İş dünyası inovatif kampta buluştu
Ödüllü inovasyonlara ilham veren YGA Liderlik Kampı kapılarını açtı. Kampta Türkiye'nin önde gelen şirketlerinin yöneticileri, Young Guru Academy'nin seçtiği çocuklarla bir araya geldi.
Kerim ÜLKER
Young Guru Academy'nin (YGA) 15 yıldır aralıksız düzenlediği YGA Liderlik Kampı başladı. Bir yıl süren YGA Liderlik Programı'nı tamamlayanlar arasından seçilen 100 yıldız; FIBA Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin, Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı, Yazar-Psikolog Azra Kohen, Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu, işadamı Ahmet Bozer, NEF İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, Yapı Kredi Bankası Genel Müdür Yardımcıları Gökmen Uçar, Yakup Doğan, Cahit Erdoğan, Evyap Şirketler Grubu İcra Kurulu Üyesi Mehmet Evyap, GPTW Almanya CEO'su Frank Hauser, Vestas CEO'su Olcayto Yiğit gibi isimlerle interaktif seanslar gerçekleştirdi.
Murat Özyeğin YGA ile ilgili olarak, "Ailecek, 3 kuşak YGA'lıyız. Özyeğin Üniversitesi olarak da 5 yıldır YGA Liderlik Kamplarına ev sahipliği yapıyoruz. Böyle anlamlı bir hayalin ortağı olmak büyük onur" ifadelerini kullanıyor.
Birlikte karar verip projelendirecekler
Dünya çapında ödüllü YGA projelerinin temellerinin atıldığı kampta; Antalya, Gaziantep, İstanbul, Ankara ve Trabzon Sevgi Evleri'nden seçilen, devlet koruması altında 19 çocuk, Gaziantep'ten Suriyeli mülteci 7 çocuk, İstanbul, Ankara, Gaziantep ve Bursa'dan görme engelli 18 çocuk ve Türkiye'nin en iyi okullarından seçilmiş, Yıldızlar Liderlik Programı'na katılan 31 çocuk yer alıyor. Kamplar Özyeğin Üniversitesi Çekmeköy Kampüsü'nde gerçekleşiyor.
Kamptaki farklı sosyo-ekonomik ve kültürel seviyelerden bir araya gelen çocuklar; kamp süresince daha iyi bir dünya için sosyal inovasyon projelerinde çalışacak; birlikte hayal kurup, birlikte karar verip, birlikte projelendirecekler.
Yıldızlara, Türkiye'nin önde gelen akademisyen, iş adamı ve yazarlarından eğitim almış YGA gönüllüleri, proje danışmanlığı da yapacak.
10 küresel ödül aldı
YGA Liderlik Kamplarında yıldızlar, bir yıl boyunca YGA Liderlik Programı'nda öğrendikleri yetkinlikleri kullanarak sosyal inovasyonlar üzerine çalışıyorlar. Kampın son günü ise projelerini YGA mezunları ve Hayal Ortaklarından oluşan Danışma Kurulu'na sunuyorlar. Sunumlar sonrasında seçilen en iyi proje fikri YGA'lılar tarafından hızla hayata geçiriliyor. Bugüne kadar dünya çapında 10 ödül alan YGA inovasyonları, 15 yıldır gerçekleşen YGA yaz kamplarında yıldızların çalıştığı projelerden çıkıyor. Görme engellilerin hayatını kolaylaştırmak için geliştirilen ve teknoloji dünyasının oskarı olarak kabul edilen GSMA'de iki kez üst üste birinciliğe layık görülen, MIT Üniversitesi tarafından yılın inovasyonu seçilen ‘Hayal Ortağım' akıllı telefon uygulamasının temelleri 2007 yılındaki kampta atıldı. Engel algılama özelliği ile görme engellilerin hayatında devrim yaratan WeWalk Akıllı Baston bu kamptan çıkan ilham üzerine geliştirildi, Türkiye'de kitlesel fonlama rekoru kırdı. WeWalk ayrıca Birlemiş Milletler'de tüm ülkelere örnek olarak gösterildi.
YGA Danışma Kurulu üyesi Ahmet Bozer kampta yaptığı konuşmasında, "Umutlanmak isteyen YGA'ya baksın. Ürettikleri sosyal inovasyonlar ve daha da önemlisi birlikte başarma kültürleriyle sadece Türkiye'ye değil dünyaya ilham veriyorlar" dedi.
YGA Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Yaman YGA Liderlik Kampı ile ilgili şunları söyledi: "13 yaşında başlayan, ömür boyu devam eden bir liderlik gelişim programı bu. Bir seminerle, bir kampla hayat değişmiyor, hayat; doğru insanların hayatınıza girmesiyle değişiyor. Bu kampta YGA yıldızları 50 bin üniversite öğrencisi arasından özenle seçilen, YGA projelerinde 3 bin saatin üzerinde çalışmış rol model YGA'lılara tanıklık ediyor."
YGA'lılar WeWalk'u geliştirdi
Görme engelliler için tasarlanan akıllı baston WeWALK, sosyal sorumluluk projesi kapsamında yaratılan ve teknik özellikleriyle görme engellilerin hayatını kolaylaştırmayı hedefl iyor. YGA'lı mühendisler tarafından hayata geçirilen bu akıllı baston; engel algılama, telefonla entegrasyon ve açık platform olmak üzere 3 devrimsel özelliğe sahip…
WeWALK'un tutamaç kısmı inceden kalına doğru giden kesintisiz bir yapıya sahipken her türlü el yapısı ve farklı tutuş şekli ile uyum göstermekte. Bluetooth ile bağlanabildiği gibi telefon bağlantısı olmadığında da baston üzerindeki yazılımla kullanıcıyı uyaran pusula, engel sensörü, titreşim modları bulunuyor.
WeWALK'a entegre olan ilk uygulama ise YGA Liderlik Kampı'nda üzerinde çalışılan ve daha sonra geliştirilen Hayal Ortağım aplikasyonu oldu. Bu proje ile görme engelliler, en güncel haberlere, köşe yazarlarının yazılarına, binlerce sesli kitaba, yüzlerce eğitime, günlük burç yorumlarına, popüler ve çok okunan dergilere, nerede olduğu bilgisine, istediği şehrin hava durumuna, en yakın eczane, hastane, restoran gibi bilgilere, döviz kurunu, hatta takımına ait gol bilgilerine ücretsiz erişebiliyor ve aynı zamanda bu uygulamayı akıllı bastona entegre edebiliyorlar.