetin ve yöntemin ürünü olduğunu ortaya koyan bir tutumdur. Hemen bu yapısal değişimle yeni Türkiye ve yeni ekonomi kavramlarını  da gündeme getirmeye çalıştık."

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci:
Blokların dışında kalmayı asla kabul etmiyoruz

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ABD ve AB'nin, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı ile bir araya geldiğini, ABD'nin Japonya'dan Yeni Zelanda'ya kadar 16 Asya Pasifik ülkesi ile yeni bir ticaret ve yatırım ortaklığı oluşturacağını belirterek, "Dünya ticaretinin 3'te 2'sinden fazlası 2 ayrı blok ile ama organik bir bağda yer alacak. Biz Türkiye olarak bu blokların dışında kalmayı asla kabul etmiyoruz" dedi.

Zeybekci, iş dünyasının hükümetler, devletler, ülkelerin dış politikalarıyla iç içe geçmiş yeni bir misyona, vizyona, yapıya kavuşmasının önemine işaret ederek, "Yeni süreçte DEİK'e de büyük görevler düşüyor. Bu dönemde DEİK ile devletimizin, hükümetimizin, milletimizin dış politika, ekonomik politikalarla uyum içinde olması ve bir hedefe hep beraber kenetlenmesi için yeni yapılanma yaşadık. Bu yeni yapılanmalardan asla geri gitmesi söz konusu değildir" diye konuştu.

DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan:
DEİK olarak en ön safta yer alacağız

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı "Öncelikli Dönüşüm Programları ve Eylem Planları"nı Türkiye ekonomisinin geleceği açısından stratejik hamle olarak değerlendirdiklerini belirterek, "Özellikle ekonomimizin dünya ekonomisiyle tam entegrasyonla hareket etmesi kapsamında ele alınabilecek her adımda DEİK olarak en ön safta yer alacağız" dedi.

İthalata bağımlılığın azaltılması noktasında yurt dışında gerçekleştirilecek ve cari açığın kapanması yönünde katkı verebilecek madencilik, sağlık turizmi gibi sektörlere yatırımı teşvik edeceklerini anlatan Vardan, iş yapma ve yatırım ortamının geliştirilmesi noktasında, iş konseyleri aracılığıyla dünyanın her bir noktasında ülkenin bayraktarlığını yapacaklarını kaydetti.

Vardan, Türkiye'nin bulunduğu zorlu coğrafyada "bir yüzük taşı" gibi parladığını aktararak, bunu son derece önemsediklerini ve hatta bunun zarar görmemesi için çok daha fazla çalışmaları gerektiğini dile getirdi.