TÜSİAD uluslararası algı için ilk adımı attı

TÜSİAD, dünyanın önde gelen gazetelerine ilan vererek, Türkiye'nin demokrasiye bağlılığına ve ekonomisindeki sağlamlığa işaret etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İş dünyası Türkiye’nin son dönemde erozyona uğrayan uluslararası imajı için elini taşın altına koydu. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası uluslararası basında Türkiye’nin durumu ve geleceği konusunda olumsuz bir görüş ağır basıyor. TÜSİAD da farklı ülkelerin en önemli ve saygın gazetelerine verdiği ilanlarla bu görüşü tersine çevirmeyi hedefl iyor. Verilen ilanda Türk halkının demokrasiye bağlılığı ve Türk ekonomisinin direncinin altı çizildi. Dün Fransız Le Monde ve İngiliz Financial Times’ta yayınlanan ilanlar, bugün Amerikan Washington Post ve Alman The Frankfurter Allgemeine Zeitung sayfalarında yer alacak. 

TÜSİAD’ın Le Monde’a verdiği ilan “Türkiye’de demokratik anayasal düzeni korumak” başlığı ile okuyuculara ulaştı. İlanda darbe girişiminin Türk halkının birlikteliği ve karşı koyması sayesinde engellendiğinin altı çizildi. Girişim karşısında tüm siyasi liderlerin, kurumların ve STK’ların ayağa kalktığı belirtildi ve şu ifadelere yer verildi: “Türk halkı ve kurumları hukuk devletine, temel haklara ve insan haklarına bağlılıklarını dile getirdiler ve buna karşı her türlü müdahaleyi kabul etmediklerini gösterdiler. Bütün partiler aynı tavır içinde yer aldı. Bu durum da bize Türk insanının farklılıklara rağmen demokrasi ve barış söz konusu olduğunda ortak hareket edebildiğini gösterdi.” 

Standartların yükselmesi müdahaleyi engeller 

İlanda demokrasiye yapılacak müdahaleleri engellemenin en önemli yolunun demokratik standartları yükseltmek ve hukuk devletini güçlendirmek olduğunun altı çizildi. 2005 yılında Avrupa Birliği ile üyelik sürecine başlayan Türkiye’nin her zaman bu yolda olduğunu ispatladığı ifade edilen yazıda “AB’nin demokrasi standartları ve katılım süreci Türkiye’de demokrasinin gelişiminin ve Türkiye’nin dünya genelindeki rekabet gücünün artmasında her zaman etkili olmuştur” denildi. 

Ekonomik performansa vurgu

Gazeteye verilen ilanda Türkiye’nin ekonomik performansına da vurgu yapılarak şu ifadeler kullanıldı: “Türkiye bugün dünyanın 18. büyük ekonomisi. Küresel ekonomiye mükemmel şekilde entegre durumda. Türkiye ayrıca bir NATO üyesi. Ekonomik krize ve jeopolitik risklerin artmasına rağmen Türkiye ekonomisi güçlü kalmayı başardı. 3 milyon mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye genç ve dinamik nüfusuyla güçlü ve sürdürülebilir bir büyüme elde etmiş. Bütçe disiplini ve bankacılık sektörü, Türkiye’deki ekonomik istikrarın temel unsuru oldu ve bu durum böyle devam edecek. Piyasa ekonomisinin kurallarına ve kurumlarına olan uyum Türk ekonomisinin rekabetçi kalmasının gereğidir. Türkiye demokrasiye olan bağlılığını açıkça ispatlamıştır. Demokrasinin gücünü ve hukuk devletine olan bağlılığını güçlü bir şekilde sürdüreceğinden eminiz. TÜSİAD da bunun çok güçlü bir savunucusu kalacaktır.” 

Farklı iş dünyası örgütleri de çalışma başlattı 

Darbe girişimi sonrası açıklama yapan iş dünyası temsilcileri uluslararası algının iyileştirilmesi için adım atmanın gerekliliklerini dile getirmişti. Geçtiğimiz pazartesi günü 12 iş dünyası örgütünün katıldığı toplantıda konuşan İSO Başkanı Erdal Bahçıvan da büyük çapta uluslararası halkla ilişkiler ve reklam kampanyası başlatma çağrısı yapmış ve diğer başkanlardan bu projeye destek vermesini istemişti. TİM de yurt dışı muhataplarına gönderdiği mektuplarla Türkiye ve ekonomisi akkında güvence vermişti.