Satınalma Müdürleri Endeksi son 5 ayın zirvesinde

MÜSİAD SAMEKS Endeksi mart ayında 53,32 puana yükseldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Satınalma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) mart ayında 53,32 puana yükselerek son 5 ayın zirvesine çıktı. 

MÜSİAD tarafından hazırlanan SAMEKS'in mart ayı sonuçları açıklandı. Buna göre, önceki ayda başlayan yukarı yönlü hareket mart ayında ivme kazanmaya devam ederek, hem sanayi hem de hizmetler sektörü endeksleri 50 baz puanın üzerinde seyretti. 

Mart ayında SAMEKS Toplu Endeksi 53,32 puana tırmanırken, SAMEKS sanayi endeksi 4,24 puan artışla 55,56'ya, hizmetler endeksi ise 3,54 puan artışla 52.32'ye yükseldi.  

Geçen yılın aralık ayında başlayan siyasi çalkantıların etkisiyle ocak ayında hızla düşüşe geçen ekonomik göstergeler şubat ayında toparlanmaya başlarken, mart ayında da bu iyileşme sürecine devam edildi. Özellikle reel sektörün, siyasi dalgalanmalara rağmen üretim, satış ve istihdama devam ettiği görüldü. 

Martta SAMEKS Sanayi Endeksi 4,24 puan yükselerek 55,56 puana çıktı. Endeksin alt bileşenlerindeki en önemli artışlar 7,83 puanla yeni siparişler ile 4,67 puanla istihdam endeksinde gözlendi. Bunu 4,09 puanlık artışla girdi satın alımları izledi. Bu üç göstergede birden gözlenen artışların sonraki aylarda sanayi üretimine ve milli gelir artışına katkı sağlaması bekleniyor.  

İş hacmi, girdi satın alımları, stoklar, tedarikçilerin teslim süreleri ve istihdama yönelik sorulan beş soru ile hizmet işletmelerindeki değişimlerin ölçüldüğü SAMEKS Hizmetler Endeksi, mart ayında 3,54 puanlık artışla yeniden baz puanın üzerine çıkarak 52,32 değerine yükseldi. Söz konusu bu endeks geçen yılın aynı ayında 55,66 puan olarak ölçülmüştü.  

Hizmetler sektöründe en önemli yükseliş 6,44 puanlık artışla iş hacminde gözlenirken, bunu 3,52 puanlık artışla istihdam izledi.  

Halen siyasi belirsizliklerin devam ettiği ve tüm gözlerin 30 Mart yerel seçimlerine kilitlendiği bir ortamda, özellikle sanayi sektörü üretimi ve yeni siparişlerdeki artışların reel sektörün daha ziyade üretime odaklandığını gösterdiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: 

"Hem sanayi hem de hizmetler sektöründe girdi alımları ve istihdamda gözlenen artışlar da, işletmelerin sonraki aylara yönelik olumsuzluk içerisinde olmadıklarını göstermektedir. Yerel seçimlerde, beklentilerin çok dışında sonuç ve gelişmelerin olmaması durumunda, bu yukarı trendin devam edeceği, iş hacmi ve üretimin artacağı öngörülebilir."