İşte B20 Türk iş dünyası görev gücü ekibi

Hisarcıklıoğlu, G20'nin iş dünyası ayağı B20'nin Türkiye'deki ilk toplantısında B20 Türkiye'de görev gücü uygulamasının süreceğini belirterek, Türk iş dünyası görev gücü ekibini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

B20 Türkiye Yürütme Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "G20 Türkiye dönem başkanlığı ana amacını 'Kapsayıcı ve Sağlam Büyüme' yani 'Inclusive and Robust Growth' olarak belirledi" dedi.

Hisarcıklıoğlu, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın katılımıyla gerçekleşen G20'nin iş dünyası ayağı B20'nin Türkiye'deki ilk toplantısında B20 Türkiye'de görev gücü uygulamasının süreceğini belirterek, Türk iş dünyası görev gücü ekibini açıkladı.

B20 kapsamındaki çalışmaların devamlılık, kapsayıcılık ve bağlantıların güçlendirilmesi prensipleri ekseninde sürdürüleceğini açıklayan Hisarcıklıoğlu, grup başkanlarını tanıttı:

"B20 görev güçlerinde Ticaret grubunun başkanlığını Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı'nın yapacağını anlatan Hisarcıklıoğlu, Sabancı'nın grupta, dünyanın en büyük iş örgütü olan Uluslararası Ticaret Odası'nın (ICC) Başkanı ve Standard and Poors gibi şirketleri bünyesinde barındıran McGraw Hill Financial'ın Yönetim Kurulu Başkanı Terry McGraw ile çalışacağını açıkladı.

Hisarcıklıoğlu, Altyapı ve Yatırımlar grubunun başkanlığını Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Büyümenin Finansmanı grubunun başkanlığını FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, İstihdam grubunun başkanlığını Koç Holding Yönetim Kurulu üyesi Ali Koç, Yolsuzlukla Mücadele grubunun başkanlığını ise Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker'in yapacağını bildirdi.

"2-3 iş insanını, Oda’yı veya iş örgütünü belirleyeceğiz"

Rifat Hisarcıklıoğlu, devamlılığı sağlamak adına "B20 Advocacy Leadership" adını verecekleri B20 Liderlik mekanizmasının da kurulacağını aktararak, "Burada her ülkeden politika tasarım süreçlerinde etkin 2-3 iş insanını, Odayı veya iş örgütünü belirleyeceğiz. Sonuçta oluşacak bu 50-60 kişilik ekip önerilerimizin G20 hükümetleri nezdinde lobisinin yapılmasında büyük fayda sağlayacak. Aynı zamanda bu grup B20'nin sürekliliğinin sağlanmasında daimi bir liderlik mekanizması olabilecek" bilgisini verdi.

"KOBİ'ler ve Girişimcilik Görev Gücü'nü kuruyoruz"

B20'nin iş dünyasının menfaatleri için bir şeyler yapmak isteyen herkese açık olması gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Bizim için çok uluslu şirketlerimiz de KOBİ'lerimiz de, gelişmiş ülkelerimiz de gelişmekte olan ülkelerimiz de çok değerli. Bunun için iki yeni mekanizma kuruyoruz. Öncelikle KOBİ'ler ve girişimciler için öneriler geliştirecek KOBİ'ler ve Girişimcilik Görev Gücü'nü kuruyoruz. Bu grubumuzun başkanlığını da Türkiye'nin orta büyüklükte bir şehri olan Afyon'da KOBİ'lerin yurt dışına açılması için ciddi çalışmalar yapan, kendisi de başarılı bir girişimci olan Melih Yurter yapacak" diye konuştu.


Hisarcıklıoğlu, G20'de çok farklı tipte ülkeler bulunduğunu, bazılarının küresel ekonomiye daha entegre olduğunu, bazılarının ise kendilerini dezavantajlı hissettiklerini dile getirerek, bu farklı yapılardan dolayı mutabakatla karar almakta zorlandıklarını anlattı.

Bu durumu bağlantıları güçlendirerek aşabileceklerine inandıklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, "Bunu tüm görev güçlerimizde yatay bir alan olarak ele alacağız. Bu kapsamda, ticaretin artması önünde ciddi bir engel oluşturan lojistik bağlantıları nasıl geliştireceğimizi tartışacağız. Tedarik zincirlerine eklemlenmenin kolaylaştırılması için iş bağlantılarındaki sorunları irdeleyeceğiz. İnternet ekonomisinden tüm ülkelerin aynı şekilde faydalanabilmesi için dijital bağlantıların kuvvetlendirilmesini çalışacağız" ifadelerini kullandı.

"Küresel oyuncu olma yolunda bir adım atın"

Hisarcıklıoğlu, Türk iş dünyasının küresel ekonomiye yön verilen platformlarda yeterince yer almadığını belirterek, şunları kaydetti:

"Bundan önceki 5 yılda B20'de aktif olarak yer alan şirket sayımız bir elin parmaklarını geçmez. Eğer Türk iş dünyasının menfaatlerini savunmak istiyorsak, eğer küresel şirketlerimiz daha da artsın istiyorsak bunu değiştirmeliyiz. Bunun için Türk şirketlerinin tepe yöneticilerinden oluşacak 100 kişilik bir Business Leaders Forum yani İş Liderleri Forumu kuruyoruz. 2015 yılı boyunca B20 çalışmalarımızı bu 100 kişi ile sürdüreceğiz. Gelin aramıza katılın, küresel oyuncu olma yolunda bir adım atın."

Türkiye'nin oldukça önemli bir yıla girdiğine dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin bu sınavı hakkıyla vereceğine inandığını belirtti. Hisarcıklıoğlu sözlerini, "Ben Türkiye'nin eşsiz konumuyla, İtalya ile Çin arasındaki en büyük sanayi gücü olmasıyla, Avrupa'nın altıncı büyük ekonomisi olarak çok başarılı bir G20 dönem başkanlığı geçireceğinden eminim. Tüm küresel iş dünyasını bize katılmaya, B20'ye katkı sağlamaya davet ediyorum" diyerek tamamladı.