Kayıt dışı istihdam oranı yüzde 10 düştü
SGK Başkanı İlhan, "Hedefimiz, 2023 vizyonuyla cumhuriyetin 100. yılını kutlarken yüzde 33,5 olan kayıt dışılık oranını daha aşağı çekebilmek" açıklamasında bulundu
TRABZON - İstihdamda 2008 yılında yüzde 43,5 olan kayıt dışılık oranının, yasal düzenlemeler ve artan denetimler sayesinde 6 yılda yüzde 33,5'e gerilediği bildirildi.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 2008'deki sosyal güvenlik reformu ile ciddi ilerleme kaydettiğini söyledi.
Sosyal güvenlik reformunun pek çok değişime ön ayak olduğunu belirten İlhan, "Geldiğimiz nokta itibarıyla rakamlarımızın pozitif ilerlediğini ve açıklarımızın kapandığını gördük. Prim tahsilatlarımız arttı. Bu kapsamda çalışmalarımıza yoğun şekilde devam ediyoruz. Bundan sonraki süreçte önceliğimiz prim taslaklarını daha üst seviyelere çıkartmak" dedi.
İlhan, SGK'nın önceliklerinden birinin de kayıt dışı istihdamla mücadele olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu konuda etkin çalışmalar yapıyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu olarak öncelikle diğer denetim yapan kurumlarla ortak puanlar oluşturduk. Dolayısıyla ortak fon üzerinden hareket ediyoruz. Bunun dışında 81 ilde kayıt dışı istihdamla mücadele merkezi kurduk. Kurduğumuz merkezlerdeki arkadaşlarımız sadece kayıt dışılıkla ilgili çalışıyor. Başkanlığımız da kayıt dışılıkla ilgili denetim dışında, sektöre rehberlik anlamında da hizmet veriyor. Bunun dışında konuyla ilgili bilgilendirme araçlarını da kullanıyoruz."
Kayıt dışı istihdamla mücadelenin, SGK'nın tek başına çözebileceği bir sorun olmadığını anlatan İlhan, "Devletin istihdamda kayıt dışılıkla mücadele kapsamında tüm kurumlarıyla ortak hareket etmesi gerekiyor. Bu konuda önemli çalışmalar gerçekleştirdik. Bu kapsamda çalışmalarımıza kamu kurumları ve diğer denetim organları da destek veriyor" diye konuştu.
"Kayıt dışılık iş veren ve vatandaş açısından gelecekte sorun oluşturuyor"
İlhan, vatandaşların da kayıt dışı istihdam hakkında bilinçli davranması gerektiğini vurgulayarak, "Bu konuda vatandaşlarımızdan da yardım bekliyoruz. Çalışanların hiç kayıt yaptırmaması ya da aldığı ücretin daha düşük gösterilmesi de kayıt dışılık olarak ortaya çıkıyor. Bunları her fırsatta vatandaşlarımızla paylaşıyoruz. Kayıt dışılık işveren ve vatandaş açısından gelecekte sorun oluşturuyor" dedi.
İşveren ve vatandaşları kayıt dışılık hakkında sürekli uyardıklarına dikkati çeken İlhan, şunları kaydetti:
"Bugün geldiğimiz noktada 2008'de yüzde 43,5 oranında olan kayıt dışılık oranı, bu yıl yüzde 33,5'e inmiş durumda. Hedefimiz, 2023 vizyonuyla cumhuriyetin 100. yılını kutlarken yüzde 33,5 olan kayıt dışılık oranını daha aşağı çekebilmek. Türkiye'nin daha fazla gelişmesi, üretmesi ve yatırım yapabilmesi için bu oranın aşağı çekilmesi son derece önemli. Biz de bu yönde kayıt dışı istihdamla mücadele çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz."
İlhan, SGK olarak son yıllarda olumlu ilerleme kaydettiklerine işaret ederek, "Türkiye, geniş nüfuslu olmasına rağmen sosyal güvenlikte ve sağlık sigortasında çok iyi yerde. Gelişmekte olan 3. dünya ülkeleriyle değil Avrupa ülkeleriyle yaptığımız kıyaslamada bunu görüyoruz. Farklı ülkelerle sürekli sempozyumlarda bir araya geliyoruz ve bunlar bize örnek oluşturuyor. Biz de bu örnekler sayesinde geç kalmadan daha farklı ilerleyebiliyoruz" ifadelerini kullandı.