‘Kurban için eldeki hayvan varlığı yeterli’

Ulusal Kırmızı Et Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Hacıince, Kurban Bayramı için Türkiye'deki hayvan stoğunun yeterli olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ulusal Kırmızı Et Konseyi (UKON) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hacıince, Kurban Bayramı için mevcut hayvan varlığının yeterli olduğunu ifade etti. Hacıince, hedefin yüzde 100 yerli üretim olarak belirlenmesi gerekliliğini vurguladı. 

Ankara’da gerçekleşen Ulusal Kırmız Et Konseyi Yönetim Kurulu Toplantısı’na; Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hacıince, Başkan Vekili Fazlı Yalçındağ, Muhasip Üye Özer Türer, Yönetim Kurulu Üyeleri, Ramazan Koçak, Haluk Furtana, Emre Vural, Osman Civil, Dr. Erhan Akçay, Ergün Kılıç, katıldı. Toplantı sonrası yönetim kurulu adına yazılı bir açıklama yapan Başkan Hacıince, sektörde istikrarın sağlanabilmesi için kısa dönemli tedbirlerin devam ettirilmesi ve yerli üretimin desteklenmesi gerektiğini dile getirdi. Kurban Bayramı’nın, İslam aleminin önemli günlerinden biri olduğunu aktaran Hacıince, Kurban Bayramı’nda insani ve yardımlaşma duygularının ön plana çıktığını ve paylaşmanın öneminin anlaşıldığını vurguladı. 

Yerli üretim geliştirilmeli Hacıince sözlerini şöyle sürdürdü: “Kurban Bayramı’nda yıl içerisinde üretilen kırmızı et üretiminin yaklaşık dörtte biri oranında üretim yapılmaktadır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca 2014’te yaklaşık 850 bin büyükbaş ve 2.3 milyon küçükbaş hayvan kesildiği, 2015 yılı itibarı ile kurbanlık şartlarına haiz 1 milyon 230 bin büyükbaş, 3 milyon 830 bin küçükbaş hayvan varlığı bildirilmiştir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, fiyat istikrarının sağlanması için sözleşmeli besicilik kapsamında şu ana kadar 250 bin baş besi danasının ithali gerçekleştirmiştir. Ayrıca fiyat artışının kısa vadede dengelenmesi için Et ve Süt Kurumu tarafından ithal dondurulmuş karkas sığır eti getirilmekte ve firma başına 200 tonu geçmemek sureti ile şarküteri ve yemek sanayiinde faaliyet gösteren firmalara uygun fiyat üzerinden satılmaktadır. Alınan bu tedbirler sonucunda son bir ay içerisinde canlı hayvan fiyatlarında daha belirgin olmak üzere kesim fiyatlarında bir miktar gerileme görülmüştür. UKON Yönetim Kurulu olarak, istikrarın sağlanabilmesi için kısa dönemli tedbirlerin devam ettirilmesi bunun yanında yerli üretimi geliştirmeye dönük çalışmaların artırılması gerektiği düşünülmektedir.” 

‘Kurbanlık olarak küçükbaş hayvan tercih edilmeli’
Kurban Bayramı öncesinde kesim fiyatlarında belirgin şekilde bir yükselme olmadığına dikkat çeken Başkan Ahmet Hacıince, “Eylül ayı içerisinde bir miktar artış olmakla birlikte bayram sonrasında bir artışın beklenmediği ve fiyatların öngörülen seviyelere geleceğini tahmin etmekteyiz” dedi. Hacıince, “UKON olarak Kurban Bayramı’nda ülke hayvancılık potansiyeli açısından vatandaşlarımızın kurban kesiminde kurbanlık olarak küçükbaş tercih etmesini tavsiye etmekteyiz” diye konuştu.