TİM: Faiz indirimi kadar önemli

TİM Başkanı Büyükekşi, zorunlu karşılıklarda indirim yapılmasının ihracata olumlu etki yapacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İhracatçılar, Merkez Bankası'nın zorunlu karşılıkları indirmesini olumlu karşıladı. "Karar, faiz indirimi kadar önemli" diyen TİM Başkanı Büyükekşi, birkaç puan daha indirim yapılması gerektiğini paylaştı.

Merkez Bankası zorunlu karşılıkları indirdiMerkez Bankası zorunlu karşılıkları indirdi

 Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Merkez Bankası’nın zorunlu karşılık oranlarında indirim kararını değerlendirdi.

TİM Başkanı Büyükekşi, “9 Ağustos’ta zorunlu karşılık oranlarında 50 baz puanlık indirim yapılmıştı. Bugün de ilave bir 50 baz puanlık indirim yapıldı. Bu indirimlerle birlikte piyasalarda ciddi bir likidite artışı sağlanmış olacak. Bu likidite artışının kredi maliyetlerinde düşüşe yol açacağını öngörüyoruz. Bankaların uyguladığı ticari kredi faizlerinde oluşabilecek düşüş ihracatçılarımızın düşük maliyetli krediye ulaşımlarını sağlayacaktır. Dolayısıyla Merkez Bankası’nın almış olduğu bu karar yatırımlarda artış ve paralelinde ihracata olumlu etki yapacaktır” dedi.

Ekonomistler MB hamlesi için ne diyor?Ekonomistler MB hamlesi için ne diyor?

 "İndirimlerin devamını bekliyoruz"

Son dönemde Merkez Bankası’nın aldığı kararların ülkemizde yatırım ortamının iyileşmesi ve ihracatın gelişmesi için önemli katkılar sunduğunu belirten Büyükekşi, şu değerlendirmede bulundu:

“Merkez Bankası mart ayından itibaren faiz koridorunun üst bandında kayda değer indirimler gerçekleştirdi. Son dönemde piyasaları rahatlatıcı bu adımları, zorunlu karşılık oranlarını indirerek desteklemiş oldu. Faiz indirim kararları ne derece önemli ise, zorunlu karşılıkların düşürülmesinin de aynı derece önemli olduğuna inanıyoruz. Önümüzdeki dönemde zorunlu karşılıklarda düşüşün devam etmesi en büyük temennimiz. Birkaç puan daha indirim yapılması gerektiğini düşünüyoruz.

Merkez Bankası’nın bankalara attığı bu pası bankalar da yatırımcılara ve ihracatçılara yansıtmalı. Bu sayede ülke olarak yatırımların ve ihracatın önü daha da açılmış olacaktır.”