Tütün ve alkol satıcılarını 1 Nisan için uyardı!

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, tütün mamulleri ve alkollü içkilerin satışına ilişkin ruhsatların yenilenmesi için son tarihin 1 Nisan olduğunu hatırlattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, tütün mamulleri ve alkollü içkilerin satışına ilişkin ruhsatların yenilenmesi için son tarihin 1 Nisan olduğunu belirterek, bitime 1 hafta kalmış olmasına rağmen perakende satış noktalarının sadece yüzde 35'inin ruhsatlarını yenileyebildiğini söyledi. Palandöken, esnafa son günü beklemeden ruhsatlarını yenileme çağrısında bulunurken, yetkililerden de bürokratik süreci kolaylaştırma talebinde bulundu.

Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) ruhsatlarının yenilenmesi sürecinde yaşanan sıkıntılara dikkat çekti. Yönetmelikle belirlenmiş olan 1 Nisan 2013 tarihine sadece 1 hafta kalmış olmasına rağmen ruhsat sahibi yaklaşık 170 bin perakende satış noktasının sadece yüzde 35'inin ruhsatlarını yenileyebildiğini söyleyen Palandöken, "Düzenleme ile getirilen süreç hem esnaf hem de odalarımız açısından ciddi zorluklar içermektedir. Odalarımızın tüm çabalarına rağmen yenileme oranlarının bu kadar düşük kalması, süreçteki zorluğun en iyi göstergesidir. Bu durum, günlük cirosunun yüzde 60-70'ini tütün mamulleri ve alkollü içki satışından elde eden esnafımızı mağdur etmektedir" dedi.

"Bürokratik süreç acilen kolaylaştırılmalı"

Palandöken, ruhsat yenileme sürecindeki sorunlara da değinerek, yetkililerden beklentilerini ise şu şekilde sıraladı:

"Ruhsat uzatımı süreci; bu yıl, geçmiş yıllara kıyasla ek şartlar içeriyor. Bu ek şartlar, ruhsat uzatımının daha uzun bir sürede tamamlanmasına neden olmakta. Yetkililerin piyasada yaşanan karmaşa ve sorunları dikkate almalarını, bürokratik zorlukları ortadan kaldırarak esnafımızı rahatlatmalarını bekliyoruz. Aksi takdirde, süre uzatımını tamamlayamayan on binlerce esnaf, söz konusu ürünlerin ticaretini kayıt altında yapamayacak duruma düşecektir.

Bu durum, dürüst esnafı ciddi mağduriyetle karşı karşıya bırakacak, kaçak riskini de artıracaktır. Ülkemizde maalesef kaçak tütün ve alkol ticareti zaten milyarca liralık bir boyuta tırmanmıştır. Her alanda kayıtlı ekonomiye geçişe yönelik ciddi mücadelenin verildiği bir dönemde, umarız ki perakendecimizi zor duruma sokacak ve kaçağı artıracak böyle yanlış uygulamalara mahal verilmez. Ayrıca yetkililerin bu aşamada ilgili sürece ilişkin süre uzatımını da değerlendirilmesini binlerce mağdur esnaf adına talep etmekteyiz."

Palandöken, ruhsat uzatım başvurusunu henüz yapmamış esnafa da tavsiyede bulunarak, ciddi yığılma ve sıkıntı yaşanabilecek son günleri beklemeden, ruhsat başvurularını bir an önce yapmaları gerektiğini söyledi. Palandöken, ruhsat uzatımını 1 Nisan 2013'e kadar tamamlayamayan perakende satıcıların, bu tarihten itibaren firmalardan tütün mamulü ve alkollü içki alamayacaklarını belirtti.