TESK'ten 'destek primi' tepkisi

TESK Genel Başkanı Palandöken, "Emekli esnaf ve sanatkarlardan sosyal güvenlik destek primi almak, gençlere iş imkanı sağlayan bir kesimi, ödüllendirilmesi gereken yerde cezalandırmak anlamına gelmektedir" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, emekli olup da çalışmaya devam eden esnaflardan Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) kesildiğini belirterek, "Emekli esnaf ve sanatkarlardan bu primi almak, gençlere iş imkanı sağlayan bir kesimi ödüllendirilmesi gereken yerde cezalandırmak anlamına gelmektedir" ifadelerini kullandı.

Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, emekli olup da çalışan esnaflardan SGDP kesilmesinin bir nevi cezalandırma olduğunu savundu. Söz konusu uygulamanın iş gücüne katılması beklenen gençlere yer açmayı amaçladığını belirten Palandöken, şunları kaydetti:

"Emekli olduğu halde çalışmaya devam eden esnaf ve sanatkarlar, genç işgücünün önünü kapatmak yerine, onlara iş imkanı oluşturuyor. Bu nedenle, emekli esnaf ve sanatkarlardan sosyal güvenlik destek primi almak, gençlere iş imkanı sağlayan bir kesimi ödüllendirilmesi gereken yerde cezalandırmak anlamına gelmektedir. Bu nedenle, SGDP uygulaması tamamen kaldırılmalıdır."

Yapılan yasal düzenlemelerin işyeri açılışlarını kolaylaştırarak, hizmet sektörünün genişlemesine olumlu katkı sağlayacağını belirten Palandöken, "Eğer esnaf ve sanatkarın işyeri açması teşvik edilirse işsizliği absorbe edecek güç olacaktır. 2015 yılının ilk iki ayında 42 bin 785 esnafın işyeri açarak hem ekonomiye hem de istihdama katkı sağladı. Esnaf devletten iş istemiyor, destek bekliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir