MÜSİAD yeni başkanını seçti

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin yeni başkanı Abdurrahman Kaan oldu. Kaan kuruldaki konuşmasında faiz konusuna değinerek, "Faizle işleyen mevcut sistem değişmeden, faizi ortadan kaldırmak ya da değiştirmek mümkün değil. Yeni bir sistem üzerinde çalışmamız gerekiyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) 24. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi. 

Kurulda, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekonomi Bakanı Zeybekci, Abdurrahman Kaan ve Nail Olpak birer konuşma yaptı.

Açılış konuşmalarının ardından İç Genel Kurul'a geçildi. İç Genel Kurul'da MÜSİAD'ın 6'ncı başkanlığına derneğin Genel Başkan Yardımcısı olan Abdurrahman Kaan seçildi. 

Yeni başkandan faiz mesajı

Kaan açılış konuşmasında, "Daha çok üretim, yatırım, istihdam diyoruz; ama bu noktada bir kanayan yaraya dikkati çekmek istiyorum: Faiz! Faizle işleyen mevcut sistem değişmeden, faizi ortadan kaldırmak ya da değiştirmek mümkün değil. Ekonomimizde, faizin etkisini en aza indirecek ya da ortadan kaldıracak yeni bir sistem üzerinde çalışmamız gerekiyor. Maliye politikamızı 'faiz dışı fazla' esasından, 'yatırım dışı fazla' esasına çevirmeye gayret etmeliyiz" dedi. 

Yeni yönetim belirlendi

Bayrağı Nail Olpak'tan devralan Kaan'ın Genel Başkan seçildiği İç Genel Kurul'da, yeni yönetim kurulu üyeleri de belirlendi.

Buna göre MÜSİAD'ın yeni yönetim kurulu üyeleri Ali Gür, Ali Reis Topçu, Kerim Altıntaş, İsrail Kuralay, Mehmet Akif Özyurt, Mahmut Asmalı, Adnan Bostan, Melike Günyüz, Halim Aydın, Mehmet Ünal, Burak Benşi̇n, Ömer Faruk Akbal, Muhammet Ali̇ Özeken, Soner Meşe, Ahmet Şekerli̇, Oktay Dede, İbrahi̇m Uyar, Hi̇kmet Köse, Zeki̇ Güverci̇n, Bayram Şenocak, Fati̇h Keçebi̇r, Gökhan Yetki̇n, Burhan Özdemi̇r ve Engi̇n Akdağ'dan oluştu.

Kaan'ın ailesi, kurulduğu günden bu yana MÜSİAD'da yer alıyor

Genel başkanlığı devralan Kaanlar Gıda Yönetim Kurulu Üyesi Abdurrahman Kaan'ın ailesi, kurulduğu günden bu yana MÜSİAD'da yer alıyor.

Abdurrahman Kaan, MÜSİAD'ta, 2003-2006 yılları arasında Gıda Tarım Sektör Kurul Başkan Yardımcısı, 2006-2009 yılları arasında da Gıda Tarım Sektör Kurul Başkanı olarak görev yaptı.

Kaan, 2009'dan sonra MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi olarak Sektör Kurullarından Sorumlu Başkan Yardımcılığı, Bütçe ve Mali İşler Başkanlığı yaptıktan sonra 4 yıl da teşkilatlanmadan sorumlu olarak çalıştı.

Yurtiçi Teşkilatlanmadan ve Eğitim, Kültür, Araştırma ve Yayınlar komisyonlarından 2012 yılından bu yana sorumlu olan Kaan, MÜSİAD Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyordu.

Bugün 11 bini aşan üyeye ulaşan, 60 bine yakın işletmeyi temsil eden ve 1 milyon 600 bin kişiye istihdam sağlayan derneğin, yurt içinde 86 irtibat noktası bulunuyor. MÜSİAD, yurt dışında ise 68 ülkede toplamda 181 noktada hizmet veriyor.

Kurucu Genel Başkanı'nın Erol Yarar olduğu MÜSİAD'da, önceki yıllarda derneğin kaptan koltuğuna Ali Bayramoğlu, Ömer Bolat, Ömer Cihad Vardan ve son olarak Nail Olpak oturdu.

'Yeni bir sistem üzerinde çalışmalıyız'

Abdurrahman Kaan, açılışta yaptığı konuşmasında, MÜSİAD olarak her zaman hem kendilerinin hem de ülkenin gelişimi için var güçleriyle çalıştıklarını kaydetti.

"Bugün Türkiye'de 86 noktada, dünyanın 68 ülkesinde 181 noktada var olan bir MÜSİAD'a eriştik. Tüm Türkiye'de 3 bin üyeli Genç MÜSİAD'lı, genç iş adamları topluluğuna ulaştık." diyen Kaan, ülkede iş dünyasının sorunlarıyla yakından ilgilenmekle kalmayıp, profesyonel ekipleriyle hazırladıkları raporlarla ve sundukları önerilerle çözüme katkı sunmaya çalıştıklarını dile getirdi.

Kaan, gelişmekte olan ülkelerin en önemli sorunlarından birisinin işsizlik olduğunu anımsatarak, "Ülkemiz özellikle son yıllarda ciddi emek veriyor bu konuda; değerli Cumhurbaşkanımızın yönlendirmeleri ve hükümetimizin hassasiyetiyle istihdamın artırılması yönünde çalışmalara ağırlık veriliyor." diye konuştu.

Kendilerinin de hem gönüllü teşekkül kimlikleriyle hem de iş adamları olarak istihdam konusuna özel önem verdiklerini vurgulayan Kaan, bunun gibi toplumun tamamını etkileyen konularda yönetimler, hükümetler birinci derecede rol sahibi olsa da gönüllü teşekküllerin katkıları ve iş adamlarının fedakarlığının da öne çıktığının altını çizdi.

Kaan, sözlerine şöyle devam etti:

"Daha çok üretim, yatırım, istihdam diyoruz; ama bu noktada bir kanayan yaraya dikkati çekmek istiyorum: Faiz! Faizle işleyen mevcut sistem değişmeden, faizi ortadan kaldırmak ya da değiştirmek mümkün değil. Ekonomimizde, faizin etkisini en aza indirecek ya da ortadan kaldıracak yeni bir sistem üzerinde çalışmamız gerekiyor. Maliye politikamızı 'faiz dışı fazla' esasından, 'yatırım dışı fazla' esasına çevirmeye gayret etmeliyiz."

'Enerjide dışa bağımlılığımız sona erecek'

Abdurrahman Kaan, ülkelerin kalkınması ve gelişmesi noktasında hayati öneme sahip bazı sektörler olduğunu, kendileri için bunların başında bilgi teknolojileri, enerji, tarım, gıda ve savunmanın geldiğini söyledi.

Bilgi teknolojileri ve iletişim sektörlerinde katma değerli üretim ve istihdam açısından dev fırsatlar bulunduğuna işaret eden Kaan, "Enerji alanında son derece önemli anlaşmaların altına imza atan, büyük projeleri bir bir hayata geçiren bir Türkiye var artık. İnşallah enerji alanındaki tüm projelerimiz hayata geçtiğinde, enerjide dışa bağımlılığımız sona erecek." dedi.

Kaan, tarım ve gıda ürünlerinin ihracatın daha geniş bölgelere yayılması açısından son derece önemli olduğunu, Türkiye'nin bugün Avrupa'dan Amerika'ya kadar birçok ülkeye, geniş ürün skalasıyla gıda ürünleri ihraç ettiğini dile getirdi.

Bunların hepsinin kendilerini heyecanlandıran gelişmeler olduğunu, fakat iş adamları olarak heyecanlanmaktan öte ellerini taşın altında tutmaya devam edeceklerini vurgulayan Kaan, "Sözünü ettiğim konularda Türkiye'nin öne çıkması, potansiyelini hayata geçirebilmesi için elimizden geleni yapacağız." ifadelerini kullandı.

'İmalat sanayi öncelikli olmalı'

Kaan, Türkiye'nin imalat sanayini öncelikli kılan bir üretim modelini her zaman temel alması gerektiğini vurguladı.

Genç nüfusun, üretim aşamalarına daha fazla dahil edilmesi gibi konuların kendileri için hayati noktada olduğuna dikkati çeken Kaan, şunları kaydetti:

"Genç ve orta yaş nüfusu aktif şekilde üretime katmalıyız. Hükümetimizin, 81 ilde orta ölçekli sanayi bölgeleri kurulması yönünde attığı adımları olumlu ve değerli bulduğumuzu belirtmek istiyorum. Üretimi güçlendirmek, ihracata yönelik imalat üretimine ağırlık vermek için iş dünyası olarak ödevlerimizin farkındayız; bu konuda da var gücümüzle çalışmaya hazırız.

Ülkemiz son 15 yılda Allah'a hamdolsun, hükümetin güçlü ve iyi yönetimi sayesinde siyasi istikrar, ekonomik istikrar ve refah yolunda çok iyi bir dönem geçirdi. Ancak bu gelişmeyle birlikte ülkemizin dirilişini, yükselişini hazmedemeyen bazı dış ülkeler ve içerideki uzantıları, son 4 yılda farklı şekillerde saldırılarda bulundular. Allah'a şükür ki, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde hükümet ve aziz necip halkımız, Gezi, 17-25 Aralık, Kobani, PKK, YPG ve uzantıları, DEAŞ terörü ve hain 15 Temmuz FETÖ'cü darbe girişimi gibi tehlikeleri başarıyla püskürttü. 16 Nisan'da halkımızca kabul edilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi sonrası yapılacak reformlar ve kurumsal dönüşümle yeni Türkiye'miz, inşallah yükselmeye devam edecek."