TÜSİAD'dan önemli mesajlar

TÜSİAD YİK toplantısında Başkan Symes ve YİK Başkanı Özilhan önemli mesajlar verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TÜSİAD, 2015 yılının ilk Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısında söz alan YİK Başkanı Özilhan ve TÜSİAD Başkanı Symes önemli mesajlar verdi.

87-003.jpg

Özilhan: Kurdaki oynaklık yatırımları zedeleyebilir

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Toplantısında konuşan YİK Başkanı Tuncay Özilhan, son dönemdeki gelişmelerin Türkiye’nin imajını zedeleyecek düzeye geldiğine dikkat çekti.

Türk Lirası’ndaki değer kaybının ihracat artışına yol açmadığını, ithalatı pahalı hale getirdiğine değinen Özilhan, “Kurdaki oynaklığı yatırım performansını daha da zedeleme riski ile karşı karşıyayız. Üretim yoksa ürün yoksa ekonominin çarkları duruyor” dedi.

Düşük reel faizin üretim ve yatırım için tek başına yeterli olmadığını vurgulayan Özilhan, “Bize düşük faiz oranlarından daha fazlası gerekli” diye konuştu.

TÜSİAD Başkanı: Boydak’ın eksikliğini hissediyoruz

TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran-Symes, konuşmasında dün gözaltına alınan Boydak Holding CEO'su Memduh Boydak'a değinerek başladı: TÜSİAD Yönetim Kurulu olarak Memduh Boydak’a bir kez daha geçmiş olsun diyoruz. Dün de bu konuyla ilgili detaylı bir açıklama yapmıştık. Bugün burada sayın Boydak’ın eksikliğini gerçekten hissediyoruz…

TÜSİAD Başkanı'nın konuşmasından önemli başlıklar şöyle:

"Kuşkusuz bu toplantımızı daha farklı koşullarda, terörün ve şiddetin olmadığı, toplumumuzun, kaygılarının artmadığı bir ortamda, küresel ekonomideki gelişmelerin, Türkiye'nin giderek kırgınlaşan ekonomisini fazlasıyla etkileyebilecek korkusunun taşımadan ve terörün ve şiddetin, hiçbir şekilde olmadığı bir ortamda yapabilmeyi isterdik. Maalesef öyle bir Türkiye'de değiliz şu anda. Bunun da acısını şu anda hep birlikte hissediyoruz.

Elbette ve öncelikli olarak amasız ve fakatsız şekilde terörü kınıyoruz.  Hunharca işlenen cinayetlerin, insanların katledilmesinin hiçbir açıklaması olarak. Terörün kalıcı olarak bu coğrafyadan silinmesi için, TÜSİAD olarak sağlam önlemleri destekliyoruz. Çözüm süreci başladığında, kalkınma ve ekonomik boyutta destek olmak için arka çıktık.

7-102.jpg

Değerli üyeler, terör sorunu son dönemde çevre ülkelerde yaşanan gelişmelerle birlikte farklı bir boyuta ulaştı. Acilen buna bir çözüm bulunması gerekiyor.  Aslında tüm vatandaşlar için anlamlı demokratik adımları atmaya devam etmeliyiz. Güçlü olan devlet, terörizmle mücadele etmeyi her zaman başarır. TÜSİAD olarak demokratik yapının güçlenmesi için birçok çalışma yaptık. Toplumun huzurlu bir geleceğe kavuşması için demokratik adımların atılmasının şart olduğuna inanıyoruz.

“Ankara'da olacağız”

Haftalardır şehit haberlerinin ardı arkası kesilmiyor. Cenaze törenlerinde evlatlarını, eşlerini her gün izliyoruz. Terörü şiddetle kınadığımızı bir kere daha söylüyorum. Bu terör dalgasının derhal sonlandırılması yönümüzdeki çağrımızı yineliyoruz. Nitekim bu toplantımızdan sonra hemen Ankara’da yapılacak olan Teröre Karşı Hep Birlikte yürüyüşüne katılacağız.

“Güçlü koalisyon sorunlara kapsamlı çözüm üretebilirdi”

Biz de TÜSİAD olarak bir koalisyon hükümetine çok çok destek verdik. Öncelikle eğer koalisyon kurulabilseydi, gerekli uzlaşma adımı atılmış olacak, toplumdaki sağlıksız kutuplaşma ortamı yumuşayacaktı. Kurulabilseydi güçlü bir koalisyon hükümeti, bugün karşı karşıya kaldığımız demokratik sorunlara daha iyi çözümler bulabilirdi. Koalisyon kurulabilseydi, bugün Türkiye’yi diğer ülkelerin önüne geçirecek reformlar yapabilirdik, bir profesyonel olarak benim de içim acıyor. 

“Sorunlara çözüm bulmak yerine yeniden seçime gidildi”

Bugün aralarında Türkiye’nin bulunduğu gelişen ülkelerde ekonomik göstergeler kötüye gidiyor. 
Ekonomik sorunların her koşulda siyaseti de etkilemesi yadsınamaz. Gelişen ülkelerde tablo bozuldu. Bu yüzden de uluslararası yatırımlar daha da seçici hale gelmiştir. Verimlilik ve eğitim gibi alanlardaki eksiklik, enflasyon gibi sorunlara çözüm bulmak yerine yeniden seçime gitme tercih edildi. Mali disiplin bugüne kadar hep başarıyla götürüldü. Bunu takdirle karşılıyoruz. Bunun bozulmadan aynı şekilde devam ettirilmesi için ciddi bir kararlılık gerekiyor.

“Fed kararı bizi derinden etkileyecek”

Fed bugün karar açıklayacak. Biz de yakından takip ediyoruz. İster bugün ister daha sonra karar verilsin: bizi derinden etkileyecek. Elbette hükümetten temel önceliğimiz seçimin sakin bir ortamda yapılmasıdır. Siyasilerden temennimiz olumlu ve sağduyulu bir şekilde seçim kampanyalarını yürütmelerini istiyoruz. Daha ileri bir demokrasi için temel hak ve özgürlükleri destekleyen yeni anayasaya olan ihtiyaca bir kere daha dikkat çekiyor. Bu seçimden her ne çıkarsa çıksın, iş dünyası olarak çok temel beklentimiz var. Kurulacak bir tek parti ya da koalisyon hükümetinden tek beklentimiz piyasaları ve Türk ekonomisini öne çıkan bir anlayış benimsemedir.