Türk markaları yurtdışında 500 yeni mağaza açacak
Sınır ötesi operasyonlarını hızlandıran Türk markaları yıl sonuna kadar 500’den fazla yeni mağaza açmayı hedefliyor. Böylece, Birleşmiş Markalar Derneği’ne üye olan şirketler 2 bin 500 olan mağaza sayılarını 3 binin üzerine çıkaracak.
İmam GÜNEŞ
Türk markaları yıl sonunda yurtdışında 500 yeni mağaza hedefini aşacak. Birleşmiş Markalar Derneği’nin (BMD) 99 üyesinin yurt dışında 2 bin 500’ ün üzerinde mağazasında Türk tabelası bulunuyor. Sınır ötesi hedef başarılı olduğu takdirde mağaza sayısı 3 bini aşacak. “Türk ekonomisinin ve perakende sektörünün ‘özel kuvvetleri’ olarak adlandırdığımız markalarımızın yurtdışında çok daha büyük başarılara imza atacaklarını şimdiden söyleyebiliriz” diyen BMD Başkanı Sinan Öncel, 12 bin 500 satış noktasında var olduklarını, buralarda ciddi hizmetler verdiklerini söyledi.
Türkiye’deki markaların çatı örgütü BMD, ‘Yurtdışı Açılımı Toplantıları’ temalı bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantının açılış konuşmasını yapan BMD Başkanı Sinan Öncel, özel günlerin perakende sektörü açısından önemine dikkat çekerek, geride kalan Anneler Günü’nde işlem rekoru kırıldığını söyledi. Öncel, bankalararası kart merkezi verilerine göre Anneler Günü’nü içeren 8-14 Mayıs haftasında kartlarla yapılan ödemelerde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26 artış gerçekleştiğini dile getirdi.
Rota Hindistan’a çevrildi
BMD Yönetim Kurulu Üyesi ve Mavi CEO’su Cüneyt Yavuz, kilogram başına yapılan ihracatın artması gerektiğine vurgu yaptı. “Sadece fason üreterek değil katma değer katacak yeni ürünler üretip markalı ekonomiye dönüşüm sağlayabiliriz” diyen Yavuz,önümüzdeki dönemlerde BMD çatısı altında fuarlara, konferanslara katılarak pazar çeşitlerini inceleyeceklerini belirtti. Rotayı daha büyük pazarlara çevirdiklerine dikkat çeken Yavuz, “18-22 Eylül tarihinde Hindistan ticari turu yapacaklarını dile getirdi. Hindistan’ın hızlı büyüyen, perakende alanında fırsatlar bulunduran bir yer olduğuna değinen Yavuz, “Türk markalarının üretim yapabilmeleri adına ciddi bir fırsat” dedi.
2023’te 1000 mağaza hedefi
“Patron Gözüyle Fırsatlar Nerede?” başlıklı oturumda konuşan LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, yurt dışında 231 şehirde 370 bin metrekare satış alanında müşteriler ile buluştuklarını ifade etti. Küçük, şu açıklamalarda bulundu:
“Aralık sonuna kadar yurt dışında 82 yeni mağaza daha açıp 2017’yi toplamda 404 mağaza ile kapatacağız. 35 ülkeye bu yıl Malezya, Çin, İsrail, Malta’yı da ekleyerek yurt dışı operasyonlarımızı 39 ülkeye çıkaracağız. Yurt dışında 2018 sonunda 518, 2019’da ise 650 mağazaya ulaşacağız. 2023’ün sonu itibarıyla yurtdışında 1000 mağazaya ulaşmayı planlıyoruz. Satışımızın yüzde 60’ını yurt dışı mağazalardan, yüzde 40’ını ise Türkiye mağazalardan elde edeceğiz. 2016 yılında 500 milyon dolar markalı ihracat gerçekleştirdik. Rakamı, bu yıl 750 milyon dolara çıkarmayı hedefl iyoruz.”
Dünyanın en bilinen 5 markasından biri olmak istiyor
Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu ise Damat, Tween ve D’S Damat mağazaları ve satış noktaları ile 70’i aşkın ülkede global yolculuklarını etkin bir şekilde sürdürdüklerini aktardı. Hazır giyim ihracatında kilogram başına Türkiye ortalaması 23-24 dolarlardayken kendilerinin 100-110 doları yakaladıklarını vurgulayan Orakçıoğlu, 2017 sonunda yurt içinde yüzde 30 büyümeyle 600 milyon TL, yurt dışında ise yüzde 80 büyüyerek 50 milyon dolar ciro hedefl ediklerini kaydetti. Gelecek 5 yılda dünyada hazır giyim sektörünün en çok konuşulan 5 markasından biri olmayı amaçladıklarını ifade eden Orakçıoğlu, sözlerini şöyle devam etti: “Halen yurt dışında 100, yurt içinde 200 mağazamız var. Yıl sonunda yurt dışında 160, yurt içinde de 220 mağazaya ulaşmayı planlıyoruz. 2020 yılında ciromuzu ikiye katlayacağız. Bu dönemde toplam satışımızın yüzde 60’ını yurt dışı mağazalardan ve markalı ihracattan gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.
Bu yılki hedef pazarlar arasında Güney Amerika var. Meksika başta olmak üzere Güney Amerika’da 12 ülke için distribütörlük vererek Arjantin, Şili, Meksika gibi çok önemli pazarlara aynı anda açılacağız. Avrupa’nın önemli başkentlerinde de büyüyeceğiz. Almanya, İsviçre, Polonya, İsrail ve Benelüks ülkelerindeki mağaza sayımızı toplamda 15’e çıkarıp lider olduğumuz Romanya’da 14 mağazaya ulaşacağız.”
Markalar çıtayı yükseltti
BMD Başkanı Sinan Öncel: “99 markamız 110 ülkede şu anda 2 bin 500 ün üzerinde Türk tabelası ile hizmet veriyor. Bu rakamı yıl sonunda 3 binin üzerine taşımayı amaçlıyoruz. Türk markaları yıl sonunda yurt dışında 500 yeni mağaza hedefini aşacak.” Mavi CEO’su Cüneyt Yavuz: Türkiye’nin markaları olarak her zamankinden daha kararlı bir şekilde yurtdışında büyümeye devam edeceğiz.Bu çerçevede yeni pazarlara girmek isteyen markalarımıza ve halen yurt dışında faaliyet gösteren markalarımızın stratejik planlarına desteğimizi sürdüreceğiz. Yeni ekonomi olarak adlandırdığımız e-ticaret ve dijitalleşmeyi daha etkin kullanacağız.”
LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük: “İlk yurt dışı mağazamızı 2009’da Romanya’da açtık. 8 yılda yurt dışı mağaza sayımızı 322’ye çıkardık. Bu sayıyı 2023’te 1000’e ulaştırıp 6 milyar doları yurt dışından olmak üzere toplamda 10 milyar dolar eşiğini aşmayı hedefl iyoruz.” Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu: “2020’de yurt içinde 300, yurt dışında 400 olmak üzere toplamda 700 mağazaya ulaşarak, ciromuzu 1,2 milyar TL’ye çıkaracağız. Gelecek 5 yılda dünyada en çok konuşulan 5 markadan biri olmayı amaçladık.”
Kirada KDV yüzde 8’e indirilsin
Türkiye’nin en önemli markalarının yurt içindeki sorunlarına da çözüm üretmek için çaba harcadıklarını anlatan Öncel, şu görüşleri paylaştı: “BMD üyesi 412 markanın yurt içinde 378 AVM’de ve caddelerde yaklaşık 70 bin mağazası var. Biz bu mağazalarda ürünlerimizi yüzde 8 KDV ile satıyor ancak gider kalemlerimiz içinde çok önemli payı olan kiramızı yüzde 18 KDV ile ödüyoruz. Kira-ciro oranları, dövizdeki dalgalanmalarla beraber öngörülenin 8-10 puan üzerine çıktı. Bu durum pek çok perakendeciyi KDV’de alacaklı duruma getirdi ve finansal yük oluşturmaya başladı. Kiralardaki KDV’nin indirilmesiyle ilgili olarak hükümetimizden ve Maliye Bakanımızdan yaklaşım bekliyoruz.”