"Türkiye'nin cari açığı değil inovasyon açığı var"

TİM Sektörler toplantısında konuşan Başkan Büyükekşi, "Cari açığın ilacı ihracat için inovasyon açığımızı kapatalım, tasarruflarımızı artıralım, yeni doğrudan yabancı yatırımların önünü açalım" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'nin cari açığı değil inovasyon açığı bulunduğunu belirterek, "Cari açığın ilacı ihracat için inovasyon açığımızı kapatalım, tasarruflarımızı artıralım, yeni doğrudan yabancı yatırımların önünü açalım" dedi. 

İhracatçı sektörlerin 2015-2023 hedefleri, sorunları ve çözüm önerilerinin ele alındığı "Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Sektörler Toplantısı", Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla gerçekleştirildi. 

Toplantıya, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Çalışma ve Sosyal ve Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de katıldı.  

TİM Başkanı Büyükekşi, toplantıda yaptığı konuşmada, güven ortamı ve istikrarın sürmesinin kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, çözüm sürecinin tavizsiz devam etmesinin, istikrara büyük katkı sağladığını ve süreci en başından desteklediklerini söyledi. 

Dünya ekonomilerindeki "sisli havalarda" net bir görüş mesafesi istediklerinin altını çizen Büyükekşi, 2023 ihracat hedeflerine yönelik uzun maratonda buna ihtiyaçları olduğunu dile getirdi. 

Büyükekşi, 500 milyar dolar ihracat hedefi için artık sadece ihracat artışına değil, yüksek katma değerli ihracata odaklandıklarını vurgulayarak, "Diyoruz ki, dünyanın en çok ülkesine uçan biz, dünyanın tüm pazarlarına mal ihraç eden biz… Artık sıra tüm ülkelere teknoloji satmaya geldi. Sürdürülebilir büyüme için ihracata dayalı üretim, istihdam ve yatırıma odaklanalım. Ekonomik büyüme yarışında sadece ihracat değil, yüksek katma değerli üretim ve ihracat kulvarında koşalım. Cari açığın ilacı ihracat için inovasyon açığımızı kapatalım. Zira biz, 'Türkiye'nin cari açığı yoktur,  inovasyon açığı vardır' diyoruz. Tüm bunları yapabilmek için tasarruflarımızı artıralım, yeni doğrudan yabancı yatırımların önünü açalım" ifadelerini kullandı. 

Başbakan Davutoğlu'nun geçen yılki Türkiye İnovasyon Haftası'nda "İhracat bir memleket meselesidir" sözüne atıfta bulunan Büyükekşi, dünya ticaretinde yüzde 5'lik gerileme beklenen "zorlu" bir yıla girilirken bu sözün kendilerini cesaretlendirdiğini vurguladı. 

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve Ekonomi Bakanı Zeybekci'nin himayelerinde farklı coğrafyalara düzenlenen heyetlerin ihracata önemli katkılar sağladığını belirten Büyükekşi, şöyle devam etti: 

"Yakın komşularımızı adeta ateş çemberi sarmışken, yılın ilk 2 ayında dünya ticareti yüzde 9 gerilerken, ihracatımız sadece yüzde 3,5 düştü. Doların tüm para birimlerine karşı son 11 yılın rekorunu kırması, avro/dolar paritesinin hızla gerilemesi, tüm dünyada dramatik fiyat düşüşlerine sebep oldu. Eurostat verilerine göre, yılın ilk 2 ayında Avrupa'nın ithalatı yüzde 1 daraldı, avro bazında ihracatımız yüzde 12 arttı. Birim fiyatların gerilemesinin ihracatımıza ilk 4 ayda tam 7,5 milyar dolarlık maliyeti oldu. Ancak bizler sanayi ve tarım ihracatımızı miktar bazında yüzde 4 artırmayı başardık. Dünya pazar payımızı binde 8,5'ten, binde 9'a getirdik. Küresel Doğrudan Yabancı Yatırım Endeksi'nde 2014'te 25. sıradayken, 2015'te 22.sıraya geldik." 

 "Şikayetlerin değil, çözümlerin arayışındayız" 

Mehmet Büyükekşi, Başbakan Davutoğlu'na geçen yıl eylül ayında 17 ana öneri sunduklarını hatırlatarak, bu önerilerin yüzde 60'ının hükümet tarafından dikkate alınarak hayata geçirildiğini söyledi. 

Bunlardan bazılarının, "yüksek teknoloji yatırımlarına tüm bölgelerde 5. Bölge teşviklerinin uygulanması, KKDF oranlarının sıfırlanması, istihdam katkıları, Ar-Ge merkezi personel sayısının 30'a düşürülmesi" olduğunu belirten Büyükekşi, hükümete bu kararlı adımlarından dolayı müteşekkir olduklarını söyledi. 

Büyükekşi, bu süreçte Bakan Zeybekci'ye "Türkiye markası ve sloganının geliştirilmesi, tasarıma verilen destekler, Türkiye ticaret merkezleri, A.TR belgeleri ve menşe şahadetnamesinin ihracatçı birliklerce de düzenlenmesi" gibi kararlı adımların atılmasından dolayı teşekkür etti. 

2023 vizyonuna hizmet edecek sektörel beklentilerini 13 ana başlıkta paylaşan Büyükekşi, şöyle devam etti: 

"İhracata yönelik devlet desteklerinin, toplam ihracatımıza oranı her yıl düşüyor. Bu oranın yüzde 1'e çıkarılmasını istiyoruz. İhracata yönelik bir kredi garanti fonu kurulmasını ve finansmana erişimin kolaylaştırılmasını istiyoruz. Dahilde İşleme İzin Belgesi sisteminin ihracatımız için kritik önem taşıdığına inanıyoruz. İleri teknoloji üretim ve yüksek katma değer için offset uygulamalarına ihtiyacımız var. Savunma ve havacılık, medikal cihazlar, ilaç ve eczacılık ürünleri, optik ve iletişim cihazları, elektrikli-elektronik cihazlar, sektörlerinde daha fazla yatırıma ihtiyacımız var. Bu yönde biz de ödevimizi yapıyoruz. Yatırımlara yön verecek 2023 inovasyon stratejisini ilgili bakanlıklarımızla beraber tüm sektörlerde çalışıyoruz." 

Nitelikli insan kaynağına ve temel bilimlerden mezun, Ar-Ge merkezleri için doktora ve yüksek lisanslı araştırmacıların sayısının artmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Büyükekşi, şunları kaydetti: 

"Kayıt dışı ekonomi haksız rekabet açısından bizim için büyük sorun oluşturuyor. İşgücü piyasaları etkinliğinin ve esnekliğinin artırılması. Ar-Ge merkezlerinin desteklerinin artırılması, yenilenebilir enerji yatırımına ve enerji verimliliğine verilen desteğin artırılması, insan haklarına, hukukun üstünlüğüne dayalı yeni bir anayasa ile yargıya güvenin yeniden tesis edilmesi büyük önem taşıyor. Lojistik altyapımızın geliştirilmesi ve gümrüklerdeki sorunların çözülmesi, Gümrük Birliği'nin 'upgrade' edilmesi ve diğer ülkelerle STA'lara ve ABD ile TTIP'ye dahil olmak için bizim için çok önemli. Son bir özel talebimiz ise Hopa - Batum demiryolu hattı bizi Batum limanıyla Çin'e kadar uzanan hatta bağlamış olacak." 

Şikayetlerin değil, çözümlerin arayışında olduklarını vurgulayan Mehmet Büyükekşi, 2023 hedefleri için çok çalışarak, daha çok terleyerek daha girişimci, verimli ve rekabetçi olacaklarını sözlerine ekledi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir