TİSK küçülme eğilimine karşı uyardı

TİSK, "Verimlilik artışının zayıflaması, 2012'deki ve 2013'ün ilk yarısındaki küçülme eğilimine geri dönüş endişelerini doğurdu" açıklamasını yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), verimlilik artışının zayıflamasının 2012'deki ve 2013 yılının ilk yarısındaki küçülme eğilimine geri dönüş endişelerini doğurduğunu bildirdi.

TİSK'ten yapılan açıklamada, TÜİK'in açıkladığı 2013 yılının 4. çeyreğine ait imalat sanayii üretim ve istihdam verileri kullanılarak hesaplama yapıldığı belirtildi. 

Bu hesaplara göre Ekim, Kasım, Aralık aylarını kapsayan dönemde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla üretimin yüzde 4,2, istihdamın yüzde 3,7 ve verimliliğin (işçi başına üretim) yüzde 0,6 arttığı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi: 

"Verimlilik artışının zayıflaması, 2012'deki ve 2013'ün ilk yarısındaki küçülme eğilimine geri dönüş endişelerini doğurdu. Söz konusu dönemde reel işgücü maliyeti ise yüzde 5 arttı. Reel işgücü maliyeti üst üste 7 çeyrek dönemdir (21 aydır) yükseliyor. 2013'ün tamamında imalat sanayiinde üretim 2012'ye göre yüzde 4 yükselirken, istihdam da üretime yakın ölçüde yüzde 3,9 arttı. Dolayısıyla verimlilik yüzde 0,1 artışla yerinde saydı. Buna karşılık enflasyondan arındırılmış (reel) işgücü maliyeti artışı yüzde 5,1 oldu. Reel işgücü maliyeti artışının verimlilik artışına kıyasla çok daha yüksek gerçekleşmesi sanayinin uluslararası rekabet gücünü azalttı ve yatırım kapasitesini zayıflattı."

Açıklamada, 2007'den 2013'e kadar reel işgücü maliyetinin, verimliliğe kıyasla yaklaşık iki kat yüksek artış kaydettiğine işaret edilerek, bu dönemde reel işgücü maliyeti yüzde 13,5 yükselirken, verimlilik artışının yüzde 7'de kaldığı, üretimin yüzde 17,5, istihdamın ise yüzde 9,8 yükseldiği ifade edildi.

İşgücü maliyeti ile verimliliğin birlikte değerlendirilmesini sağlayan ve bir birimlik üretimde işgücü maliyetinin rekabet gücüne etkisini yansıtan "birim işgücü maliyeti" endeksinin ise aynı dönemde 99'dan 105,1'e yükseldiği aktarılan açıklamada, "Bu yükseliş, sanayi ürünlerimizin iç ve dış piyasalardaki başarısının işgücü maliyeti nedeniyle kısıtlandığını ortaya koyuyor. Rekabet gücünün ve istihdamın artırılması için, ücret dışı işgücü maliyetinin, özellikle işletmeler üzerindeki SGK prim yükünün hafifletilip, OECD ortalamasına indirilmesi gerekiyor" değerlendirmesine yer verildi.