Sosyal medya fenomenleri pazarlamanın gözdesi oldu

Attıkları bir tweet, çektikleri birkaç saniyelik bir video, yazdıkları bir yazıyla milyonları harekete geçiren sosyal medya fenomenleri pazarlamanın yeni gözdesi oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Selenay Yağcı

Dijital çağ tüketicilerin alışkanlıklarını değiştirince pazarlama trendleri de evrildi. Yeni trend Influencer Marketing. Dijital çağın tüketicileri, bir ürün ya da hizmeti satın almadan önce bloglar da dahil olmak üzere bir dizi sosyal medya kanalından diğer kullanıcıların deneyim ve düşüncelerine göz atıyor. Yeni trend satış kararlarını, bazıları milyonlara ulaşan takipçileriyle kanaat önderleri toplulukları yönlendiriyor. Markaların kanaat önderleri ile pazarlama çalışmasına Influencer Marketing, yani ‘Hatırlı Pazarlama’ deniyor. Basın toplantılarında gazeteciden çok blogger, reklam kuşaklarında ünlüler kadar Influencer’lar çıkıyor karşımıza. Yük sek ücretli anlaşmalara imza atıp marka yüzü olarak boy gösteriyorlar. Milyon larca takipçilerini attıkları bir tweetle, çektikleri birkaç saniyelik videoyla harekete geçirebiliyorlar. Onlara ‘internet fenomeni’ veya ‘Influcer’ deniliyor. Sosyal platformlardaki hakimi yetleri sağlamlaştıkça markalarla işbirlikleri de artıyor. Genellikle bir ajansla çalışıyorlar. Kozmetik, giyim, teknoloji başta olmak üzere birçok sektörde etkililer. Penti, Boyner, Nike, Maybelline gibi markalar reklamlarında oynatıyor. Otomotiv markaları ‘araçlarıyla bir fotoğrafa’ araba veriyor.

Şirketin değerini 200 milyon dolara çıkardılar

15 aylık bebek Harlen Bodhi White, Instagram’daki fotoğraflarından 1 milyon dolar kazanıyor. Instagramda 1.2 milyon takipçisi olan 22 yaşındaki Avustralyalı model, sosyal medyada paylaştığı her bir fotoğraf için 15 bin dolar kazanıyor. Calvin Klein’in çalıştığı 600 influencer, milyonlarca kişiyi harekete geçirdi. Women’s Wear Daily’nin araştırmasına göre, dünya çapında 25 milyon marka etkileşimi aldı. Selena Gomez, Adidas kombinleriyle başlattığı kampanya ile marka hakkında 12 bin post ve 71 bin yorum paylaşıldı. Adidas satışları yüzde 24.2 arttı. İsveçli saat markası Daniel Wellington’ın yüzlerce influencer’la çalıştı. Sonuç, startup şirketi Daniel Wellington, 150 bin dolarlık değeri 2 yılda 200 milyon dolara çıktı.

Yerli şirketler trendi keşfetti

THY, Zach King ile birlikte yeni uçak içi güvenlik demo filmini çekti. 1 hafta içinde Twitter’da yaklaşık 50 bin, Youtube’da 15 milyon erişim sağladı.

Becca Kozmetik, güzellik blogger’ı Jaclyn Hill’le anlaşma yaptı ve ‘Becca x Jaclyn Hill Champagne Pop.’ isimli ürünü piyasaya sürerek 3 milyona yakın etkileşim aldı. Ürün, ilk 20 dakikada 25 bin adet sattı. Boyner, kampanyasında Billur Saatçi, Meriç Küçük, Ayşegül Afacan Köksal & Yasemin Öğün ile 3 farklı reklam filmi çekti. Türkiye’de çekilen ilk kare formatlı reklam filmleriyle beraber, blogger ve fenomenler takipçileri ile TV’de buluştu.

1 milyona yakın abonesi olan ünlü en eski makyaj bloggerı Sebi Bebi’nin gönderileri ortalama 3 milyon izlenmeye ulaşıyor. Bebi, markalardan gönderi başına 60 bin lira alıyor. Duygu Özaslan, Billur Saatçi gibi sevilen ve tanınan ünlü moda bloggerları, markalarla yaptıkları projeler için 10 bin TL’yi bulan rakamlar talep ediyor.

Ürünlerin sosyal medyadan tanıtımı için proje oluşturabilen internet platformları da var. Bunların birçoğu startup. Birkaçı yerli girişim. Pazar yeri mantığı ile çalışıyorlar. Influencer’lerden gelen tekliflerden seçim yaparak reklam kampanyalarını hızlıca başlatabiliyorlar. PublicFast.com, Viral- King, Unite.ad, Niche, Influanza bunlardan bazıları.

Neler olacak?

Bu alanda, önümüzdeki dönemde beklenen gelişmeler şöyle özetleniyor: Influencer’lar tek bir konudan farklı dallara ve daha çok lifestyle’a yönelecek. Hesaplarında daha fazla markalı içerik görülecek. Ünlüler ve Influencer’lar arasındaki çizgi silikleşecek. Canlı yayın artmaya devam edecek. Influencer stratejilerinde tıklama başına maliyet (CPC) ve erişim başına maliyet (CPE) modelleri yaygınlaşacak. Yerel influencer’ın önemi ve hikayeli anlatımlarla marka iletişimi artacak.

Sonuçlar çok olumlu

Araştırmalara göre Influencer marketing'e yatırımlar 6 katı geri dönüş sağlıyor. Önümüzdeki 12 ay içinde influencer marketing’e yatırım yapacak markaların yüzde 80 artacağı tahmin ediliyor. Markaların yüzde 50’sinin pazarlama bütçelerinde influencer marketing payını 2 katına çıkaracağını belirtiyor. Sosyal medya, satın alma kararını yüzde 74 oranında etkiliyor. Sprout Social sitesinde bu oranların detayları; yüzde 86 Facebook marka etkileşimleri, yüzde 65 Twitter takipleri, yüzde 55 blog yazıları ve ürünlerin altına yapılan yorumlar; son olarak yüzde 50 videolar şeklinde dağılıyor. Nielsen göre tüketicilerin yüzde 92’si, kulaktan kulağa aktarılan tavsiyelere güveniyor. OMG’nin araştırmasına göre Twitter kullanıcılarının yüzde 56’sı arkadaşlarının tavsiyelerine güveniyorlar, yüzde 49’u influencer’lara kulak veriyor.

Uzmanlar ne diyor?

Mbsays Sosyal medya direktörü Soner Sezer, Influcer pazarlamanın önemli hale gelmesi ile ilgili olarak, “Influencer’lar, birer tüketici olduğu düşünülerek samimi olduklarını düşündürüyor. Bannerlar artık fark edilmez oldu, internet kullanıcısının yüzde 47’si reklam engelleyen programlar kullanıyor” dedi. Socialfamous Kurucu Ortağı Bahadır Mısır, fenomen kullanımının pazarlama karmasının vazgeçilmezlerinden biri olduğunu söyledi. Mısır, “Fenomenlerin ya da influencer’ların pazarlama ileti şimdeki yeri artıyor. Yıllık pazarla ma planlarına influencer’lar dahil ediliyor” diye konuştu. Muse CEO’su Serdar Ekrem Şirin de “Fenomenlerin bir kısmının etki alanı yüksek. Yaptıkları her şey takip ediliyor ve önerdikleri şeyler satın alınıyor. Yayıncı olmaya karar veren ve düzenli video içerik üretmeye başlayan markalar da var ve iyi örnekler çıktıkça bu diğer markaları da cesaretlendiriyor” dedi.

Fenomenlerin eleştirisi

Twitter Fenomeni ‘asipislik’ (Arda Özdemir), artık Influcer’lar marka seçmeye başladığını söyledi. Özdemir, marka talebinin giderek arttığını ancak fiyatlarda ucuza kaçılabildiğini söyledi. Blogger Mine Canan, bazı blogger’lar için samimiyetin çok önemli olduğunu söylerken bazı blogger’ların bunu TV kanalı gibi iş ilişkisi içinde yaptıklarını belirtti. Çoğu markaların blogger’lara ucuz iş gücü olarak baktığını kaydeden Mine Canan, “Hem pazarlama yapmak istiyorlar hem de gazeteci olarak görmek istiyorlar. Sermaye ayırmadan bedavadan iletişim ve etkileşim kurarak markaya müşteri çekmek isterken objektif düşüncelerinizi paylaşmanızı istemeyebiliyorlar” dedi.