İstikrar sağlandı, sıra ekonomik reformda

Seçim sonuçları ile siyasi istikrarsızlığın bittiğini ve artık ekonominin öncelikli olması gerektiğini belirten iş dünyası, bir an önce üretimi ve ihracatı artırabilecek bir ekonomi reformunun hazırlanmasını istiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İş dünyası, bir an önce üretimi ve ihracatı artırabilecek bir ekonomi reformunun hazırlanmasını istiyor.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Bülent Aymen:
Siyasi belirsizlik bitti öncelik ekonomi olmalı

Sandıkta çıkan sonuç istikrar getirecek. Kurulacak hükümetten beklentilerimiz büyük. Yurtiçi ve yurtdışı kaynaklı ekonomik kırılganlığın azaltılması gerekli. Yeni hükümetin oluşturulacak yeni ekonomi politikasında belirleyeceği en önemli unsurlar, inovasyon ve Ar-Ge’ye yönelik yatırımlar olmalı. Özellikle katma değerli ürün üretimi ve ihracatının artması için birtakım ekonomik kararların acilen alınması gerekli. İhracat rakamlarında her ay bir düşüş söz konusu. 2023 hedefl erine ulaşabilmemiz için bu atılımların yeni hükümet tarafından acilen yerine getirilmesini istiyoruz. Hükümetin öncelikli olarak bir ekonomi paketi oluşturması gerekli. Çünkü artık siyası belirsizlik bitti. Bu nedenle öncelik ekonomi olmalı” 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mahmut Arslan:
Para politikaları sıkı takip edilmeli

İş dünyası aradığı istikrarı buldu. Yeni hükümetten beklentimiz ekonomiye dönülmesi yönünde. Bundan sonra gerekli reformları bekliyoruz. 2023 hedefl erine sadık olarak gereken yapılmalı. Ayrıca ihracatın önünün açılması gerekiyor. Esnafa gerekli desteğin sağlanmasını istiyoruz. Para politikalarının daha sıkı şekilde takip edilmesi gerekli. 

Mersin- Tarsus  Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli:
Sandıktan istikrar çıktı

6 aydır ekonomi durmuş, iş dünyası karamsarlık içerisindeydi. Sandıktan tek başına iktidar, yani istikrar kararı çıktı. Milletimiz AK Parti’ye bir kez daha tek başına ülkenin idaresini teslim etti. Şimdi geçmişi unutup çok çalışma zamanı. Bizler iş dünyası olarak sorumluluklarımızın bilincindeyiz. Hükümet partisinden tek beklentimiz ise bir an evvel ekonomik istikrarın sağlanması ve ülkenin geleceğine yönelik projelerin hayata geçirilmesidir. 

Mersin Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Deniz:
Bölgesel üstünlükler dikkate alınmalı

Halkın tercihine herkesin saygı duyması gerekli. İş dünyası her zaman istikrar istedi. Türkiye’nin artık bir hükümete kavuşması oldukça sevindirici. Para politikalarının devam etmesi ve mali olarak sıkı bir denetimin olması gerekiyor. İş dünyasının zararlarını telafi edici tedbirler alınmasını istiyoruz. Her ilin veya bölgenin kendi göreceli üstünlüklerinin dikkate alınarak bunun geliştirilmesi ve ekonomiye kazandırılması gerekli. Mersin’de lojistik, tarım, tarıma dayalı sanayi gibi sektörler ön planda. Bu sektörlerin bir an evvel hak ettiği yere getirilmesi gerekiyor. 

Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk:
Bugünden itibaren birinci gündem maddesinin ekonomi olması gerekir

Milletin tercihi ile oluşan yeni tabloda, ülkemizde siyasi istikrar ortamının kaldığı yerden devam edeceğine inanıyoruz. Bundan sonra hedef birlik ve beraberlik içinde 2023’tür. Türkiye 2019 yılına kadar seçimsiz bir dönemde girdi. Önümüzdeki dört yıl süresince istikrar ve güven ortamında ekonomiye yoğunlaşılması için ortam sağlandı. Türkiye’nin, kalkınma hedefi ne ulaşabilmesi için bugünden itibaren birinci gündem maddesi ekonomi olmalı. 

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş:
Yeni dönemde gerilim ve kutuplaşmalar da sona ermeli

Seçmen, AK Parti ile yola devam dedi. Seçmen 7 Haziran’da da AK Parti’ye bir ihtar vermişti. O nedenle yeni hükümetten daha dikkatli bir ülke yönetimi bekliyor. Tüm partilerin bu mesajları alması, sonuçları değerlendirirken de 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerini birlikte değerlendirmesi gerekiyor. 2019 yılına kadar bir seçim yapılmayacak, birbirini tekrarlayan, kilit haline gelen seçimler bitti. Hızla hükümetin kurulmasını ve ülkemizin ekonomide, siyasette beklediği reformların hızla hayata geçirilmesini bekliyoruz. Yeni dönemde gerilim ve kutuplaşmalar da sona ermeli. Tüm partiler bunun için üstüne düşeni yapmalı. 

Gaziantep Sanayi Odası Yönetim (GSO) Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu:
Hükümet hızla yol haritasını çıkarmalı, reform başlatmalı

Milletimiz iradesini sandığa yansıttı. Birlik beraberlikten, istikrardan, huzurdan, güvenden yana oy kullandı. Sandık aracılığıyla, tek başına iktidar için güçlü bir mesaj verdi. Milletimiz ve ülkemiz kazandı. Kurulacak hükümet hızlı şekilde yol haritasını çıkartarak, öncelikle ekonomiye odaklanmalı ve her alanda reform hareketi başlatmalıdır. Daha güçlü bir Türkiye için daha çok çalışmalı, bir an önce seçim atmosferini geride bırakarak işimize gücümüze dört elle sarılmalıyız. 

GTO Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık:
Bundan sonra hedef Türkiye'nin kalkınması olmalı

Seçimi geride bıraktık, seçmen tercihini AK Parti’den yana kullandı. Seçim atmosferinde oluşan kutuplaşmanın bir an önce giderilmesi gerekiyor. Gündemimiz artık değişmeli. Planlarımızı Türkiye’nin kalkınmasına ve yeni hedefl erine göre yapmalıyız.Bundan sonra hedef Türkiye’nin kalkınması olmalı. 

Gaziantep OSB ve OSBÜK Başkanı Cahit Nakıboğlu:
Huzur ticareti, ticaret zenginliği getirir

Milletimiz tek parti yönetimi ve istikrar iradesini güçlü bir şekilde ortaya koymuştur. Türkiye’nin önü açılmıştır. Şimdi işe koyulup milletimizin ihtiyaçlarına cevap verme zamanıdır. 13 yıldır tek parti hükümetinin getirdiği istikrar sayesinde ekonomide çok önemli adımlar atıldı. Milletimizin daha zengin ve müreff eh olmasının yolu huzur ve istikrardan geçer. Çünkü huzur ticareti, ticaret zenginliği getirir. Şimdi yakaladığımız bu kazanımları daha ileriye götürme zamanın geldiğine inanıyoruz. Her seçim döneminde sıkıntılar, dargınlıklar ve kırgınlıklar yaşanabilir. Bunları geride bırakarak ülkemizin geleceği için daha çok çalışıp hep birlikte ekonomiye odaklanmalıyız. 

Memur Sen Başkanı Ali Yalçın:
Kamu görevlilerinin grev ve siyaset yasağı sona erdirilmeli

Her siyasi parti kendi iç dinamikleri ile birlikte milletin seçim sonucuyla verdiği mesajı da dikkate almak, yarına dair siyaset stratejisini, siyasi söylem ve eylemlerini, merkezinde millet ve iradesinin olduğu bir kurguyla belirlemek sorumluluğuyla hareket etmelidir. Şüphesiz ki bu sonuç nedenler ve niçinler üzerinden tartışılacaktır. Milletimiz seçimlerde, ‘Türkiye milleti ve devletiyle siyasetten, ekonomiye, eğitimden, diplomasiye, kültürden, teknolojiye her alanda dünya liginin zirvesinde olmalıdır” vizyonunu ortaya koymuştur. Demokratik hukuk devleti noktasında sırtımızda kambur olan kamu görevlilerine yönelik grev ve siyaset yasaklarını sona erdirilmelidir. Türkiye’nin dünya devler liginde olmasını sağlayacak ekonomik büyüme gerçekleştirilmelidir. 

ATB Başkanı Ali Çandır:
Ekonomiyi güçlendirecek yapısal reformlar için kararlı davranılsın

Türkiye bu fırsatı iyi değerlendirmeli, yapısal reformları bir bir hayata geçirmeli. Türkiye’nin normalleşmeye ihtiyacı var. Seçim sürecindeki kırıcı ve yapıcı olmayan üslup, yerini yapıcı ve güven verici bir ortama bırakmalı. Huzur, demokratikleşme, hukukun üstünlüğü, ekonomik büyüme ve kalkınma halkın temel beklentisi oldu. 2015 yılını ekonomide kayıp yıl olarak görüyoruz, kaçırdığımız treni 2016 yılında yakalamayı ümit ediyoruz. Artık demokratikleşme ve ekonomik reformların birinci gündem maddesi olması gerekir. İş dünyası olarak ekonomiyi güçlendirecek yapısal reformlar için kararlı davranılmasını umut ediyoruz. 

ATSO Başkanı Davut Çetin:
Huzur ve güven inşa edilmeli ekonomik reformlar hızla gerçekleştirilmeli

Ülkemizde aylardır süren seçim atmosferi ve siyasi belirsizlik ekonomik, siyasi ve sosyal birçok sorunu derinleştirdi. Artık seçim süreci geride bırakılmış ve Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu yapısal reformların hayata geçirilmesinin önünde engel kalmadı. Şu aşamada bir an önce seçim psikolojisinden çıkılması, TBMM’nin görevine başlaması, hükümetin kurularak ülkemizin üst düzey karar mercilerinin biran önce tesis edilmesi ve ihtiyaç duyduğumuz yapısal reformlar için gerekli adımların bir an önce atılması gerekiyor. Önümüzdeki süreçte tek parti iktidarının ülkemizin ortak çıkarları doğrultusunda uzlaşma sağlayarak huzur ve güven inşasına öncelik vermesi, demokrasi, sosyal adalet ve ekonomik reformları hızla gerçekleştirecek bir siyasi ortamın oluşumunu sağlaması en önemli hususlardan. 

BASİFED Başkanı Levent Akgerman:
Ertelenmiş reformları hayata geçirmek zorundayız

Artık seçim atmosferini bir an önce geride bırakarak Türkiye’nin geleceğini düşünmek, özellikle kamu ve hukuk alanında şeff af ve hesap verebilir kurumların inşasını ve ertelenmiş reformları hayata geçirmek zorundayız. Ülkede ekonomi gündemi kapsamında, sanayi, hizmetler ve tarım da dahil olmak üzere odaklanılması gereken bir çok konu var. Yeni hükümetten inovasyon, Ar-Ge ve bilimsel eğitimi öne çıkaran, yüksek katma değer odaklı bir büyüme modelini gündemine almalarını bekliyoruz. 

Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı:
Yatırımcıların sıkıntılarını öncelikli ele alınmalı

2015 yılında kayıplarımız oldu. Bundan sonra bizler de siyasi irade de daha fazla çalışacak. Büyüme hedefl erini aynı seviyeye getireceğiz. Yatırımcının en önemli sıkıntılarından biri bina ve arsa maliyetleri. AK Parti’nin seçim beyannamesinde bununla ilgili çözüm önerileri var. Bu çözüm önerileri gerçek anlamda sanayicinin makine parkına yatırım yapmasını teşvik edecek. Sanayicinin sermayesinin neredeyse yarısından fazlası arsa ve bina yatırımına gidiyordu. Ayrıca ihracattaki büyüme hedefl eri de sadece siyasi iradeyle değil, bulunduğumuz coğrafya ve dünyadaki sıkıntılarla yakından alakalı. Tüm bunlarla birlikte asgari ücrete yapılacak iyileştirmeye baktığımız zaman da insanların gelirinin artmasından bizler de mutluluk duyarız. Sonuçta ekonomiye dönecek bir harcama olacak. Ancak sanayi noktasındaki desteklemeleri yapamazlarsa, direkt asgari ücretten başlanırsa, bu fayda değil yük de getirebilir. Sıralamaya dikkat etmelerini talep ediyoruz. 

Balkan Rumeli Sanayicileri ve İş Adamları Derneği Başkanı Aytuğ Onur:
Acilen reform bekliyoruz

Seçim sonucunda belirsizlik ortadan kalktı ve daha güvenli daha net bir tablo ortaya çıktı. Gerek dış dünyadaki belirsizlikler gerekse de ülkemizdeki sıkıntılar zaman kaybetmemizi sağlamıştı. Şimdi bu zamanı telafi etmek ve gelecek için bir an önce yola koyulmak gerekiyor. İş dünyası olarak acilen reformların gerçekleşmesini, global ekonomide yer almamızı sağlayacak düzenlemelerin yapılmasını arzuluyoruz. 

MÜSİAD Antalya Şube Başkanuı Resul Lekesiz:
Daha hızlı ve adil işleyen hukuk devleti hayata geçirilmeli

Milletimiz, tercihini net bir şekilde tek parti iktidarı yönünde kullandı. İş dünyasının önünün açılması, sosyal hayatta ve demokratik açılımlarda reformların devamı, daha hızlı ve adil işleyen bir hukuk devleti yolunda, birlikte üreteceğimiz sinerjinin tekrar yakalandığına inanıyoruz. Bu sonuçlar, aynı zamanda, mazlum milletlerin ülkemizden beklentileri bakımından da önemli. Özellikle Ortadoğu’da yaşanan sıkıntılar ile, teröre karşı mücadelede, daha etkin bir mücadelenin de yolunu açacak. Seçim sonuçları, ülkemizdeki huzur, güven ve pozitif istikrar ortamının devam edeceğine olan inancımızı perçinledi. Milletimiz sözünü söyledi. Bize düşen saygı göstermek.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir