TÜİK, 'istisna' istiyor

TÜİK Başkanı Aydemir, kişisel verileri koruma tasarısının geçmesi halinde verilerin üçte birini üretemez hale geleceklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Birol Aydemir, kişisel verileri koruma tasarısının mevcut haliyle yasalaşması durumunda verilerin üçte birini üretemeyeceklerini belirtti.

Düzenlediği basın toplantısında Aydemir, yasanın bazı maddelerinde TÜİK için istisna gerektiğini, tasarının mevcut haliyle yasalaşması halinde "iş sürekli mahkemeye gider" dedi ve şöyle devam etti:
"Kişisel verilerin korunması ile ilgili kanun tasarısında maalesef çok sıkıntı doğuracak kısımlar var. Şu haliyle yasalaşırsa bizim istatistik verilerimizin üçte biri ya üretilemeyecek ya da veri kalitesinde çok ciddi sıkıntı olacak. Bu yasa çıkarsa AB ülkeleriyle uyum biter."

Salı günü hükümet tarafından Meclis'e sevk edilen tasarıda, kişisel verilerin izinsiz işleyenlere ve kişisel verileri koruyaman veri sorumlularına hapis cezalarının yanısıra, 1 milyon liraya kadar para cezası verilmesi öngörülüyor.

Tasarının mevcut durumda yasalaşması halinde kişisel verilerin anonim hale getirilerek kendilerine verilmesinin öngörüldüğünü belirten Aydemir, "Anonim hale getirmek bizim işimiz. Bu yasalaşırsa, adrese dayalı nüfus, doğum ve ölüm istatistiklerini açıklayamayız. Komisyonda kendilerini ikna etmeye ve değiştirmeye çalışacağız" dedi.

Kişisel veriler açısından TÜİK'in çok hassas olduğunu mahkemeye dahi veri vermediklerini söyleyen Aydemir, "Tasarıda 28 maddede bize özel istisna getirilmesi gerekiyor. Yoksa iş sürekli mahkemeye gider" diye konuştu.

Türkiye ve AB arasında Kasım ayında varılan mutabakatta, AB ülkelerine gidecek Türk vatandaşlarına vize muafiyeti getirilmesi karşılığında, Türkiye'nin geri kabul anlaşmasıyla birlikte bir dizi AB uyum yasasını da çıkarma yükümlülüğü bulunuyor.

Bu yasaların arasında Kişisel Verileri Koruma Yasası da var.

TÜRKİYE'DEKİ SURİYELİ MÜLTECİLER

Türkiye'deki Suriyelilerin büyük kısmının TÜİK tarafından nüfusa kaydedilemediğini de vurgulayan Aydemir, "Kaydetmek için ikamet tezkeresi gerekiyor. Tezkere için de en az üç ay bu ülkede oturur statüsü alması lazım. Bu yüzden geçici korumayla gelen Suriyelilerin çok az bir kısmı nüfus içinde gösterilebiliyor" ifadelerini kulandı.

AFAD'a göre Türkiye'de yaklaşık 2.5 milyon Suriyeli mülteci bulunuyor.

TÜFE SEPETİNDE DEĞİŞİKLİK

Aydemir Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) sepetinde yaptıkları değişiklikleri de şöyle anlattı:
"Bu yılki TÜFE sepetinde 426 madde 417’ye, çeşit sayısı da 945'ten 924'e düşüyor. Çiğ köfte, pizza, avukatlık ücreti ve elbise fiyatları sepete girerken, bezelye, 2000 cc. üzerinde motor hacmi olan araçlar sepetten çıkarıldı"

MİLLİ GELİR HESABI

Aydemir artık kişi başına düşen milli gelir hesabında yılın dört çeyreğinin yanısıra, bundan bağımsız yılda bir milli gelir açıklaması daha yapılacağını duyurdu.
Aydemir, "Arada bir veri farkı çıkarsa güncelleme son açıklanan yıllık rakama bakılarak yapılacak.. Bunun yanı sıra artık bölgesel milli gelir de açıklayacağız.. Cari açıktaki deliğe kadar ekonomideki bütün verileri hizmete sunacağız" diye konuştu.