Sanayici 'başkanlık sistemi' istedi

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, istikrar için Türkiye’nin başkanlık sistemine geçmesinin şart olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, istikrar için Türkiye’nin başkanlık sistemine geçmesinin şart olduğunu belirtirken, “Eğer anayasa değişmezse halkın yüzde 50’den fazla oyla seçeceği cumhurbaşkanı ile hükümet arasında çift başlılık çıkar. Bugüne kadar cumhurbaşkanları karşılıklı nezaket çerçevesinde yetkilerini kullanmadılar. Ancak halktan destek alacak cumhurbaşkanı yetkilerini kullanacaktır” dedi. Ekonomik gelişmelere de değinen Özdebir, piyasada tahsilatta büyük sıkıntı olmasına rağmen çarkların döndüğünü bildirdi. Başkan Özdebir, son dönemlerde yeni yatırım için yabancı kuruluşların kapılarını çalmaya başladıklarını belirtirken, bunların savunma sanayinde ön plana çıkan şirketler olduğu bilgisini verdi. 

Özdebir, Türkiye’nin yeni bir döneme girdiğini belirterek, ilk kez halkın seçeceği cumhurbaşkanı ile birlikte aslında fiilen başkanlık sistemine de geçiş yapılacağını söyledi. Bir grup gazeteciye gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Özdebir, halkın seçeceği cumhurbaşkanının farklı bir güve sahip olacağının altını çizerken, “Yüzde 50’nin üzerinde oy alacak bir cumhurbaşkanı Türkiye’de yeniden iki başlı yönetim olmasına yol açar. Anayasa bir an önce değiştirilerek çift başlılığın ortadan kaldırılması gerekiyor” dedi. Bugüne kadar cumhurbaşkanlarının yetkilerini karşılıklı nezaket içinde tam olarak kullanmadıklarına vurgu yapan Özdebir, artık bunun da değişeceğini söyledi. 

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın baskın bir kişiliğe sahip olduğunu bildiren Özdebir, “Eğer seçilir ve parti ile uyumlu çalışırsa o zaman ‘Cumhurbaşkanı tarafsız olmalı’ şeklinde eleştiriler gelecek. Keşke bu süreçte Anayasa değişikliği yapılsa da görevler tanımlansa” dedi. 

‘Yabancı şirketler yatırım için kapımızı çalmaya başladı’ 

Ekonomiye ilişkin gelişmeleri de değerlendiren Nurettin Özdebir, tahsilat konusunda büyük sıkıntı olsa da yine da çarkların dönmeye devam ettiğini söyledi. Özdebir, bu durum içeride yatırımlara olumsuz yansısa da yabancı yatırımcıların ilgilerinin kesilmediğini söyledi. 

Yabancı yatırımların ortaklık veya satın alma yönünde yatırım yapmak üzere kapılarını çalmaya başladıklarını belirten Nurettin Özdebir, “Savunma sanayii konusunda yüksek teknolojili üretim konusuyla uğraşan iki şirket gelip başvurdu. Türkiye’nin pazarın göbeğinde olduğunu biliyorlar. 7-8 ay önce bir ABD şirketi zırhlı araç üretimi için gelmişti. Bursa ve Mersin’de serbest bölgelere yatırım yapıyorlar” diye konuştu. 

Merkez Bankası’nın faizlerin maliyet enfl asyonu yaratacak şekilde arttığı dönemde karar aldığını vurgulayan Özdebir, “Irak’ta karışıklık olmasaydı, faizi daha çok indirebilirlerdi” dedi. 

Son dönemlerde Türkiye’ye haftada 1 milyar dolar para girdiğini söyleyen Nurettin Özdebir, “TL’nin değerli olduğu dönemde yapılamayan bazı işler yapılmaya başlandı. İnsanlar Çin’den ithal etmek yerine içeriden temin etmenin yollarına arıyorlar” dedi. Özdebir dolar kurunun uzun bir süre 2.15-2.20 arasında seyredeceği yılı ise 2.30 seviyelerinde kapatacağı öngörüsünde bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir