TİM: Kredi Garanti Fonu bir an önce hayata geçmeli

TİM Başkanı Büyükekşi, Ekonomi Bakanı Zeybekci'nin de katıldığı toplantıda İhracat Kredi Garanti Fonunu bir an önce hayata geçmesini beklediklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçı birliği başkanlarının katılımıyla gerçekleştirilen TİM Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, bu toplantılarda ihracatçılar olarak taleplerini ve çözüm önerilerini doğrudan devlet büyüklerine aktarma fırsatı bulduklarını belirterek, "Ortaya çıkan istişare atmosferinin hem ihracatımıza hem de ekonomimize önemli katkılar sağlayacağından şüphemiz yok." dedi.

Birlik ve beraberlik ortamının devam etmesi durumunda, hiçbir gücün Türkiye üzerindeki planlarının başarıya ulaşamayacağını aktaran Büyükekşi, bugün buradaki toplantılarının ana sebeplerinden birisinin 15 Temmuz'dan sonra ekonomiyi nasıl daha iyi noktalara taşıyabileceklerini konuşmak olduğunu dile getirdi.

Büyükekşi, 15 Temmuz terörist girişiminin ardından Türkiye'ye yönelik yurt dışında medya kuruluşları aracılığı ile karalama kampanyası yürütüldüğünü kaydetti.

'Yurt dışında anlatmak zorundayız'

Bu yapılanlara karşılık imaj kampanyası yürüttüklerini anımsatan Büyükekşi, "Ülkemizde siyasi anlamda birliktelik üst düzeye çıkmış durumda. Ekonomimizin çarkları ise böyle bir olay yaşanmamış gibi dönmeye devam ediyor. Hükümetimiz, planlanan reformları bir bir hayata geçirmeye devam ediyor. Bunu yurt dışına anlatmak zorundayız." diye konuştu.

Büyükekşi, Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu toplantısını anımsatarak, bu toplantı çerçevesinde alınan kararlardan bahsetti.

Buna göre ihracatçılara yeşil pasaport verilebileceğini, uluslararası şirketlerin bölge merkezlerini Türkiye'ye getirmeleri için vergi istisnaları geleceğini, SGK beyannameleri ile vergi beyannamelerinin birleştirilerek verilebileceğini aktaran Büyükekşi, "Diğer taraftan, 28 Temmuz'da yasalaşan Uluslararası İşgücü Kanunu Tasarısı ile şirketlerimizin ihtiyaç duyduğu nitelikli yabancı personel çalıştırılması imkanı getirildi. Damga vergisinde yeni düzenlemeler yapılarak maliyetlerin düşürülmesi sağlandı." dedi.

'Fonun hayata geçmesi gerek'

Büyükekşi, TİM olarak önem verdikleri bu konularda ilgili düzenlemelerin yapılmasından ötürü hükümete şükranlarını sunduklarını, İhracat Kredi Garanti Fonunun bir an önce hayata geçmesini beklediklerinin altını çizdi.

Dünya genelinde ticaretin merkezi olan bölgelerde Türkiye'nin imajını tam olarak yansıtabilecek, 7/24 fuar mantığıyla çalışan Türk Ticaret Merkezleri (TTM) kurmaya başladıklarını vurgulayan Büyükekşi, ilk olarak İran'da bir şirket kurduklarını, şu anda ABD'de de çalışmalarını yürüttüklerini dile getirdi.

Büyükekşi, "Önümüzdeki dönemde de Dubai, İngiltere, Almanya, Japonya, Kenya ve Rusya gibi dünyanın çeşitli ülkelerinde TTM'lerimizi açmaya devam edeceğiz. İlerleyen yıllarda, TTM'lerimizin ihracatımıza büyük katkıları olacak." şeklinde konuştu.

'Üyelerimizi mitinge davet ettik'

Leonardo da Vinci'nin "Rotanı bir yıldıza sabitlersen bütün fırtınalarda yolunu bulursun." sözünü hatırlatan Büyükekşi, konuşmasına şöyle devam etti:

"İhracatçılar olarak bizler, piyasanın içindeki en dinamik aktörleriz. Hedeflerimiz büyük. Ama ulaşılmaz değil. Hedeflerimizi gerçekleştirmek için ihracatımızı kalıcı ve sürekli bir şekilde artırmamız gerekiyor. Bunun için gerekli olan dört temel prensip var. Bunlar Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşma... Şunu da eklemek istiyorum; dün tüm ihracat ailesini, yaklaşık 150 bin kişilik paydaşlarımızı mail ve mesaj yoluyla İstanbul Yenikapı'da düzenlenecek Demokrasi ve Şehitler Mitingi'ne çağırdık.

Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Gazi Meclisimizde temsil edilen bütün partilerimizin üyeleriyle katılacakları, milli birliğimizin göstergesi olan bu miting vesilesiyle, yüce Türk milleti tek bir vücut olarak tüm dünyaya sesini duyuracak. Buradan tekrar, ülkemiz ve milletimizin aydınlık geleceği için 7 Ağustos Pazar günü saat 17.00'deki Yenikapı Mitingi'ne tüm ihracatçılarımızın katılımını bekliyoruz. Bu ülkenin kahraman gazi ve şehit torunları olarak ay yıldızlı bayraklarımızla bir arada olacağız."