Sığır yetiştiricileri 'Eğitim Çiftliği' kuruyor

Hayvan sayısı bakımından Türkiye’nin en büyük birliği olan İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, köyden kente göçün önüne geçmek için Eğitim Çiftliği kuracak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ARZU ALP

İZMİR - Hayvan ithalatının önüne geçmek ve sağlıklı hayvan üretimini sağlamak amacıyla başlattığı Düve Çiftliği Projesi ile Türkiye’ye örnek olan İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, yine örnek bir projeye imza atıyor. Hayvan sayısı bakımından Türkiye’nin en büyük birliği olan Sığır Yetiştiricileri Birliği, hayata geçireceği Eğitim Çiftliği Projesi ile MEB sertifikalı hayvan bakıcısı yetiştirecek. Birlik Başkanı Ali Gülkaynak, köyden kente göçün de önüne geçilmesini sağlayacak projeyi 2015 yılında tamamlamayı hedeflediklerini söyledi. 

Sosyal ve ekonomik anlamda üreticiye büyük fayda sağlayacak eğitim çiftliği için Bayındır Yolu üzerinde 45 dekarlık bir arazi satın aldıklarını belirten Gülkaynak, “Yerel üreticilerin kentlere göç etmeden üretim yapabilmesi için bulundukları yerde para kazanabilmeleri lazım. Toplam 3 milyon liraya mal olacak eğitim çiftliğimizde katılımcılara uygulamalı eğitimler vereceğiz” dedi. 

Üniversiteden akademisyenlerden de eğitim desteği alacaklarını belirten Gülkaynak, şu bilgileri verdi: “Burada öncelikle 50 baş sağmal inek kapasiteli son teknolojiye uyarlanmış örnek bir aile işletmesi kuracağız. Çiftlik bünyesinde 25 kişilik lojman bulunacak. İdari bina içerisinde bir konferans salonu oluşturulacak. Ayda yaklaşık 30 kişiye en az 20'şer günlük konaklamalı olarak bakım, besleme, sağım, kızgınlık kontrolü, doğum, buzağı büyütme konularında teknik bilgiler aktaracağız. Ayrıca bünyemizdeki teknik personel ile kursiyerlere tırnak bakımı, boynuz köreltme, temizlik gibi süt sığırı işletmelerinin rutin işlemlerinin nasıl yapılacağını göstereceğiz. Başarılı olanlara MEB onaylı sertifika vereceğiz.” 

Gülkaynak, Eğitim Çiftliği’nde üreticilerin eksiklerini tamamlayacaklarını dile getirdi. Katılımcıların alacakları sertifika ile donanımlı bakıcılar haline geleceklerini vurgulayan Gülkaynak, sertifika ile piyasada iş bulmalarının kolaylaşacağını ifade etti. Düve Çiftliği Projesi ile Türkiye’ye örnek olduklarını vurgulayan Gülkaynak, Eğitim Çiftliği Projesi ile de sektöre bir yenilik getirdiklerini belirterek, “Yerimizi satın aldık. Projeleri hazırlayacağız, yol haritasını çizdikten sonra inşaatlarına başlanacak. Çiftliğimiz sadece üyelerimize değil, diğer illerden faydalanmak isteyenlere de hizmet verecek” dedi.

Türkiye’de ilk defa Türkmenistan’a düveyi biz sattık 

Gülkaynak, Tire, Ödemiş ve Bergama’da olmak üzere toplamda 2 bin 500 başlık düve çiftlikleri bulunduğunu hatırlatarak, “Tire’de bulunan bin baş hayvan kapasiteli düve çiftliğiyle 2013’te Türkiye’de ilk kez düve satışlarına başladık. Birlik olarak düve işletmesini kurarken ilk hayalimiz, ülkemizi canlı süt hayvanı ithal eden ülke olmaktan kurtarmak ve canlı süt sığırı ihraç eden ülke konumuna getirmek olmuştu. Bu hayalimizi gerçekleştirdik. Türkiye’de ilk defa Türkmenistan’a düve satışını gerçekleştirmenin gururunu yaşadık. Gaziantep, Şanlıurfa ve Kütahya’dan aldığımız düve taleplerine 4 ay sonra cevap verebileceğiz” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir