KSO: Sendikal çekişmeler ihracatı olumsuz etkiledi

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Zeytinoğlu, son dönemde yaşanan sendikal çekişmelerin ihracat rakamlarını olumsuz etkilediğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, son dönemde çalışma barışında yaşanan problem ve sendikal çekişmelerin ihracat rakamlarını olumsuz etkilediğini; bunun ilk etkilerinin de Mayıs ayından itibaren görülmeye başlandığını söyledi.

Ayhan Zeytinoğlu açıklamasında, son dönemde metal, otomotiv ana ve yan sanayilerinde yaşanan sendikalar arası çekişmelerin etkilerinin sürdüğünü belirterek şöyle devam etti:

"Kocaeli'de bu olumsuz havanın ihracat rakamlarına olan olumsuz etkilerini Mayıs ayında görmeye başladık. Bilindiği üzere; metal sektöründe faaliyet gösteren kuruluşlarda yılın ilk ayında grev başlatma kararı alınmış ve bu grev Hükümetimiz tarafından ertelenerek sonlandırılmıştı. Ocak ayı başında baş gösteren problemler Mayıs ayı içerisinde otomotiv ve yan sanayine de yayılmıştı. Bölgemizde yer alan 4 büyük otomotiv üreticisi firmanın yanı sıra çok sayıda otomotiv yan sanayi firması da süreçten olumsuz etkilenmişti. Mevcut eylemler sadece otomotiv ve yan sanayi üretimi yapan firmalar ile sınırlı kalmamış, tüm metal sektöründe faaliyet gösteren firmalara da yayılmıştır. Sendikalar arasında yaşanan anlaşmazlıklar 18 sanayi kuruluşunda muhtelif zamanlarda üretim duruşlarına ve yavaşlamalarına neden olmuştur.” 

'Tüm sektörde çalışma barışı tehlikede'

Ayhan Zeytinoğlu açıklamasında,  “Son dönemde tüm sektörlerde çalışma barışının tehlikede olduğunu gözlemliyoruz. Bu konuda daha öncede belirttiğimiz gibi bu problemlerin dolaylı etkilerini Kocaeli İli ekonomik performanslarında da gözlemlemeye başladık. En son açıklanan ihracat verilerine baktığımızda son dönemde yaşanan iş bırakma eylemlerinin etkilerini görüyoruz" diyerek şöyle devam etti:

"Kocaeli gümrük verilerine baktığımızda Haziran ayında ihracatımız yüzde 10,5 azalarak 1,4 milyar dolara geriledi. 2015 yılı ilk ayında ihracatımız yüzde 2,8 artış göstermesine rağmen, sonraki aylarda ihracatta ciddi düşüşler yaşandığı görülmektedir. Yılın ilk yarısında ihracatımızda yüzde 9,4 düşüş tespit edilmiştir. Ülke ekonomisine katma değer yaratan ve ihracat yapan üyelerimizi ciddi boyutta etkileyen bu olumsuz tablonun bir an önce çözüme kavuşturulmasını umuyoruz.” 

Bu konularda ilginizi çekebilir