KİD, STK Kanunu için hazırlık yapıyor

KİD Başkanı Çınar, STK Kanunu için önemli bir çalışma hazırlığında olduklarını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Kolejli İşadamları Derneği (KİD) Başkanı M. Hakan Çınar, Türkiye’nin demokratikleşme sürecini tamamlayabilmesi için sivil toplum kuruluşlarına büyük görev düştüğünü söyledi. Çınar, “Ancak STK’lar bugünkü hukuk mevzuatına göre bu görevini yerine getiremiyor. Dernekler Kanunu yerine STK Kanunu için önemli bir çalışma hazırlığındayız” dedi.

Kolejli İşadamları Derneği (KİD) Başkanı M. Hakan Çınar, Türkiye’de sivil toplum kuruluşlarının yasal altyapısını oluşturan Medeni Kanun ile Dernekler Kanunu’nun ihtiyaçlara cevap veremediğini söyledi.  STK’lara yönelik yasal düzenlemelerin yeterli olmadığını ifade eden Çınar, Türk hukuk mevzuatında ‘sivil toplum kuruluşu’ şeklinde bir statü bulunmadığını anımsattı. Çınar, şöyle devam etti:

“STK’larla ilgili beklentilerin karşılanabilmesi için mutlaka yeni bir düzenlemeye ihtiyaç vardır. STK başlığı altında Anayasa’da yeni bir düzenleme yapılması, her şeyden önce Türkiye’nin demokratikleşme sürecinin başarılı olması bakımından önemlidir. Demokrasi kültürümüzün oluşması ve yerleşmesinde, sivil toplum kuruluşlarının önemli unsurlar olduğu unutulmamalıdır.”

"Ayrı bir başlık altında güvenceye alınmalı"

KİD Başkanı M. Hakan Çınar; sivil toplum kuruluşlarının Türkiye’de önemli sorunları bulunduğunun altını çizdi. Çınar, “Bu sorunların başında mali kaynak yetersizliği, faaliyetlerini sınırlayan düzenlemeler ve yasal yaptırım gücü bulunmaması gelmektedir. Söz konusu sorunların ivedilikle çözüme kavuşması gerekmektedir. KİD olarak bu gerçekten hareketle, önemli bir çalışmanın hazırlığı içerisindeyiz. STK’ların hukuk mevzuatında ayrı bir başlık altında güvence altına alınması konusunda Türkiye’nin önemli sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte hareket ederek bir platform oluşturmayı, seçimlerden hemen sonra bu platformu harekete geçirmeyi planlamaktayız” dedi.

"Liderler turuna çıkacağız"

KİD Başkanı M. Hakan Çınar; STK’larla ilgili yeni bir yasal düzenleme yapılması konusunda başta Cumhurbaşkanı, Başbakan, Meclis Başkanı ve siyasi parti liderleri olmak üzere konuya muhatap tüm kişi ve kurumlarla görüşeceklerini de söyledi. Çınar, “Yalnızca dernek ve vakıfların değil, sivil toplum kuruluşu statüsündeki tüm unsurların STK çatısı altında ele alınmasını, gerçekçi ve ihtiyaca cevap verebilmelerinin güvence altına alınması için elimizden geleni yapacağız” şeklinde konuştu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir