Sektör tepkili: Çok şaşırdık, 24 milyar TL’lik alışverişi keser

AVM'lerde 'pazar günler alışveriş yasağı' bugün Meclis gündemine geliyor. Önerinin sürpriz olduğunu söyleyen sektör temsilcileri ise, önerinin kabul edilmeyeceğini belirterek, "Eğer öneri kabul edilirse, 24 milyar TL'lik alışverişi keser" diyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÖZLEM ERMİŞ BEYHAN

TBMM Başkanlığı’na sunulan yasa önerisi kabul edilirse, AVM’ler pazar ve resmi tatil günlerinde kapalı olacak. Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü, bu yeni önerinin sürpriz olduğu belirterek, “Çok şaşırdık. Ticaret Bakanlığı zaten bir yasa üzerinde çalışıyordu. Daha yeni bu çalışma için görüşlerimizi paylaştık. Pazar günleri AVM’lerin kapanmasına dair yeni önergeyi bununla nasıl koordine edecekler bilemiyorum” dedi. 

Belgü düzenlemenin serbest ticaretin önüne geçeceğini vurgulayarak, “Bunun uygulanabilirliği çok fazla yok. Ülkemizde toplam ticaretin yüzde 30’u pazar günleri yapılır. 75 milyar TL’lik cironun yaklaşık 24 milyar TL’sini sırf pazar günleri kapatmakla kesersiniz. Akşam kısıtlamasını, resmi tatilleri katmıyorum bile” dedi. Belgü 400 metrekareden büyük cadde mağazalarının da aynı kısıtlamalarla yüz yüze olduğunu, önerinin Türkiye’nin ekonomik ve sosyal gerçeklerine uymadığını vurguladı. 

Bengü, "Türkiye’deki 50 milyar dolarlık AVM yatırımının 17 milyar TL’sine imza atan yabancıların bu tasarıya bakışı ne?" sorusuna ise, “Tabii ki rahatsızlar. Ama sanıyorum onlar da alıştılar bize... Sonunda aklıselimin galip geleceğini ve bu kısıtlamaların hayata geçmeyeceğini düşünüyorum” yanıtı verdi. 

Vahap Küçük:
Bu önerinin hayata geçeceğine inanmıyoruz

Tüm Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu’nun Başkanı Vahap Küçük de aynı görüşte. Küçük, “Bu sadece bir öneri, bakanlığın dahi haberi yok. Perakendeyi, istihdamı, yerli-yabancı yatırımcıyı etkileyecek bu önerinin hayata geçeceğine inanmıyoruz” dedi. Küçük, yasak ve sınırlandırma getiren bu önerinin popülist bir yaklaşım olduğunu vurgularken, “Gündeme bile alınmayacağına, aklıselimin galip geleceğine inanıyorum” ifadesini kullandı. 

Nihat Özdemir:
Bundan fayda sağlayacak hiçbir kesim olmayacak

Gıda Perakendecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir de dün yaptığı açıklamada, “Böyle bir teklifin kabulü halinde bundan fayda sağlayacak hiçbir kesim olmayacağını ama kaybedenin tüm ülkemiz ve ülkemiz insanı olacağını özellikle belirtmek isteriz” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir