OSGB sektörünün sorunları masaya yatırıldı

BTSO, işletmelerin iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini sağlayan Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri (OSGB) firmalarını buluşturarak, sektöre dönük çözüm önerilerinin ele almasını sağladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - Türkiye ekonomisinin kalkınma hedefleri doğrultusunda çalışmalarını sürdüren Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Bursa iş dünyasının taleplerini ve çözüm önerilerini de üst düzey makamlara taşımaya devam ediyor. Makro projelerinin odak noktasını oluşturan meslek komitelerinden gelen her talebi ve çözüm önerisini değerlendiren BTSO, sektörlerin geleceğinin ve yol haritalarının şekillenmesine de liderlik ediyor. Son olarak iş sağlığı ve güvenliği noktasında önemli kuruluşlar olan OSGB’ler, BTSO ev sahipliğinde bir araya geldi. 39. Meslek Komitesi tarafından düzenlenen toplantıya, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Şakir Umutkan, Meclis Üyeleri Erol Kılıç ve Davut Baykan, Komite Başkanı Metin Yurdakoş, komite üyeleri ve sektör temsilcileri katıldı.

“Türkiye’de 2 bin 100’e yakın OSGB var”

BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Şakir Umutkan, OSGB’lerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen, işletmelere iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini sağlayan özel kuruluşlar olduğunu söyledi. Türkiye’de yaklaşık 2 bin 100 bin OSGB’nin faaliyet gösterdiğini kaydeden Umutkan, bu rakamın Bursa’da 100’e yakın olduğunu belirtti. OSGB’lerin işçilerin sağlık ve çalışma ortamının gözetimi, eğitim, danışmanlık, bilgilendirme, ilk yardım, acil müdahale, istatistik gibi görevleri yerine getirmekle yükümlü olduğunu dile getiren Umutkan, iş kazalarına ilişkin rakamlar da paylaştı. Umutkan, dünya genelinde toplam gayri safi hasılanın yüzde 4’ünün iş kazalarıyla birlikte eridiğine dikkat çekerek, bu kazaların yüzde 98’inin insan kaynaklı ve önlenebilir olduğunu vurguladı.

Umutkan, BTSO olarak iş güvenliği meselesini uyulması gereken bir mecburiyetten ziyade, çalışanların sağlığını ve güvenliğini destekleyen bir araç olarak gördüklerini söyledi. BUTGEM ve MESYEB gibi modelleri Bursa ekonomisine kazandırdıklarını anlatan Umutkan, “Ülkemizde mesleklerimizin standartlarını yükseltmek adına öncü bir rol üstlendik. Bu şekilde Bursa’da hem çalışanlarımızın niteliği gelişiyor, hem de iş sağlığı ve güvenliği konusunda sağlam zeminler oluşturuyoruz. 2014 yılında nitelikli işgücünü ve iş güvenliğini uluslararası standartlara taşımak için MESYEB’i hayata geçirdik. İnşallah önümüzdeki günlerde bu merkezimiz, 5 sektör 64 ayrı meslekte sınav ve belgelendirme hizmeti verebilecek konuma yükselecek” dedi.

“Hızlı adımlar atıyoruz”

39. Meslek Komitesi Başkanı Metin Yurdakoş, OSGB’lerin iş sağlığı ve güvenliği açısından mühim bir sektör olduğunu vurguladı. Türkiye ve Bursa’daki OSGB kuruluşlarının yaşadıkları sıkıntılar ve bu sorunlara çözüm bulmak için BTSO liderliğinde çalışmaları yürüttüklerini kaydeden Yurdakoş, “OSGB’lerin yaşadığı problemlere çözüm bulmak istiyoruz. Bursa ekonomisinin çatı kuruluşu olan BTSO’nun büyük bir gücü ve vizyonu var. OSGB sektörünün geleceğini ilgilendiren konularda BTSO öncülüğünde daha hızlı adımlar atacağız. BTSO aracılığıyla firmalarımızın sektörlerine ilişkin beklentilerini Ankara’ya daha hızlı ulaştırabiliriz” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından firma temsilcileri, BTSO tarafından düzenlenen Swot analizine katıldı. BTSO üyeleri, OSGB sektörünün sorunlarına ilişkin çözüm önerilerini ve taleplerini aktarma fırsatı buldu.