“Mali müşavirlik mesleğine bakış açısı değişti”

Bursa SMMMO Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler, ‘Kurumsallaşma ve kurumsal yönetimde meslek mensuplarının rolü TTK’nın değerlendirilmesi’ çalıştayında bir araya geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Zehra Oruç

BURSA - BSMMMO Türk Ticaret Mevzuatı ve Muhasebe Standartları Komisyonu Başkanı SMMM Kasım Çapraz, Yeni Türk Ticaret Yasasının getirdiği anlayışın yönetim, denetim ve meslek sahibi kişilerin fonksiyonunu değiştirdiğini ifade ederek, “Mali müşavirlik mesleğine bakış açısı değişti” dedi.

Bursa SMMMO Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler, ‘Kurumsallaşma ve kurumsal yönetimde meslek mensuplarının rolü TTK’nın değerlendirilmesi’ çalıştayında bir araya geldi. Çalıştaya, Türk Ticaret Mevzuatı ve Muhasebe Standartları Komisyonu Başkanı SMMM Kasım Çapraz, Komisyon üyesi SMMM Selma Çiçek ve Komisyon üyesi SMMM İsmail Saynak katıldı.

Çalıştayda konuşan Kasım Çapraz, Yeni Türk Ticaret Yasasının yürürlüğe girmesinin ardından geçen 5 yıllık süreçte gelişen yeni iş yapma biçimlerinin yönetim, denetim ve meslek sahibi kişilerin fonksiyonunu değiştirdiğini söyledi. Çapraz, “Mali müşavirlik mesleğine bakış açısı değişti. Mesleğe duyulan ihtiyaç arttı. Muhasebe bilgi sistemleri, hatta yönetim bilgi sistemleri ihtiyacı doğdu. Yeni TTK ile muhasebe mesleğinde verilen hizmet yapısı değişmeye, mesleğin anlamı yol gösterici bir hal almaya başlamıştır. - Yeni TTK ile Yönetim Ve Yönetim Kurulu Kavramları birbirinden ayrılmış, yönetim kurulu üyeliğinde şirket ortağı olma şartı kaldırılarak şirket yönetiminde profesyonelliğin önü açılmıştır. Bağımsız denetim kavramı hukukumuza girmiş, ancak KOBİ için zamana bağlı olacak şekilde belirlenmesi, büyüklük kapsamı belirlenmemiş veya kapsam dışındaki şirketlerin denetimsiz kalma sonucunu doğurmuştur” bilgisini verdi.